Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Plany studiów w roku akademickim 2025/2026 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,3302
wykładyaudytoryjne3,01,3302
Chemia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne3,01,3301
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,2302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
Pierwsza pomoc przedmedycznazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6151
Praca dyplomowazaliczenie10,0praca dyplomowapraktyczne10,00,506
Prowadzenie działalności gospodarczejzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,2306
wykładyaudytoryjne2,01,2306
Psychologia ogólnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,2301
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6155
Techniki informacyjne z elementami statystykizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,2302
Wychowanie fizyczne 1zaliczenie0,0wychowanie fizycznepraktyczne0,00,0303
Wychowanie fizyczne 2zaliczenie0,0wychowanie fizycznepraktyczne0,00,0304

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Alergie i nietolerancje pokarmowezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne3,01,2303
Anatomia człowiekazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne3,01,2301
Dietetyka 1egzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8453
wykładyaudytoryjne3,01,3303
Dietetyka 2egzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8454
wykładyaudytoryjne3,01,3304
Fizjologia człowiekaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne3,01,3302
Fizjologia żywieniaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne3,01,9453
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,01,2305
wykładyaudytoryjne3,01,2305
Mikrobiologia ogólna i żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2304
wykładyaudytoryjne2,01,3304
Nutrigenomika w dietetycezaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne3,01,5303
Patofizjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,2302
Produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnychzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne3,01,2301
Produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnychzaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,01,8452
wykładyaudytoryjne3,01,2302
Przygotowanie potraw dietetycznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,8455
wykładyaudytoryjne2,00,7155
Toksykologia ogólna i żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne3,01,3301
Żywienie człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8451
wykładyaudytoryjne3,01,3301
Żywienie w ontogenezieegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8454
wykładyaudytoryjne3,01,3304
Żywienie zbiorowezaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne3,01,2302
Żywność funkcjonalna i immunomodulujące składniki dietyzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,3306
wykładyaudytoryjne2,01,3306
Żywność tradycyjna i regionalna w planowaniu żywieniazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,2306
wykładyaudytoryjne2,01,2306

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,2305
wykładyaudytoryjne1,00,6155
Dietetyczne wyroby cukierniczezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,2306
wykładyaudytoryjne1,00,6156
Diety alternatywne w cateringuzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,6156
wykładyaudytoryjne2,01,2306
Gastronomia i cateringzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne2,01,2303
Opakowania do żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne2,00,6155
Prawo żywnościowezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne2,00,6155
Towaroznawstwo produktów przetworzonychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,8204
wykładyaudytoryjne2,00,8204

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,041
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Przedmioty uzupełniające

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Chemia zajęcia wyrównawczezaliczenie0,0laboratoriapraktyczne0,00,0151
wykładyaudytoryjne0,00,0151

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,01204

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,02,4604
lektoratpraktyczne4,02,6605
2 Język niemieckiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,02,4604
lektoratpraktyczne4,02,6605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Społeczne aspekty dostępnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
2 Społeczne aspekty sztucznej inteligencjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155
2 Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Niekonwencjonalne surowce mięsne w diecie współczesnego konsumentazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,7154
2 Wykorzystanie metod molekularnych w dietetycezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,7154

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Dzikorosnące rośliny jadalnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,7154
2 Żywność pochodzenia wodnego w diecie człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,7154

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bezpieczeństwo środowiskowe a jakość diety człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,6153
2 Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,6153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioimmobilizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,6153
2 Dodatki do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,6153

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155
2 Styl życia jako determinanta stanu zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155
2 Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy jakości żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6156
wykładyaudytoryjne1,00,6156
2 Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6156
wykładyaudytoryjne1,00,6156