Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)
Efekty kształcenia:
KOD | Wiedza |
---|---|
MS_1A_W01 | Ma wiedzę w zakresie chemii, biochemii, fizyki i matematyki niezbędną dla zrozumienia procesów przyrodniczych |
MS_1A_W02 | Ma wiedzę w zakresie budowy, funkcjonowania i roli poszczególnych układów organizmu i ich badania. |
MS_1A_W03 | Ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomości rozwoju dziedzin mikrobiologii stosowanej i pokrewnych. |
MS_1A_W04 | Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności. |
MS_1A_W05 | Ma wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzących w pedosferze, hydrosferze i biosferze. |
MS_1A_W06 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą patogenów zwierząt oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu. |
MS_1A_W07 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą patogenów człowieka, ich systematyki, własności, patogenności oraz metod ich wykrywania. |
MS_1A_W08 | Ma wiedzę w zakresie różnorodności grzybów w ekosystemach i gospodarce człowieka. |
MS_1A_W09 | Ma wiedzę na temat podstaw biotechnologii oraz procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu. |
MS_1A_W10 | Ma podstawową wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. |
MS_1A_W11 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą mechanizmów odpornościowych i metod diagnostycznych . |
MS_1A_W12 | Zna kierunki i mechanizmy ewolucji i rozumie mechanizmy warunkujące procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat wzajemnych relacji i interakcji pomiędzy różnymi organizmami. |
MS_1A_W13 | Ma niezbędną wiedzę w zakresie budowy i funkcjonowania komórek i narządów, niepożądanych zmian w nich zachodzących oraz technik ich badania. |
MS_1A_W14 | Ma podstawową wiedzę w zakresie nomenklatury, własności, budowy, metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacyjnych oraz biodetoriacyjnych materiałów i produktów, w tym przetwarzania wykorzystanych opakowań bioaktywnych i biodegradowalnych. |
MS_1A_W15 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą oprzyrządowania, technik biotechnologicznych i przeprowadzania bioprocesów. |
MS_1A_W16 | Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczególności laboratoriów mikrobiologicznych. |
MS_1A_W17 | Ma podstawową wiedzę z zakresu statystyki i technik informatycznych na poziomie pozwalającym na opisanie i interpretowanie zjawisk przyrodniczych. |
MS_1A_W18 | Ma wiedzę o związkach szkodliwych obecnych w ekosystemach, procesach skażenia i zatrucia, metodach oceny toksyczności i oznaczania tych substancji. |
MS_1A_W19 | Ma niezbędną wiedzę w zakresie podstaw technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, oraz metod analizy i oceny jakości żywności. |
MS_1A_W20 | Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania w ogólnie pojętych procesach rewitalizacji środowiska. |
MS_1A_W21 | Ma elementarną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa patentowego. |