Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia produktów fermentowanych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia produktów fermentowanych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 11 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy biochemii i technologii żywności |
W-2 | Podstawy mikrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych | 4 |
T-L-2 | Regulacja procesów fermentacji | 4 |
T-L-3 | Metody pozyskiwania i hodowli bakteri fermentacji mlekoweji | 4 |
T-L-4 | Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej | 4 |
T-L-5 | Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii | 4 |
T-L-6 | Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych | 3 |
T-L-7 | Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych | 4 |
T-L-8 | Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych | 3 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych | 3 |
T-W-2 | Procesy fermentacyjne w produkcji serów | 2 |
T-W-3 | Procesy fermentacyjne w produkcji napojów alkoholowych | 4 |
T-W-4 | Procesy fermentacyjne w przetwórstwie mięsa | 2 |
T-W-5 | Mikrobiologiczne aspekty piekarnictwa | 2 |
T-W-6 | Mikrobiologiczne przetwórstwo żywnosci orientalnej | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 10 |
A-L-3 | opracowanie sprawozdań zaliczeniowych cykl zajęć | 15 |
A-L-4 | konsultacje z prowadzącym zajęcia | 5 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Praca własna studenta - studiowanie literatury | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, |
M-2 | zajęcia laboratoryjne |
M-3 | wykład problemowy |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: ocena sprawozdań |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O11-1_W01 Student ma wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemyłu | MS_1A_W03, MS_1A_W04, MS_1A_W08, MS_1A_W09 | P1A_W01, P1A_W02, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W08 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-5, T-L-2, T-L-6, T-L-7, T-L-8 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O11-1_U01 Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | MS_1A_U08, MS_1A_U09 | P1A_U01, P1A_U04, P1A_U06 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-5, T-L-2, T-L-6, T-L-7, T-L-8 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O11-1_K01 Student ma swiadomość konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | MS_1A_K01, MS_1A_K06 | P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-5, T-L-2, T-L-6, T-L-7, T-L-8 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O11-1_W01 Student ma wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemyłu | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu ale nie potrafi podjąc dyskusji problemowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O11-1_U01 Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wykorzystyć podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu ale samodzielnie nie potrafi zinterpretować wyników zachodzących procesów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O11-1_K01 Student ma swiadomość konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość konieczności popularyzacji nabytej wiedzy i umiejętności z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemysłu, ale nie wykazuje checi podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- El-Mansi E.M., Bryce C.F., Demain A.L., Allman A.R., Fermentation Microbiology and Biotechnology, Taylor & Francis, NY, 2007, drugi
- Wood B.J.B., Microbiology of Fermented Foods, Blackie Academic&Professional, Londyn, 1998
- Libudzisz Z., Bakterie fermentacji mlekowej, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2004