Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)
Efekty kształcenia:
KOD | Wiedza |
---|---|
UWW_1A_W01 | student ma wiedzę w zakresie chemii i biochemii, niezbędną do zrozumienia podstawowych procesów chemicznych zachodzących w roślinach i środowisku ich życia |
UWW_1A_W02 | student ma wiedzę w zakresie matematyki, statystyki matematycznej oraz fizyki, niezbędną do zrozumienia podstawowych zjawisk fizycznych zachodzących w przyrodzie, w tym klimatycznych |
UWW_1A_W03 | student ma wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię |
UWW_1A_W04 | student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie |
UWW_1A_W05 | student ma wiedzę z zakresu technologii informacyjnej, z uwzględnieniem pozyskiwania oraz przetwarzania informacji i tekstów, konstrukcji i wykorzystywania arkuszy kalkulacyjnych, baz danych |
UWW_1A_W06 | student ma wiedzę z zakresu genetyki i hodowli, w tym mechanizmów genetycznych zachodzących na poziomie komórki, organizmu i populacji, zna ogólne zasady hodowli i biotechnologii roślin |
UWW_1A_W07 | student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych i winiarskich |
UWW_1A_W08 | student ma wiedzę z zakresu gleboznawstwa i podłoży ogrodniczych, w tym wiedzę niezbędną do zrozumienia wpływu właściwości gleb na ich żyzność |
UWW_1A_W09 | student ma wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych, wpływu nawożenia organicznego i mineralnego na glebę i środowisko naturalne |
UWW_1A_W10 | student ma wiedzę z zakresu ekologii, ochrony środowiska i przyrody, w tym wiedzę niezbędną do zrozumienia funkcjonowania naturalnych układów ekologicznych |
UWW_1A_W11 | student ma wiedzę z zakresu mikrobiologii niezbędną do zrozumienia zjawisk zachodzących w środowisku pod wpływem mikroorganizmów, w tym wykorzystywania procesów mikrobiologicznych w praktyce ogrodniczej oraz w produkcji wina |
UWW_1A_W12 | student ma uporządkowaną wiedzę niezbędną do ochrony winorośli i innych roślin ogrodniczych |
UWW_1A_W13 | student posiada wiedzę z zakresu metod i technologii produkcji ogrodniczej i rolniczej zapewniających uzyskanie plonów wysokiej jakości |
UWW_1A_W14 | student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych |
UWW_1A_W15 | student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii uprawy winorośli |
UWW_1A_W16 | student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji winogron i win |
UWW_1A_W17 | student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania winogron i innych produktów ogrodniczych |
UWW_1A_W18 | student posiada wiedzę na temat technologii produkcji i oceny win |
UWW_1A_W19 | student ma wiedzę dotyczącą znaczenia winorośli i wina w gospodarce, kulturze, tradycji i historii |
UWW_1A_W20 | ma wiedzę na temat klasyfikacji, doboru i sposobu podawania win |
UWW_1A_W21 | student ma podstawową wiedzę w zakresie regulacji prawnych, ochrony własności intelektualnej, ergonomii oraz bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki produkcji ogrodniczej i winiarskiej |
UWW_1A_W22 | student posiada wiedzę z zakresu nauk humanistycznych i społecznych, w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów |