Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienia (S3)
Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Bezpieczeństwo żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Mikołaj Protasowicki <Mikolaj.Protasowicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość treści przedmiotów: Toksyny organizmów wodnych i lądowych, Mikrobiologia stosowana,Technologia żywności, |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie czynników biologicznych, chemicznych i fizycznych wpływających na bezpieczeństwo żywności oraz zasad postępowania niezbędnych do zapobiegania zagrożeniom bezpieczeństwa żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Historia rozwoju wiedzy o bezpieczeństwie żywności | 1 |
T-K-2 | Regulacje prawne oraz organizacja nadzoru nad żywnością w Polsce, UE i Świecie | 1 |
T-K-3 | Zagrożenia i metody zapewnienia bezpieczeństwa żywności na etapach uprawy, hodowli, przetwarzania, transportu i przechowywania | 2 |
T-K-4 | Czynniki fizyczne zagrażające bezpieczeństwu żywności | 2 |
T-K-5 | Biologiczne zagrożenia bezpieczeństwa żywności | 4 |
T-K-6 | Chemiczne czynniki zagrożenia bezpieczeństwa żywności | 8 |
T-K-7 | Etyka zawodowa, a bezpieczeństwo żywności | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-K-2 | studia literaturty związanej z przedmiotem | 25 |
A-K-3 | przygotowanie pracy i prezentacji na wybrany temat | 20 |
A-K-4 | przygotowanie się do egzaminu i egzamin | 25 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny, referat, prezentacja multimedialna, dyskusja związana z tematem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena referatu i prezentacji oraz aktywności w dyskusji |
S-2 | Ocena podsumowująca: egzamin końcowy ustny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_C.7.3_W01 Student zna przepisy krajowe, unijne i światowe związane z bezpieczeństwem żywności. Potrafi definiować, scharakteryzować organizmy i substancje niebezpieczne, które mogą wystąpić w żywności, potrafi wskazać przyczyny ich obecności oraz wskazać metody zapobiegania zgrożeniom bezpieczeństwa żywności. Student posiada wiedzę o surowcach i produktach spożywczych, jest w stanie wybrać odpowiednie działania w celu oceny bezpieczeństwa żywności. | TZ 3A_3-_W03, TZ 3A_3-_W04, TZ 3A_3-_W02, TZ 3A_3-_W01 | — | C-1 | T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-2, T-K-7, T-K-1, T-K-3 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_C.7.3_U01 Umie wyszukiwać informacje źródłowe, weryfikować ich przydatność, przeprowadzić ich analizę, sformułować i uzasadnić wnioski, opracować zdobyte informacje i przedstawić je w formie pisemnej lub ustnej, w języku polskim lub angielskim stosując właściwą terminologię | TZ 3A_3-_U04, TZ 3A_3-_U05, TZ 3A_3-_U03, TZ 3A_3-_U01, TZ 3A_3-_U02 | — | C-1 | T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-2, T-K-7, T-K-1, T-K-3 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_C.7.3_K01 Wykazuje dbałość o dalszy rozwój wiedzy i umiejętności w zakresie zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności, ma świadomość zagrożeń dla zdrowia konsumenta w wypadku nie przestrzegania zasad w produkcji żywności, jest kreatywny w poszukiwaniu rozwiązań problemów, jest zdolny do popularyzacji wiedzy w zakresie bezpieczeństwa żywności | TZ 3A_3-_K02, TZ 3A_3-_K03, TZ 3A_3-_K04, TZ 3A_3-_K01 | — | C-1 | T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-2, T-K-7, T-K-1, T-K-3 | M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_C.7.3_W01 Student zna przepisy krajowe, unijne i światowe związane z bezpieczeństwem żywności. Potrafi definiować, scharakteryzować organizmy i substancje niebezpieczne, które mogą wystąpić w żywności, potrafi wskazać przyczyny ich obecności oraz wskazać metody zapobiegania zgrożeniom bezpieczeństwa żywności. Student posiada wiedzę o surowcach i produktach spożywczych, jest w stanie wybrać odpowiednie działania w celu oceny bezpieczeństwa żywności. | 2,0 | Student nie zna podstawowych pojęć z zakresu przedmiotu, nie potrafi scharakteryzować organizmów i substancji niebezpiecznych oraz metod zapobiegania bezpieczeństwu żywności |
3,0 | Student zna pojęcia z zakresu przedmiotu, potrafi wymienić i podać charakterystykę organizmów i substancji niebezpiecznych zagrażających bezpieczeństwu żywności oraz potrafi dobrać i zaproponować metody przeciwdziałania zagrożeniu, zna przepisy prawne obowiązujące w tym zakresie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_C.7.3_U01 Umie wyszukiwać informacje źródłowe, weryfikować ich przydatność, przeprowadzić ich analizę, sformułować i uzasadnić wnioski, opracować zdobyte informacje i przedstawić je w formie pisemnej lub ustnej, w języku polskim lub angielskim stosując właściwą terminologię | 2,0 | Student nie posiada wymaganych umiejętności |
3,0 | Student umie wyszukiwać informacje źródłowe, potrafi weryfikować ich przydatność, przeprowadzać ich analizę i krytyczną dyskusję, sformułować i uzasadnić wnioski oraz przedstawić informacje w języku angielskim i polskim | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_C.7.3_K01 Wykazuje dbałość o dalszy rozwój wiedzy i umiejętności w zakresie zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności, ma świadomość zagrożeń dla zdrowia konsumenta w wypadku nie przestrzegania zasad w produkcji żywności, jest kreatywny w poszukiwaniu rozwiązań problemów, jest zdolny do popularyzacji wiedzy w zakresie bezpieczeństwa żywności | 2,0 | Student nie dba o dalszy rozwój wiedzy i umiejętności |
3,0 | Student stale rozwija swoją wiedzę i umiejętności korzystając z wszelkich dostępnych źródeł informacji,analizuje krytycznie zdobyte wiadomości i umiejętności, przekazuje je innym i podejmuje chętnie dyskusję | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, PZWL, Warszawa, 2006, I
- Dąbrowski W.M., Sikorski Z.E. (ed.), Toxins in Food, CRC Press, Boca Raton London New York, 2005
- N.A. Botsoglou, D.J. Fletouris, Drug residues in foods : pharmacology, food safety, and analysis, Dekker, New York, 2001
- Ozimek I., Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony konsumenta w Polsce, Wyd. SGGW, Warszawa, 2006
- de Vries J. [ed.], Food Safety and Toxicity, CRC Press, Boca Raton New York London Tokyo, 1996
Literatura dodatkowa
- Gertig H., Żywność, a zdrowie. Podręcznik dla studentów, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 1996, I
- Ayres J.C., Kirschman J.C. (ed.), Impact of Toxicology on Food Processing, AVI Publishing Company, Inc., Westport Connecticut, 1981
- Czasopisma: Bezpieczna żywność, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna; Przemysł Spożywczy; Roczniki Państwowego Zakładu Higieny