Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienia (S3)
Sylabus przedmiotu Metodologia badań naukowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Metodologia badań naukowych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy wiedzy i umiejętności wyniesione ze szkoły wyższej po ukończeniu studiów drugiego stopnia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Pokazanie aktywności badawczej w szerszym kontekście aktywności ludzkości i postępu |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności przygotowywania i wykonywania projektu badawczego zgodnie z procedurą badawczą; określania celu badań i problemów badawczych; doboru metod, technik i narzędzi badawczych; oceny wyników badań. |
C-3 | Rozwinięcie umiejętności twórczego myślenia i postępowania zgodnego z zasadami etyki w badaniach |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Badania naukowe i problemy badawcze | 1 |
T-K-2 | Źródła błędów i pułapki w nauce | 1 |
T-K-3 | Metoda naukowa | 1 |
T-K-4 | Systemowe ujęcie badań w nauce | 1 |
T-K-5 | Wiedza, nauka, umiejętność, inżynieria | 1 |
T-K-6 | Od informacji do mądrości | 1 |
T-K-7 | Modelowanie - symulacja | 1 |
T-K-8 | Problemy oceny, optymalizacja, decyzje | 1 |
T-K-9 | Naukowe i innowacyjne rozwiązanie problemów | 1 |
T-K-10 | Eksternalizacja wiedzy i nauki - publikacje | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-K-2 | Przygotowanie referatów i prezentacji | 20 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody problemowe i aktywizujące w oparciu o prezentacje multimedialne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena referatów i prezentacji |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena ogólna aktywnosci na konwersatoriach i referatów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_E.9_W01 Rozumie aktywność badawczą w szerszym kontekście aktywności ludzkości i postępu | TZ 3A_3-_W04 | — | C-1 | T-K-4, T-K-2, T-K-5, T-K-8, T-K-10, T-K-3, T-K-7, T-K-9, T-K-1, T-K-6 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_E.9_U01 Posiada umiejętność przygotowywania i wykonywania projektu badawczego zgodnie z procedurą badawczą; określania celu badań i problemów badawczych; doboru metod, technik i narzędzi badawczych; oceny wyników badań. | TZ 3A_3-_U01, TZ 3A_3-_U02 | — | C-2 | T-K-2, T-K-8, T-K-10, T-K-3, T-K-7, T-K-9, T-K-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_E.9_K01 Potrafi twórczo myśleć i postępuje zgodnie z zasadami etyki w badaniach | TZ 3A_3-_K02, TZ 3A_3-_K04, TZ 3A_3-_K01 | — | C-3 | T-K-4, T-K-2, T-K-5, T-K-8, T-K-10, T-K-3, T-K-7, T-K-9, T-K-1, T-K-6 | M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_E.9_W01 Rozumie aktywność badawczą w szerszym kontekście aktywności ludzkości i postępu | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu rozumie aktywność badawczą w szerszym kontekście aktywności ludzkości i postępu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_E.9_U01 Posiada umiejętność przygotowywania i wykonywania projektu badawczego zgodnie z procedurą badawczą; określania celu badań i problemów badawczych; doboru metod, technik i narzędzi badawczych; oceny wyników badań. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada dostateczną umiejętność przygotowywania i wykonywania projektu badawczego zgodnie z procedurą badawczą; określania celu badań i problemów badawczych; doboru metod, technik i narzędzi badawczych; oceny wyników badań. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_E.9_K01 Potrafi twórczo myśleć i postępuje zgodnie z zasadami etyki w badaniach | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi dostatecznie twórczo myśleć i postępuje zgodnie z zasadami etyki w badaniach | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Pieter J., Ogólna metodologia pracy naukowej, Ossolineum, Wrocław, 1967
- Cempel C., Nowoczesne zagadnienia metodologii i filozofii badań, 2002, http://neur.am.put.poznan.pl/skrypty.htm
Literatura dodatkowa
- Coveney P., Highfield R., Granice Złożoności, w poszukiwaniu porządku w chaotycznym świecie, Prószyński i Ska, Warszawa, 1997
- Hajduk Z., Ogólna metodologia Nauk, Wyd. KUL, Lublin, 2001