Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,053
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0153
Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczejzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0303

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5154
laboratoriapraktyczne0,50,5154
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0153
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia zwierzęcegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Podstawy fizjologii żywieniazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
Podstawy żywienia człowiekazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Prawo żywnościowezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5302
wykładyaudytoryjne0,50,5152
Projektowanie nowych produktów żywnościowychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,02,0303
Technologia żywności pochodzenia wodnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0452
wykładyaudytoryjne2,02,0302
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5302
wykładyaudytoryjne0,50,5152

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiczne i fizjologiczne podstawy zdrowiaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,02,0303
Diagnostyka w gabinecie dietetykaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0203
Patofizjologia w żywieniu człowiekaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,03,0452
wykładyaudytoryjne2,02,0302
Wybrane działy w dietetyceegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,02,0302
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,5453
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,03,0452
wykładyaudytoryjne2,02,0302
Żywienie w turystyceegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5152
wykładyaudytoryjne0,50,5152
Żywność wzbogacana, suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowiekaegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5152
wykładyaudytoryjne0,50,5152

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0302
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0302

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104

Blok obieralny 6 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7204
wykładyaudytoryjne0,30,3104
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5204
wykładyaudytoryjne0,30,3104
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5204
wykładyaudytoryjne0,30,3104
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5204
wykładyaudytoryjne0,30,3104
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5204
wykładyaudytoryjne0,30,3104

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody utrwalania żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Utrwalanie żywności a jej jakość i bezpieczeństwozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe w ochronie środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Procesy technologiczne w oczyszczaniu ścieków poprodukcyjnychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
2 Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151