Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N1)
specjalność: usługi turystyczne

Sylabus przedmiotu Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Żych <Arkadiusz.Zych@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Żych <Arkadiusz.Zych@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 16 2,00,50egzamin
laboratoriaL7 16 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student,który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu rachunkowość zarządcza w hotelarstwie powienien znac podstawy matematyki, statystyki, ekonomiki i zarządzania.
W-2Student umie wykonywac obliczenia i dokonywac anzliz matematyczno statystycznych. Potrafi samodzielnie wyszukiwa i korzystac z dostępnych źródeł informacji oraz posługiwa się aktami prawnymi i literaturą fachową.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie rachunkowości zarzadzcej w hotelarstwie.
C-2Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie podstaw rachunkowości zarządczej w hotelarstwie.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Cel przedmiotu. treści programowe, efekty i kompetencje.1
T-L-2Wprowadzenie do rachunkowości zarządzcej2
T-L-3Przychody firmy i cykl księgowy2
T-L-4Rachunkowoś składników aktywów i pasywów.3
T-L-5Sprawozdawczoś finansowa.2
T-L-6Planowanie i podejmowanie decyzji2
T-L-7Systemy rachunkowości kontraola wewnętrzna, audtyt.1
T-L-8Wstęp do analizy sprawozdań finansowych2
T-L-9Podsumowanie1
16
wykłady
T-W-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty i kompetencje.1
T-W-2Zakres i zasady rachunkowości w hotelarstwie1
T-W-3Omówienie zagadnień dotyczących aktywów trwałych i obrotowych.1
T-W-4Charakterystyka kosztów przedsiębiorstwa w układzie rodzajowym i według miejsc powstawania kosztów.6
T-W-5Analiza kosztów – dynamika i struktura kosztów1
T-W-6Rachunek kosztów2
T-W-7Prezentacja zagadnień związanych z metodami i terminami inwentaryzacji1
T-W-8Przedstawienie problematyki Rozrachunków i rozliczeń1
T-W-9Sprawozdawczość finansowa1
T-W-10Podsumowanie.1
16

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2Konsultacje6
A-L-3Studiowanie literatury18
A-L-4Przygotowanie projektu rachunkowego rozwiązanie problemu z zakresu rachunkowości.20
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-W-2Studiowanie literatury10
A-W-3Samodzielna realizacja zadania projektowego26
A-W-4Konsultacje6
A-W-5Zaliczenie2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metoda projektów
M-4Cwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Praca przeglądowa dotyczaca wybranej problematyki z zakresu rachunkowości.
S-2Ocena podsumowująca: Praca związana z rozwiązaniem wybranego problemu rachunkowego z zakresu rachunkowści zarządczej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_PO4-2ut_W01
Ma uporządkowaną wiedzę w zakresie podstaw rachunkowości zarządczej z uwzględnieiem specyfiki branży hotelarskiej. Ma wiedzę na temat funkcjonowania podmiotów gospodarczych.
TOW_1A_W10, TOW_1A_W11S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_PO4-2ut_U01
W sposób poprawny student posługuje się podstawowymi narzędziami w rachunkowości. Potrafi rozwiązywa proste zadania rachunkowościowe i wykorzystywa ich wyniki do podejmowania decyzji.
TOW_1A_U03, TOW_1A_U07, TOW_1A_U11, TOW_1A_U12, TOW_1A_U14S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07InzA_U01, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9M-3, M-4S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_PO4-2ut_K01
Student ma świadomośc posiadanej wiedzy i umiejętnosci oraz konieczności samokształcenia się, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenic. Potarfi podejmowa w zespoole różne role w zależności od potrzeb. Myśli i działa przedsiębiorczo. Zachowuje się w sposób profesjonalny.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K02, TOW_1A_K04, TOW_1A_K05, TOW_1A_K08S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_PO4-2ut_W01
Ma uporządkowaną wiedzę w zakresie podstaw rachunkowości zarządczej z uwzględnieiem specyfiki branży hotelarskiej. Ma wiedzę na temat funkcjonowania podmiotów gospodarczych.
2,0
3,0Student opanował większośc zagadnień związanych z rachunkowscią zarządczą.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_PO4-2ut_U01
W sposób poprawny student posługuje się podstawowymi narzędziami w rachunkowości. Potrafi rozwiązywa proste zadania rachunkowościowe i wykorzystywa ich wyniki do podejmowania decyzji.
2,0
3,0Student opanował większoś zagadnień z zakresu rachunkowości zarządczej z uwzględnieniem specyfiki branży hotelarskiej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_PO4-2ut_K01
Student ma świadomośc posiadanej wiedzy i umiejętnosci oraz konieczności samokształcenia się, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenic. Potarfi podejmowa w zespoole różne role w zależności od potrzeb. Myśli i działa przedsiębiorczo. Zachowuje się w sposób profesjonalny.
2,0
3,0Student wykazuej umiarkowane zaangażowanie w proces nauki. Wykazuje minimalne zaangażowanie w pracy zespołowej. Przywiązuję małą uwagę do wyników prowadzonych obliczeń i wniosków z nich płynących.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Praca zbiorowa, Podstawy rachunkowości. Aspekty teoretyczne i praktyczne, PWN, 2009
  2. Władysław Biczysko, Zarządzanie finansami w przedsiębiorstwie turystycznym, PWN, 2011
  3. Ewa Śnieżek, Wprowadzenie do rachunkowości. Podręcznik z przykładami zadaniami i testami, Wolters Kluwer, 2009
  4. Amir D. Aczel, Statystyka w zarządzaniu, PWN, 2011
  5. Olchowicz Irena, Podstawy rachunkowości, Difin, 2009
  6. Bartel Teresa, Chałupczak Jolanta, Potulska Ewa, Zasady rachunkowości zbiór zadań, ODDK, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Dziennik Gazeta Prawna, 2012
  2. Rzeczpospolita, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Cel przedmiotu. treści programowe, efekty i kompetencje.1
T-L-2Wprowadzenie do rachunkowości zarządzcej2
T-L-3Przychody firmy i cykl księgowy2
T-L-4Rachunkowoś składników aktywów i pasywów.3
T-L-5Sprawozdawczoś finansowa.2
T-L-6Planowanie i podejmowanie decyzji2
T-L-7Systemy rachunkowości kontraola wewnętrzna, audtyt.1
T-L-8Wstęp do analizy sprawozdań finansowych2
T-L-9Podsumowanie1
16

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty i kompetencje.1
T-W-2Zakres i zasady rachunkowości w hotelarstwie1
T-W-3Omówienie zagadnień dotyczących aktywów trwałych i obrotowych.1
T-W-4Charakterystyka kosztów przedsiębiorstwa w układzie rodzajowym i według miejsc powstawania kosztów.6
T-W-5Analiza kosztów – dynamika i struktura kosztów1
T-W-6Rachunek kosztów2
T-W-7Prezentacja zagadnień związanych z metodami i terminami inwentaryzacji1
T-W-8Przedstawienie problematyki Rozrachunków i rozliczeń1
T-W-9Sprawozdawczość finansowa1
T-W-10Podsumowanie.1
16

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2Konsultacje6
A-L-3Studiowanie literatury18
A-L-4Przygotowanie projektu rachunkowego rozwiązanie problemu z zakresu rachunkowości.20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-W-2Studiowanie literatury10
A-W-3Samodzielna realizacja zadania projektowego26
A-W-4Konsultacje6
A-W-5Zaliczenie2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_PO4-2ut_W01Ma uporządkowaną wiedzę w zakresie podstaw rachunkowości zarządczej z uwzględnieiem specyfiki branży hotelarskiej. Ma wiedzę na temat funkcjonowania podmiotów gospodarczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W10Ma podstawowe wiadomości z zakresu makro i mikroekonomii, ma wiedzę na temat funkcjonowania podstawowych podmiotów gospodarczych. Ma wiedzę na temat narzędzi analizy ekonomicznej.
TOW_1A_W11Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie rachunkowości zarzadzcej w hotelarstwie.
Treści programoweT-W-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty i kompetencje.
T-W-2Zakres i zasady rachunkowości w hotelarstwie
T-W-3Omówienie zagadnień dotyczących aktywów trwałych i obrotowych.
T-W-4Charakterystyka kosztów przedsiębiorstwa w układzie rodzajowym i według miejsc powstawania kosztów.
T-W-5Analiza kosztów – dynamika i struktura kosztów
T-W-6Rachunek kosztów
T-W-7Prezentacja zagadnień związanych z metodami i terminami inwentaryzacji
T-W-8Przedstawienie problematyki Rozrachunków i rozliczeń
T-W-9Sprawozdawczość finansowa
T-W-10Podsumowanie.
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Praca przeglądowa dotyczaca wybranej problematyki z zakresu rachunkowości.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował większośc zagadnień związanych z rachunkowscią zarządczą.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_PO4-2ut_U01W sposób poprawny student posługuje się podstawowymi narzędziami w rachunkowości. Potrafi rozwiązywa proste zadania rachunkowościowe i wykorzystywa ich wyniki do podejmowania decyzji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U03Stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji.
TOW_1A_U07Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygnięcia dylematów pojawiających się w pracy zawodowej.
TOW_1A_U11Posiada umiejętność wyrażania własnych pomysłów, wątpliwości, sugestii argumentując je zdobytą wiedzą. Potrafi sformułować wnioski, opracować i zinterpretować wyniki oraz wskazać dalszy kierunek badań.
TOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
TOW_1A_U14Wykazuje znajomość słabych i mocnych stron standardowych działań rozwiązujących zaistniałe problemy zawodowe dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie podstaw rachunkowości zarządczej w hotelarstwie.
Treści programoweT-L-1Cel przedmiotu. treści programowe, efekty i kompetencje.
T-L-2Wprowadzenie do rachunkowości zarządzcej
T-L-3Przychody firmy i cykl księgowy
T-L-4Rachunkowoś składników aktywów i pasywów.
T-L-5Sprawozdawczoś finansowa.
T-L-6Planowanie i podejmowanie decyzji
T-L-7Systemy rachunkowości kontraola wewnętrzna, audtyt.
T-L-8Wstęp do analizy sprawozdań finansowych
T-L-9Podsumowanie
Metody nauczaniaM-3Metoda projektów
M-4Cwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Praca związana z rozwiązaniem wybranego problemu rachunkowego z zakresu rachunkowści zarządczej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował większoś zagadnień z zakresu rachunkowości zarządczej z uwzględnieniem specyfiki branży hotelarskiej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_PO4-2ut_K01Student ma świadomośc posiadanej wiedzy i umiejętnosci oraz konieczności samokształcenia się, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenic. Potarfi podejmowa w zespoole różne role w zależności od potrzeb. Myśli i działa przedsiębiorczo. Zachowuje się w sposób profesjonalny.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K04Umie przyjąć postawę lidera. Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane działania w zakresie szeroko rozumianego towaroznawstwa i usług.
TOW_1A_K05Jest świadomy wartości zdobytej wiedzy.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie rachunkowości zarzadzcej w hotelarstwie.
C-2Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie podstaw rachunkowości zarządczej w hotelarstwie.
Treści programoweT-W-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty i kompetencje.
T-W-2Zakres i zasady rachunkowości w hotelarstwie
T-W-3Omówienie zagadnień dotyczących aktywów trwałych i obrotowych.
T-W-4Charakterystyka kosztów przedsiębiorstwa w układzie rodzajowym i według miejsc powstawania kosztów.
T-W-5Analiza kosztów – dynamika i struktura kosztów
T-W-6Rachunek kosztów
T-W-7Prezentacja zagadnień związanych z metodami i terminami inwentaryzacji
T-W-8Przedstawienie problematyki Rozrachunków i rozliczeń
T-W-9Sprawozdawczość finansowa
T-W-10Podsumowanie.
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metoda projektów
M-4Cwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Praca przeglądowa dotyczaca wybranej problematyki z zakresu rachunkowości.
S-2Ocena podsumowująca: Praca związana z rozwiązaniem wybranego problemu rachunkowego z zakresu rachunkowści zarządczej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuej umiarkowane zaangażowanie w proces nauki. Wykazuje minimalne zaangażowanie w pracy zespołowej. Przywiązuję małą uwagę do wyników prowadzonych obliczeń i wniosków z nich płynących.
3,5
4,0
4,5
5,0