Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S2)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Mikrobiologiczne pozostałości w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologiczne pozostałości w żywności
Specjalność menadżer hotelarstwa i gastronomii
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Koronkiewicz <Anna.Koronkiewicz@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 26 1,00,50egzamin
laboratoriaL1 26 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu mikrobiologii zywności i podstaw biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie mikrobiologicznych pozostałości w żywnosci26
26
wykłady
T-W-1Rodzaje mikrobiologicznych pozostałości w zywności2
T-W-2Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności2
T-W-3Przepisy i obowiązujące kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności2
T-W-4Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci2
T-W-5Nowe patogeny w żywności2
T-W-6Antybiotykooporne szczepy w zywności2
T-W-7Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów a obecność szkodliwych metabolitów w zywności2
T-W-8Mikroorganizmy pożyteczne - źródło korzystnych związków w srodowisku zywności6
T-W-9Bakteriocyny2
T-W-10Przeciwdziałanie niedozwolonym pozostałościom mikrobiologicznym w zywności2
T-W-11Metody analityczne w wykrywaniu niedopuszczalnych pozostałości mikrobiologicznych w zywnosci2
26

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2Studiowanie literatury, przygotowanie sie do zaliczenia64
90
wykłady
A-W-1czynny udział w zajęciach praktycznych25
A-W-2bieżące przygotowanie teoretyczne do zajęć teoretycznych i sprawdzianów5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: pisemne zaliczenie ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO1-1mhig_W01
Zdobycie wiedzy na temat mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci
TOW_2A_W03, TOW_2A_W02, TOW_2A_W01S2A_W01, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W10, S2A_W11InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05C-1T-W-10, T-W-1, T-W-8, T-W-3, T-W-9, T-W-11, T-L-1, T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO1-1mhig_U01
Student posiada umiejetność doboru włąsciwej metody oznaczenia mikrobiologicznych pozostałosci w zywności
TOW_2A_U03, TOW_2A_U01S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U08C-1T-L-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO1-1mhig_K01
Student ma świadomość istnienia różńych różnych mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci
TOW_2A_K01, TOW_2A_K03S2A_K01, S2A_K02, S2A_K03, S2A_K04, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO1-1mhig_W01
Zdobycie wiedzy na temat mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę o drobnoustrojach występujących w różnych środowiskach oraz mikrobiologicznych pozostałosciach w zywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO1-1mhig_U01
Student posiada umiejetność doboru włąsciwej metody oznaczenia mikrobiologicznych pozostałosci w zywności
2,0
3,0Umiejetność studenta w zakresie mikrobiologicznych pozostałości w zywnosci spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO1-1mhig_K01
Student ma świadomość istnienia różńych różnych mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci
2,0
3,0Świadomość studenta w zakresie nośników szkodliwych mikroorganizmów spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), Mikrobiologia techniczna tom 1 Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, pierwsze, Czyt. WNoŻiR
  2. Salyers A.A., Whitt D.D. (red.), Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2010, pierwsze, dodruk, Wyp. Ku Słońcu 140
  3. Szewczyk E.M. (red.), Diagnostyka bakteriologiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2011, pierwsze, dodruk, Czyt. WNoŻiR
  4. Błażejak St., Gientka I. (red.), Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010, pierwsze, czyt. WNoŻiR
  5. Daczkowska-Kozon E., Dąbrowski W., Mikrobiologia żywności: skrypt do ćwiczeń z mikrobiologii żywności cz 1, Wydaw. AR, Szczecin, 2003, czwarte, Czyt. WNoŻiR
  6. Żakowska Z., Stobińska H., Mikrobiologia i higiena żywności, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R., Mikrobiologia. Krótkie wykłady, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, drugie, poprawione i unowocześnione, dodruk, Czyt. WNoŻiR
  2. Jałosińska M., Mikrobiologia żywności, Wydawnictwo Format AB, Warszawa, 2006, pierwsze
  3. Gawęcki J.,Libudzisz Z. (red.), Mikroorganizmy w żywności i żywieniu, Wydawnictwo Uniwersytety Przyrodniczego, Poznań, 2010, trzecie, Czyt. WNoŻiR
  4. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2008, siódme, zmienione, dodruk, Wyp. Ku Słońcu 140

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie mikrobiologicznych pozostałości w żywnosci26
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje mikrobiologicznych pozostałości w zywności2
T-W-2Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności2
T-W-3Przepisy i obowiązujące kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności2
T-W-4Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci2
T-W-5Nowe patogeny w żywności2
T-W-6Antybiotykooporne szczepy w zywności2
T-W-7Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów a obecność szkodliwych metabolitów w zywności2
T-W-8Mikroorganizmy pożyteczne - źródło korzystnych związków w srodowisku zywności6
T-W-9Bakteriocyny2
T-W-10Przeciwdziałanie niedozwolonym pozostałościom mikrobiologicznym w zywności2
T-W-11Metody analityczne w wykrywaniu niedopuszczalnych pozostałości mikrobiologicznych w zywnosci2
26

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2Studiowanie literatury, przygotowanie sie do zaliczenia64
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1czynny udział w zajęciach praktycznych25
A-W-2bieżące przygotowanie teoretyczne do zajęć teoretycznych i sprawdzianów5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO1-1mhig_W01Zdobycie wiedzy na temat mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W03Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa artykułów nieżywnościowych, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów.
TOW_2A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, surowców pomocniczych i dodatków, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów.
TOW_2A_W01Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia roślinnego, surowców pomocniczych i dodatków, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W07ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S2A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej
S2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci.
Treści programoweT-W-10Przeciwdziałanie niedozwolonym pozostałościom mikrobiologicznym w zywności
T-W-1Rodzaje mikrobiologicznych pozostałości w zywności
T-W-8Mikroorganizmy pożyteczne - źródło korzystnych związków w srodowisku zywności
T-W-3Przepisy i obowiązujące kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności
T-W-9Bakteriocyny
T-W-11Metody analityczne w wykrywaniu niedopuszczalnych pozostałości mikrobiologicznych w zywnosci
T-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie mikrobiologicznych pozostałości w żywnosci
T-W-7Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów a obecność szkodliwych metabolitów w zywności
T-W-2Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności
T-W-4Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci
T-W-5Nowe patogeny w żywności
T-W-6Antybiotykooporne szczepy w zywności
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę o drobnoustrojach występujących w różnych środowiskach oraz mikrobiologicznych pozostałosciach w zywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO1-1mhig_U01Student posiada umiejetność doboru włąsciwej metody oznaczenia mikrobiologicznych pozostałosci w zywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_U03Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych związanych z jakością i bezpieczeństwem surowców i produktów. Potrafi stawiać hipotezy badawcze i je weryfikować.
TOW_2A_U01Posiada umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla towaroznawstwa.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U05sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
S2A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci.
Treści programoweT-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie mikrobiologicznych pozostałości w żywnosci
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: pisemne zaliczenie ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umiejetność studenta w zakresie mikrobiologicznych pozostałości w zywnosci spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO1-1mhig_K01Student ma świadomość istnienia różńych różnych mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_K01Postępuje zgodnie z zasadami nabytej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
TOW_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej i ich wpływu na środowisko.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
S2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S2A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych i potrafi przewidywać wielokierunkowe skutki społeczne swej działalności
S2A_K06potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci.
Treści programoweT-W-2Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności
T-W-4Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci
T-W-5Nowe patogeny w żywności
T-W-6Antybiotykooporne szczepy w zywności
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: pisemne zaliczenie ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Świadomość studenta w zakresie nośników szkodliwych mikroorganizmów spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0