Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczości
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Kazimierz Lachowicz <Kazimierz.Lachowicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Żych <Arkadiusz.Zych@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student rozpoczynający zajęcia z przedmiotu powinien znać podstawy ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty kształcenia1
T-A-2Formy działalności gospodarczej - charakterystyka2
T-A-3Jak założyć działalność gospodarczą6
T-A-4Podsumowanie1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1udział w zajęciach10
A-A-2Samodzielna realizacja zadania projektowego10
A-A-3Konsultacje5
A-A-4Studiowanie literatury przedmiotu5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy
M-2metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Przygotowanie kompletu dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A7_W01
Student ma wiedzę z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej
MS_2A_W11R2A_W02, R2A_W09InzA2_W03, InzA2_W04C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A7_U01
Posiada umiejętności z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej. Potrafi przygotować komplet dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej
MS_2A_U01R2A_U01, R2A_U03, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U02C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A7_K01
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się i poszerzania swojej wiedzy oraZ odpowiedzialności za własną pracę. Potrafi przyjąć różne role w zespole.
MS_2A_K01, MS_2A_K02, MS_2A_K03, MS_2A_K04R2A_K01, R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K06, R2A_K07, R2A_K08InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A7_W01
Student ma wiedzę z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej
2,0
3,0Student ma wiedzę z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A7_U01
Posiada umiejętności z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej. Potrafi przygotować komplet dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej
2,0
3,0Posiada umiejętności z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej. Potrafi przygotować komplet dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A7_K01
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się i poszerzania swojej wiedzy oraZ odpowiedzialności za własną pracę. Potrafi przyjąć różne role w zespole.
2,0
3,0Student wykazuje zaangażowanie w proces nauki oraz w pracę w zespole. Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się i poszerzania swojej wiedzy oraz odpowiedzialności za własną pracę.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Dzienniki Ustaw

Literatura dodatkowa

  1. Rzeczpospolita
  2. Dziennik Gazeta Prawna

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty kształcenia1
T-A-2Formy działalności gospodarczej - charakterystyka2
T-A-3Jak założyć działalność gospodarczą6
T-A-4Podsumowanie1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1udział w zajęciach10
A-A-2Samodzielna realizacja zadania projektowego10
A-A-3Konsultacje5
A-A-4Studiowanie literatury przedmiotu5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A7_W01Student ma wiedzę z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W11Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą systemu zarządzania i normalizacji. Ma poszerzoną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W02ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej
Treści programoweT-A-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty kształcenia
T-A-2Formy działalności gospodarczej - charakterystyka
T-A-3Jak założyć działalność gospodarczą
T-A-4Podsumowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Przygotowanie kompletu dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma wiedzę z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A7_U01Posiada umiejętności z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej. Potrafi przygotować komplet dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej
Treści programoweT-A-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty kształcenia
T-A-2Formy działalności gospodarczej - charakterystyka
T-A-3Jak założyć działalność gospodarczą
T-A-4Podsumowanie
Metody nauczaniaM-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Przygotowanie kompletu dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada umiejętności z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej. Potrafi przygotować komplet dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A7_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się i poszerzania swojej wiedzy oraZ odpowiedzialności za własną pracę. Potrafi przyjąć różne role w zespole.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu tworzenia i rozwijania różnych form działalności gospodarczej
Treści programoweT-A-1Cel przedmiotu, treści programowe, efekty kształcenia
T-A-2Formy działalności gospodarczej - charakterystyka
T-A-3Jak założyć działalność gospodarczą
T-A-4Podsumowanie
Metody nauczaniaM-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Przygotowanie kompletu dokumentów niezbędnych do prowadzenia i rozwijania określonej formy działalnośi gospodarczej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje zaangażowanie w proces nauki oraz w pracę w zespole. Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się i poszerzania swojej wiedzy oraz odpowiedzialności za własną pracę.
3,5
4,0
4,5
5,0