Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2015/2016 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,052
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowaaudytoryjne15,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,0151
seminariaaudytoryjne1,01,0152
seminariaaudytoryjne3,01,0453
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5153
laboratoriapraktyczne1,00,5153
Informatyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0202
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne2,01,0302
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne2,02,0302
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin5,0wykładyaudytoryjne2,02,0301
laboratoriapraktyczne3,03,0451

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiczne i fizjologiczne podstawy zdrowiaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0302
Patofizjologia w żywieniu człowiekaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
wykładyaudytoryjne1,01,0251
laboratoriapraktyczne3,01,0401
Wybrane działy w dietetyceegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne3,02,0452
Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne1,01,0301
laboratoriapraktyczne3,01,0351
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne2,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne2,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0152

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Prawo żywnościowezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,5301
2 Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,5301
wykładyaudytoryjne1,00,5151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 10 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
8 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
9 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
10 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 6 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
6 Wybrane działy z reologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103