Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Żywienie człowieka - promocja zdrowia

Sylabus przedmiotu Ustawodawstwo żywnościowe:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Żywienie człowieka - promocja zdrowia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil
Moduł
Przedmiot Ustawodawstwo żywnościowe
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 8 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ogólna wiedza dotycząca żywnosci i żywienia
W-2Podstawy prawa i ekonomi

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uczestnik studiów podyplomowych powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego
C-2Powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat1
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego1
T-W-3Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia2
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym2
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Przygotowanie sprawozdania omawiającego przedstawione zagadnienia22
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena stopnia przygotowania do omawianego materiału na podstawie dyskusji panelowej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_4_W01
Poznanie źródeł i zasad prawa żywnościowego oraz poznanie i zrozumienie mechanizmów funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla prawa żywnościowego.
ZC_10A_W18C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_4_U01
Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania
ZC_10A_U05C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_4_K01
Student ma świadomoś opartą na wiedzy o zasadach funkcjonowania prawa żywnosciowego
ZC_10A_K04, ZC_10A_K13C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZC_10A_4_W01
Poznanie źródeł i zasad prawa żywnościowego oraz poznanie i zrozumienie mechanizmów funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla prawa żywnościowego.
2,0
3,0Student zna ogólne wymagania prawa żywnościowego oraz podstawowe pojęcia prawa żywnościwego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZC_10A_4_U01
Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania
2,0
3,0Student potrafi definiować podstawowe pojęcia prawa żywnościwego i kompetencje instytucji nadzorujacych jakość żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZC_10A_4_K01
Student ma świadomoś opartą na wiedzy o zasadach funkcjonowania prawa żywnosciowego
2,0
3,0Ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności oraz potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie produkcji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Maciej Taczanowski, Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Wolters Kluwe rs, Warszawa, 2009

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat1
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego1
T-W-3Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia2
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym2
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Przygotowanie sprawozdania omawiającego przedstawione zagadnienia22
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_4_W01Poznanie źródeł i zasad prawa żywnościowego oraz poznanie i zrozumienie mechanizmów funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla prawa żywnościowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_W18Posiada poszerzoną wiedzę na temat zasad i instrumentów prawnych UE i jej konsekwencji dla Polski w procesie unormowań bezpieczeństwa i jakości Żywności.
Cel przedmiotuC-1Uczestnik studiów podyplomowych powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego
C-2Powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności
Treści programoweT-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)
T-W-3Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena stopnia przygotowania do omawianego materiału na podstawie dyskusji panelowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna ogólne wymagania prawa żywnościowego oraz podstawowe pojęcia prawa żywnościwego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_4_U01Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_U05Rozumie wpływ czynników środowiskowych na stan zdrowia człowieka; posiada umiejętność korzystania z regulacji prawnych w edukacji żywieniowej, korzystania z krajowych, regionalnych i lokalnych programów edukacji żywieniowej w pracy zawodowej, dobierania metod nauczania w edukacji żywieniowej adekwatnie do wieku i wiedzy grupy docelowej. Potrafi samodzielnie opracować program edukacji żywieniowej dla wybranej grupy ludności.
Cel przedmiotuC-1Uczestnik studiów podyplomowych powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego
C-2Powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności
Treści programoweT-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)
T-W-3Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena stopnia przygotowania do omawianego materiału na podstawie dyskusji panelowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi definiować podstawowe pojęcia prawa żywnościwego i kompetencje instytucji nadzorujacych jakość żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_4_K01Student ma świadomoś opartą na wiedzy o zasadach funkcjonowania prawa żywnosciowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_K04Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
ZC_10A_K13Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności spełniającej wszystkie wymagania oraz potrafi prawidłowo zidentyfikować problemy związane z zagrożeniem dobrej praktyki produkcyjnej zapewniającej właściwą jakość zdrowotną żywności. Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
Cel przedmiotuC-1Uczestnik studiów podyplomowych powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego
C-2Powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności
Treści programoweT-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)
T-W-3Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena stopnia przygotowania do omawianego materiału na podstawie dyskusji panelowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności oraz potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie produkcji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0