Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności z przedmiotami wyrównującymi efekty inżynierskie

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,71,0302
wykładyaudytoryjne1,31,0152
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
Biotechnologia w hodowli zwierzątzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0101
laboratoriapraktyczne2,01,0351
Biotechnologia w produkcji biopolimerówzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
wykładyaudytoryjne2,01,0151
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,31,0104
wykładyaudytoryjne1,71,0154
Biotechnologia w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,01,0101
wykładyaudytoryjne2,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
Biotechnologia w rozrodzie zwierzątzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5101
laboratoriaaudytoryjne1,00,5201
Embriologia zwierzątzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5101
wykładyaudytoryjne0,50,5151
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0301
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Hodowle tkankowe i komórkowe zwierzątegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,00,5151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,5104
wykładyaudytoryjne1,01,0154
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5104
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5103
wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,00,5203
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,5253
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,31,0102
wykładyaudytoryjne1,71,0152
Metody inżynierii genetycznej zwierzątegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,0103
wykładyaudytoryjne1,51,0153
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5104
wykładyaudytoryjne0,50,5154
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022
Podstawy projektowania i rozwoju linii biotechnologicznych (w tym grafika inżynierska)zaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0201
wykładyaudytoryjne2,01,0201
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0202
wykładyaudytoryjne2,01,0202
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,09,304
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,51,0103
laboratoriapraktyczne1,50,7153
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne3,01,5304
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,2103
wykładyaudytoryjne0,50,3103
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0103
wykładyaudytoryjne1,01,0153

Przedmioty innego typu (8)

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka specjalizacyjnazaliczenie8,0praktykipraktyczne8,08,062

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,6151

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
2 Ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnych w UEzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
3 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
4 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
2 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
4 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,5302
2 Język niemieckizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,5302

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5152