Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Organizacje nadzoru w gospodarce żywnościowej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacje nadzoru w gospodarce żywnościowej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 15 2,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu: prawa żywnościowego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z rolą i znaczeniem organizacji nadzoru nad jakością żywności. Studenci zapoznają się kompetencjami poszczególnych organizacji zajmujących się nadzorem urzędowym i rynkowym
C-2Zapoznanie studentów z przebiegiem kontroli zarówno z punktu widzenia kontrolowanego, jak i kontrolującego. Poznanie praw i obowiązków w tym zakresie.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zajęcia organizacyjne. Wprowadzenie do przedmiotu. Wybór tematów do opracowania prezentacji1
T-A-2Kompetencje międzynarodowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności2
T-A-3Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa żywności.2
T-A-4Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie jakości żywności.2
T-A-5Przebieg kontroli z punktu widzenia kontrolowanego – prawa i obowiązki – studium przypadku2
T-A-6Przebieg kontroli z punktu widzenia kontrolującego prawa i obowiązki – studium przypadku2
T-A-7Prezentacje opracowanych projektów3
T-A-8Zaliczenie1
15
wykłady
T-W-1Urzędowy i rynkowy nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności - wprowadzenie1
T-W-2Światowe i unijne organizacje nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności (Codex Alimentarius, GFSI, EFSA)3
T-W-3Polskie urzędy nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS)2
T-W-4Polskie urzędy nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – Inspekcja Weterynaryjna (IW)2
T-W-5Polskie urzędy nadzoru nad jakością handlową: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcja Handlowa (IH)2
T-W-6Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN)1
T-W-7Rynkowy nadzór nad jakością żywności3
T-W-8Zaliczenie1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie prezentacji8
A-A-3przygotowanie do zaliczenia7
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury naukowej15
A-W-3zapoznanie się z informacjami na stronach internetowych organizacj nadzoru: krajowych, europejskich, światowych10
A-W-4przygotowanie do zaliczenia20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne realizowane samodzielnie i w zespołach
M-4Metody przypadków, prezentacje – zależne od rodzaju ćwiczenia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach
S-3Ocena formująca: ocena z prezentacji
S-4Ocena formująca: sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia
S-5Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy z materiału opanowanego podczas ćwiczeń laboratoryjnych
S-6Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D32_W01
Student posiada wiedzę z zakresu organizacji kompetentnych w zakresie nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności na poziomie międzynarodowym, unijnym i krajowym. Zna kompetencje poszczególnych organizacji.
ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W11C-2, C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-2M-1, M-2S-5, S-6, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D32_U01
Student nabywa podstawowe umiejętności przydatne w uczestniczeniu podczas kontroli urzędowych zarówno z punktu widzenia organizacji nadzorującej, jak i kontrolowanej
ZBJZ_1A_U10C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-2, M-3, M-4S-3, S-4, S-5, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D32_K01
Student ma świadomość znaczenia organizacji nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością żywności dla społeczeństwa i konieczność dokształcania się, ze względu na stale uaktualnianie wymagań w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia.
ZBJZ_1A_K01C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2, M-4S-5, S-6, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D32_W01
Student posiada wiedzę z zakresu organizacji kompetentnych w zakresie nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności na poziomie międzynarodowym, unijnym i krajowym. Zna kompetencje poszczególnych organizacji.
2,0
3,0Potrafi wymienić organizacje zajmujące się nadzorem nad bezpieczeństwem żywności i większość organizacji nadzorujących pozostałe aspekty jakościn żywności. Potrafi w dostatecznym stopniu scharakteryzować kompetencje wymienionych organów nadzoru.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D32_U01
Student nabywa podstawowe umiejętności przydatne w uczestniczeniu podczas kontroli urzędowych zarówno z punktu widzenia organizacji nadzorującej, jak i kontrolowanej
2,0
3,0Zna a dostatecznym stopniu zasady przeprowadzania kontroli. Zna obowiązki kontrolowanego podczas kontroli. Częściowo zna obowiązki kontrolowanego a także prawa kontrolowanego i kontrolującego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D32_K01
Student ma świadomość znaczenia organizacji nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością żywności dla społeczeństwa i konieczność dokształcania się, ze względu na stale uaktualnianie wymagań w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia.
2,0
3,0Potrafi wymienić korzyści związane z istnieniem organizacji nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością żywności dla społeczeństwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wiśniewska M., Malinowska E., Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
  2. Wojciechowski P., Wspólnotowy model kontroli urzędowej żywności, Wolter Kluwers, 2008
  3. Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. 1985 nr 12 poz. 49 z późn. zm.)
  4. Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r.o Inspekcji Weterynaryjnej - tekst ujednolicony (Dz.U. z 2010 nr 112 poz. 744)
  5. Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z poźn. zm).

Literatura dodatkowa

  1. Zgodne z tematyką artykuły w czasopismach krajowych i zagranicznych
  2. Informacje zawarte na stronach internetowych organizacji nadzorujących jakość żywności

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zajęcia organizacyjne. Wprowadzenie do przedmiotu. Wybór tematów do opracowania prezentacji1
T-A-2Kompetencje międzynarodowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności2
T-A-3Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa żywności.2
T-A-4Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie jakości żywności.2
T-A-5Przebieg kontroli z punktu widzenia kontrolowanego – prawa i obowiązki – studium przypadku2
T-A-6Przebieg kontroli z punktu widzenia kontrolującego prawa i obowiązki – studium przypadku2
T-A-7Prezentacje opracowanych projektów3
T-A-8Zaliczenie1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Urzędowy i rynkowy nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności - wprowadzenie1
T-W-2Światowe i unijne organizacje nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności (Codex Alimentarius, GFSI, EFSA)3
T-W-3Polskie urzędy nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS)2
T-W-4Polskie urzędy nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – Inspekcja Weterynaryjna (IW)2
T-W-5Polskie urzędy nadzoru nad jakością handlową: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcja Handlowa (IH)2
T-W-6Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN)1
T-W-7Rynkowy nadzór nad jakością żywności3
T-W-8Zaliczenie1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie prezentacji8
A-A-3przygotowanie do zaliczenia7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury naukowej15
A-W-3zapoznanie się z informacjami na stronach internetowych organizacj nadzoru: krajowych, europejskich, światowych10
A-W-4przygotowanie do zaliczenia20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D32_W01Student posiada wiedzę z zakresu organizacji kompetentnych w zakresie nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności na poziomie międzynarodowym, unijnym i krajowym. Zna kompetencje poszczególnych organizacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
ZBJZ_1A_W11Zna organizacje kontroli oraz systemy zapewniania jakości żywności, zasady ich wdrażania i dokumentowania w Polsce i UE w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z przebiegiem kontroli zarówno z punktu widzenia kontrolowanego, jak i kontrolującego. Poznanie praw i obowiązków w tym zakresie.
C-1Zapoznanie studentów z rolą i znaczeniem organizacji nadzoru nad jakością żywności. Studenci zapoznają się kompetencjami poszczególnych organizacji zajmujących się nadzorem urzędowym i rynkowym
Treści programoweT-W-1Urzędowy i rynkowy nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności - wprowadzenie
T-W-3Polskie urzędy nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS)
T-W-4Polskie urzędy nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – Inspekcja Weterynaryjna (IW)
T-W-5Polskie urzędy nadzoru nad jakością handlową: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcja Handlowa (IH)
T-W-6Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN)
T-W-7Rynkowy nadzór nad jakością żywności
T-W-2Światowe i unijne organizacje nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności (Codex Alimentarius, GFSI, EFSA)
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy z materiału opanowanego podczas ćwiczeń laboratoryjnych
S-6Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów
S-1Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wymienić organizacje zajmujące się nadzorem nad bezpieczeństwem żywności i większość organizacji nadzorujących pozostałe aspekty jakościn żywności. Potrafi w dostatecznym stopniu scharakteryzować kompetencje wymienionych organów nadzoru.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D32_U01Student nabywa podstawowe umiejętności przydatne w uczestniczeniu podczas kontroli urzędowych zarówno z punktu widzenia organizacji nadzorującej, jak i kontrolowanej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U10Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z przebiegiem kontroli zarówno z punktu widzenia kontrolowanego, jak i kontrolującego. Poznanie praw i obowiązków w tym zakresie.
Treści programoweT-A-1Zajęcia organizacyjne. Wprowadzenie do przedmiotu. Wybór tematów do opracowania prezentacji
T-A-2Kompetencje międzynarodowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności
T-A-3Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa żywności.
T-A-4Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie jakości żywności.
T-A-5Przebieg kontroli z punktu widzenia kontrolowanego – prawa i obowiązki – studium przypadku
T-A-6Przebieg kontroli z punktu widzenia kontrolującego prawa i obowiązki – studium przypadku
T-A-7Prezentacje opracowanych projektów
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne realizowane samodzielnie i w zespołach
M-4Metody przypadków, prezentacje – zależne od rodzaju ćwiczenia
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena z prezentacji
S-4Ocena formująca: sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia
S-5Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy z materiału opanowanego podczas ćwiczeń laboratoryjnych
S-1Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna a dostatecznym stopniu zasady przeprowadzania kontroli. Zna obowiązki kontrolowanego podczas kontroli. Częściowo zna obowiązki kontrolowanego a także prawa kontrolowanego i kontrolującego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D32_K01Student ma świadomość znaczenia organizacji nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością żywności dla społeczeństwa i konieczność dokształcania się, ze względu na stale uaktualnianie wymagań w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rolą i znaczeniem organizacji nadzoru nad jakością żywności. Studenci zapoznają się kompetencjami poszczególnych organizacji zajmujących się nadzorem urzędowym i rynkowym
Treści programoweT-W-1Urzędowy i rynkowy nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności - wprowadzenie
T-W-3Polskie urzędy nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS)
T-W-4Polskie urzędy nadzoru nad bezpieczeństwem żywności – Inspekcja Weterynaryjna (IW)
T-W-5Polskie urzędy nadzoru nad jakością handlową: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcja Handlowa (IH)
T-W-6Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN)
T-W-7Rynkowy nadzór nad jakością żywności
T-W-2Światowe i unijne organizacje nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności (Codex Alimentarius, GFSI, EFSA)
T-A-2Kompetencje międzynarodowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności
T-A-3Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa żywności.
T-A-4Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie jakości żywności.
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-4Metody przypadków, prezentacje – zależne od rodzaju ćwiczenia
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy z materiału opanowanego podczas ćwiczeń laboratoryjnych
S-6Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów
S-1Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wymienić korzyści związane z istnieniem organizacji nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością żywności dla społeczeństwa.
3,5
4,0
4,5
5,0