Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo żywności w obrocie międzynarodowym:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Bezpieczeństwo żywności w obrocie międzynarodowym | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 14 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy prawa |
W-2 | Towaroznawstwo żywności |
W-3 | Ochrona zdrowia publicznego/Bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Światowy handel żywnością (główne tendencje) | 2 |
T-A-2 | WTO i zasady handlu międzynarodowego | 3 |
T-A-3 | Światowy system bezpieczeństwa żywności | 3 |
T-A-4 | Europejska polityka żywnościowa | 2 |
T-A-5 | Systemy bezpieczeństwa żywności w aspekcie wymiany towarowej: aspekty porównawcze europejskiego i amerykańskiego systemu bezpieczeństwa żywności | 2 |
T-A-6 | System urzędowej kontroli żywności a możliwości ochrony interesów konsumenta | 2 |
T-A-7 | Bezpieczeństwo żywności oraz pasz w świetle rozporządzenia (WE) nr 178/2002 a wymana towarowa UE z krajami trzecimi | 2 |
T-A-8 | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt | 2 |
T-A-9 | Zasada ostrożności na rynku wspólnotowym | 2 |
T-A-10 | Ewolucja łańcucha żywnościowego | 2 |
T-A-11 | Znaczenie korporacji transnarodowych w poszczególnych ogniwach łańcucha żywnościowego | 2 |
T-A-12 | Import z krajów trzecich i handel wewnątrzwspólnotowy | 2 |
T-A-13 | Czynniki wpływające na wzrost wymiany międzynarodowej | 2 |
T-A-14 | Zagrożenia płynące ze skażenia żywności importowanej do UE w tym na rynek Polski | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Przygotowanie prezentacji na zadany temat problemowy | 25 |
A-A-3 | Przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
M-3 | metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena z testu zaliczeniowego |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO10-19_W01 Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym | ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W11, ZBJZ_1A_W15 | — | — | C-1 | T-A-9, T-A-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO10-19_U01 Student potrafi ocenić obecny stan bezpieczeństwa handlu żywnością na rynkach międzynarodowych oraz potrafi wskazać i definiować zagrożenia w stosunku do różnych grup żywności zarówno eksportowanej jak i importowanej do Polski. | ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U07 | — | — | C-1 | T-A-9, T-A-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14 | M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO10-19_K01 Student ma świadomość opartą na wiedzy o zasadach regulujących bezpieczeństwo żywności w aspekcie swobodnego przepływu żywności w ramach wspólnego rynku unijnego oraz zasady regulujące wymianę towarową pomiędzy UE a krajami trzecimi. | ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05 | — | — | C-1 | T-A-9, T-A-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14 | M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO10-19_W01 Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi ocenić obecny stan bezpieczeństwa handlu żywnością na rynkach międzynarodowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO10-19_U01 Student potrafi ocenić obecny stan bezpieczeństwa handlu żywnością na rynkach międzynarodowych oraz potrafi wskazać i definiować zagrożenia w stosunku do różnych grup żywności zarówno eksportowanej jak i importowanej do Polski. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi wskazać i definiować zagrożenia w stosunku do różnych grup żywności zarówno eksportowanej jak i importowanej do Polski. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO10-19_K01 Student ma świadomość opartą na wiedzy o zasadach regulujących bezpieczeństwo żywności w aspekcie swobodnego przepływu żywności w ramach wspólnego rynku unijnego oraz zasady regulujące wymianę towarową pomiędzy UE a krajami trzecimi. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi ocenić zasady regulujące bezpieczeństwo żywności w aspekcie swobodnego przepływu żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Stanisław Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa, 2009, ISBN: 978-83-7378-459-8
Literatura dodatkowa
- Szkarłat Monika, Żywność genetycznie zmodyfikowana w stosunkach międzynarodowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Warszawa, 2011, ISBN: 9788377840160
- Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.), PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY, Wydawnictwo SIGMA-NOT Sp. z o.o., Warszawa