Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo żywności w obrocie międzynarodowym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo żywności w obrocie międzynarodowym
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy prawa
W-2Towaroznawstwo żywności
W-3Ochrona zdrowia publicznego/Bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Światowy handel żywnością (główne tendencje)2
T-A-2WTO i zasady handlu międzynarodowego3
T-A-3Światowy system bezpieczeństwa żywności3
T-A-4Europejska polityka żywnościowa2
T-A-5Systemy bezpieczeństwa żywności w aspekcie wymiany towarowej: aspekty porównawcze europejskiego i amerykańskiego systemu bezpieczeństwa żywności2
T-A-6System urzędowej kontroli żywności a możliwości ochrony interesów konsumenta2
T-A-7Bezpieczeństwo żywności oraz pasz w świetle rozporządzenia (WE) nr 178/2002 a wymana towarowa UE z krajami trzecimi2
T-A-8Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt2
T-A-9Zasada ostrożności na rynku wspólnotowym2
T-A-10Ewolucja łańcucha żywnościowego2
T-A-11Znaczenie korporacji transnarodowych w poszczególnych ogniwach łańcucha żywnościowego2
T-A-12Import z krajów trzecich i handel wewnątrzwspólnotowy2
T-A-13Czynniki wpływające na wzrost wymiany międzynarodowej2
T-A-14Zagrożenia płynące ze skażenia żywności importowanej do UE w tym na rynek Polski2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie prezentacji na zadany temat problemowy25
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu5
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z testu zaliczeniowego

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-19_W01
Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym
ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W11, ZBJZ_1A_W15C-1T-A-9, T-A-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-19_U01
Student potrafi ocenić obecny stan bezpieczeństwa handlu żywnością na rynkach międzynarodowych oraz potrafi wskazać i definiować zagrożenia w stosunku do różnych grup żywności zarówno eksportowanej jak i importowanej do Polski.
ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U07C-1T-A-9, T-A-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-19_K01
Student ma świadomość opartą na wiedzy o zasadach regulujących bezpieczeństwo żywności w aspekcie swobodnego przepływu żywności w ramach wspólnego rynku unijnego oraz zasady regulujące wymianę towarową pomiędzy UE a krajami trzecimi.
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05C-1T-A-9, T-A-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-19_W01
Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym
2,0
3,0Student potrafi ocenić obecny stan bezpieczeństwa handlu żywnością na rynkach międzynarodowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-19_U01
Student potrafi ocenić obecny stan bezpieczeństwa handlu żywnością na rynkach międzynarodowych oraz potrafi wskazać i definiować zagrożenia w stosunku do różnych grup żywności zarówno eksportowanej jak i importowanej do Polski.
2,0
3,0Potrafi wskazać i definiować zagrożenia w stosunku do różnych grup żywności zarówno eksportowanej jak i importowanej do Polski.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-19_K01
Student ma świadomość opartą na wiedzy o zasadach regulujących bezpieczeństwo żywności w aspekcie swobodnego przepływu żywności w ramach wspólnego rynku unijnego oraz zasady regulujące wymianę towarową pomiędzy UE a krajami trzecimi.
2,0
3,0Potrafi ocenić zasady regulujące bezpieczeństwo żywności w aspekcie swobodnego przepływu żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Stanisław Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa, 2009, ISBN: 978-83-7378-459-8

Literatura dodatkowa

  1. Szkarłat Monika, Żywność genetycznie zmodyfikowana w stosunkach międzynarodowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Warszawa, 2011, ISBN: 9788377840160
  2. Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.), PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY, Wydawnictwo SIGMA-NOT Sp. z o.o., Warszawa

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Światowy handel żywnością (główne tendencje)2
T-A-2WTO i zasady handlu międzynarodowego3
T-A-3Światowy system bezpieczeństwa żywności3
T-A-4Europejska polityka żywnościowa2
T-A-5Systemy bezpieczeństwa żywności w aspekcie wymiany towarowej: aspekty porównawcze europejskiego i amerykańskiego systemu bezpieczeństwa żywności2
T-A-6System urzędowej kontroli żywności a możliwości ochrony interesów konsumenta2
T-A-7Bezpieczeństwo żywności oraz pasz w świetle rozporządzenia (WE) nr 178/2002 a wymana towarowa UE z krajami trzecimi2
T-A-8Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt2
T-A-9Zasada ostrożności na rynku wspólnotowym2
T-A-10Ewolucja łańcucha żywnościowego2
T-A-11Znaczenie korporacji transnarodowych w poszczególnych ogniwach łańcucha żywnościowego2
T-A-12Import z krajów trzecich i handel wewnątrzwspólnotowy2
T-A-13Czynniki wpływające na wzrost wymiany międzynarodowej2
T-A-14Zagrożenia płynące ze skażenia żywności importowanej do UE w tym na rynek Polski2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie prezentacji na zadany temat problemowy25
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO10-19_W01Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
ZBJZ_1A_W11Zna organizacje kontroli oraz systemy zapewniania jakości żywności, zasady ich wdrażania i dokumentowania w Polsce i UE w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem
ZBJZ_1A_W15Ma wiedzę na temat zasad tworzenia i organizacji transportu oraz dystrybucji żywności
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym
Treści programoweT-A-9Zasada ostrożności na rynku wspólnotowym
T-A-10Ewolucja łańcucha żywnościowego
T-A-1Światowy handel żywnością (główne tendencje)
T-A-2WTO i zasady handlu międzynarodowego
T-A-3Światowy system bezpieczeństwa żywności
T-A-4Europejska polityka żywnościowa
T-A-5Systemy bezpieczeństwa żywności w aspekcie wymiany towarowej: aspekty porównawcze europejskiego i amerykańskiego systemu bezpieczeństwa żywności
T-A-6System urzędowej kontroli żywności a możliwości ochrony interesów konsumenta
T-A-7Bezpieczeństwo żywności oraz pasz w świetle rozporządzenia (WE) nr 178/2002 a wymana towarowa UE z krajami trzecimi
T-A-8Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt
T-A-11Znaczenie korporacji transnarodowych w poszczególnych ogniwach łańcucha żywnościowego
T-A-12Import z krajów trzecich i handel wewnątrzwspólnotowy
T-A-13Czynniki wpływające na wzrost wymiany międzynarodowej
T-A-14Zagrożenia płynące ze skażenia żywności importowanej do UE w tym na rynek Polski
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z testu zaliczeniowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi ocenić obecny stan bezpieczeństwa handlu żywnością na rynkach międzynarodowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO10-19_U01Student potrafi ocenić obecny stan bezpieczeństwa handlu żywnością na rynkach międzynarodowych oraz potrafi wskazać i definiować zagrożenia w stosunku do różnych grup żywności zarówno eksportowanej jak i importowanej do Polski.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
ZBJZ_1A_U07Potrafi wskazać wpływ jakości żywności na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia publicznego
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym
Treści programoweT-A-9Zasada ostrożności na rynku wspólnotowym
T-A-10Ewolucja łańcucha żywnościowego
T-A-1Światowy handel żywnością (główne tendencje)
T-A-2WTO i zasady handlu międzynarodowego
T-A-3Światowy system bezpieczeństwa żywności
T-A-4Europejska polityka żywnościowa
T-A-5Systemy bezpieczeństwa żywności w aspekcie wymiany towarowej: aspekty porównawcze europejskiego i amerykańskiego systemu bezpieczeństwa żywności
T-A-6System urzędowej kontroli żywności a możliwości ochrony interesów konsumenta
T-A-7Bezpieczeństwo żywności oraz pasz w świetle rozporządzenia (WE) nr 178/2002 a wymana towarowa UE z krajami trzecimi
T-A-8Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt
T-A-11Znaczenie korporacji transnarodowych w poszczególnych ogniwach łańcucha żywnościowego
T-A-12Import z krajów trzecich i handel wewnątrzwspólnotowy
T-A-13Czynniki wpływające na wzrost wymiany międzynarodowej
T-A-14Zagrożenia płynące ze skażenia żywności importowanej do UE w tym na rynek Polski
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
M-3metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wskazać i definiować zagrożenia w stosunku do różnych grup żywności zarówno eksportowanej jak i importowanej do Polski.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO10-19_K01Student ma świadomość opartą na wiedzy o zasadach regulujących bezpieczeństwo żywności w aspekcie swobodnego przepływu żywności w ramach wspólnego rynku unijnego oraz zasady regulujące wymianę towarową pomiędzy UE a krajami trzecimi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym oraz uwarunkowań prawnych wymiany towarowej w sektorze rolno-spożywczym
Treści programoweT-A-9Zasada ostrożności na rynku wspólnotowym
T-A-10Ewolucja łańcucha żywnościowego
T-A-1Światowy handel żywnością (główne tendencje)
T-A-2WTO i zasady handlu międzynarodowego
T-A-3Światowy system bezpieczeństwa żywności
T-A-4Europejska polityka żywnościowa
T-A-5Systemy bezpieczeństwa żywności w aspekcie wymiany towarowej: aspekty porównawcze europejskiego i amerykańskiego systemu bezpieczeństwa żywności
T-A-6System urzędowej kontroli żywności a możliwości ochrony interesów konsumenta
T-A-7Bezpieczeństwo żywności oraz pasz w świetle rozporządzenia (WE) nr 178/2002 a wymana towarowa UE z krajami trzecimi
T-A-8Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt
T-A-11Znaczenie korporacji transnarodowych w poszczególnych ogniwach łańcucha żywnościowego
T-A-12Import z krajów trzecich i handel wewnątrzwspólnotowy
T-A-13Czynniki wpływające na wzrost wymiany międzynarodowej
T-A-14Zagrożenia płynące ze skażenia żywności importowanej do UE w tym na rynek Polski
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
M-3metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić zasady regulujące bezpieczeństwo żywności w aspekcie swobodnego przepływu żywności
3,5
4,0
4,5
5,0