Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Modyfikacje genetyczne surowców żywnościowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Modyfikacje genetyczne surowców żywnościowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW6 15 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, ogólnej technologii żywności.
W-2Podstawy prawa żywnościowego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji genetycznych różnych surowców używanych sektorze spozywczym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych2
T-L-2Szybkie testy skriningowe w identyfikacji GMO5
T-L-3Narzędzia biologii molekularnej w identyfikacji surowców żywnosciowych zmodyfikowanych gentycznie8
15
wykłady
T-W-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie1
T-W-2Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów2
T-W-3Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-W-4Przykałdy modyfikcji genetycznej surowców żywnościowych: Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników3
T-W-5System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM1
T-W-6Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju2
T-W-7Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-W-8Korzyści i zagrożenia wynikajace z produkcji i stosowania zmodyfikowanych genetycznie surowców żywnosciowych2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do pracy w podgrupach15
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury tematu35
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO12-24_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady surowców żywnościowych GM i ich zastosowanie w sektorze spożywczymi. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w UE.
ZBJZ_1A_W14C-1T-L-1, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-8, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO12-24_U01
Potrafi wykonać identyfikację surowców modyfikowanych genetycznie, zarówno jakosciową jak i ilościową, przy zastosowaniu różnych narzędzi diagnostycznych
ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U13C-1T-L-2, T-L-3, T-L-1M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO12-24_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i stosowania surowców GM w sektorze spozywczym
ZBJZ_1A_K04C-1T-L-2, T-L-3, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-5M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO12-24_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady surowców żywnościowych GM i ich zastosowanie w sektorze spożywczymi. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w UE.
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO12-24_U01
Potrafi wykonać identyfikację surowców modyfikowanych genetycznie, zarówno jakosciową jak i ilościową, przy zastosowaniu różnych narzędzi diagnostycznych
2,0
3,0Zna metody analizy GMO w żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO12-24_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i stosowania surowców GM w sektorze spozywczym
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6

Literatura dodatkowa

  1. Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7
  2. Monika Szkarłat, Żywność genetycznie zmodyfikowana w stosunkach międzynarodowych, Wydawnictwo UMCS, Lublin, 2011, ISBN: 978-83-7784-016-0

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych2
T-L-2Szybkie testy skriningowe w identyfikacji GMO5
T-L-3Narzędzia biologii molekularnej w identyfikacji surowców żywnosciowych zmodyfikowanych gentycznie8
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie1
T-W-2Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów2
T-W-3Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-W-4Przykałdy modyfikcji genetycznej surowców żywnościowych: Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników3
T-W-5System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM1
T-W-6Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju2
T-W-7Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-W-8Korzyści i zagrożenia wynikajace z produkcji i stosowania zmodyfikowanych genetycznie surowców żywnosciowych2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do pracy w podgrupach15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury tematu35
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO12-24_W01Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady surowców żywnościowych GM i ich zastosowanie w sektorze spożywczymi. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w UE.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W14Ma wiedzę na temat podstawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w przetwórstwie żywności
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji genetycznych różnych surowców używanych sektorze spozywczym
Treści programoweT-L-1Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-W-3Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-W-4Przykałdy modyfikcji genetycznej surowców żywnościowych: Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników
T-W-7Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-W-6Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju
T-W-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-W-2Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-W-8Korzyści i zagrożenia wynikajace z produkcji i stosowania zmodyfikowanych genetycznie surowców żywnosciowych
T-W-5System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO12-24_U01Potrafi wykonać identyfikację surowców modyfikowanych genetycznie, zarówno jakosciową jak i ilościową, przy zastosowaniu różnych narzędzi diagnostycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
ZBJZ_1A_U13Potrafi ocenić skutki pozytywne i negatywne modyfikacji genetycznych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji genetycznych różnych surowców używanych sektorze spozywczym
Treści programoweT-L-2Szybkie testy skriningowe w identyfikacji GMO
T-L-3Narzędzia biologii molekularnej w identyfikacji surowców żywnosciowych zmodyfikowanych gentycznie
T-L-1Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna metody analizy GMO w żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO12-24_K01Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i stosowania surowców GM w sektorze spozywczym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji genetycznych różnych surowców używanych sektorze spozywczym
Treści programoweT-L-2Szybkie testy skriningowe w identyfikacji GMO
T-L-3Narzędzia biologii molekularnej w identyfikacji surowców żywnosciowych zmodyfikowanych gentycznie
T-W-3Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-W-4Przykałdy modyfikcji genetycznej surowców żywnościowych: Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników
T-W-7Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-W-6Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju
T-W-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-W-2Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-W-5System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0