Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Wykrywanie związków biologicznie czynnych w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wykrywanie związków biologicznie czynnych w żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Ciemniak <Artur.Ciemniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Monika Rajkowska-Myśliwiec <Monika.Rajkowska@zut.edu.pl>, Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 20 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW6 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość treści przedmiotów: Toksykologia żywności, Biochemia, Analiza instrumentalna żywności, Higiena i bezpieczeństwo żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy w zakresie metodologii toksykologicznych badań żywności oraz zagadnień związanych z występującymi w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego substancjami szkodliwymi i truciznami w aspekcie zagrożenie zdrowia konsumenta.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Praktyczne poznanie metod wydzielania, wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w żywności.8
T-L-2Testy toksyczności: ostrej, podostrej i przewlekłej.4
T-L-3Biomarkery pozwalające na szacowanie stopnia skażenia żywności oraz metody ich analizy.2
T-L-4Krótkie prezentacje prac kontrolnych, zaliczenia1
15
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia i definicje związane z problematyką przedmiotu. Zasady projektowania i organizacji badań – strategia badawcza.6
T-W-2Zasady pobierania materiałów biologicznych do badań oraz metody ich zabezpieczania. Narzędzia i procedury badawcze związane z wydzielaniem grup związków biologicznie czynnych z żywności oraz ich dobór.8
T-W-3Prowadzenie analizy toksykologicznej ukierunkowanej na konkretną substancję oraz zasady postępowania przy poszukiwaniu substancji nieznanej.6
T-W-4Biotesty alternatywą analiz chemicznych.6
T-W-5Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków zanieczyszczenia żywności oraz zagrożenia konsumentów.4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie się do zajęć5
A-L-3przygotowanie pracy kontrolnej i jej prezentacji5
A-L-4konsultacje i przygotowanie się do zaliczeń5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie literatury naukowej15
A-W-3konsultacje5
A-W-4przygotowanie się do zaliczenia10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału
S-3Ocena formująca: zaliczenie końcowe ustne lub pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO16-32_W01
Zna główne zalety i wady metod analizy najważniejszych grup związków biologicznie czynnych obecnych w żywności. Ma wiedzę w zakresie zasad przygotowania próbek do analizy. Ma wiedzę na temat różnych metod badania związków biologicznie czynnych.
ZBJZ_1A_W05, ZBJZ_1A_W10C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO16-32_U01
Prawidłowo wybiera metody wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w żywności. Umie samodzielnie izolować i przygotowywać próbki związków biologicznie czynnych. Umie samodzielnie planować analizy, wykonywać proste oznaczenia a pod nadzorem opiekuna przeprowadzać zaawansowane oznaczenia. Potrafi interpretować wyniki analizy, formułować wnioski i opinie na temat badanej żywności oraz przedstawić je w języku polskim i/lub obcym w formie pisemnej i ustnej. Umie pozyskiwać dostępne informacje, opracować wyniki swoich badań korzystając z technik informatycznych.
ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U05, ZBJZ_1A_U09, ZBJZ_1A_U11C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO16-32_K01
Student rozumie potrzebę ciągłego samokształcenia, wyznacza cele i je realizuje, w pracy stosuje zasady etyki, ma swiadomość ryzyka i odpowiedzialności za realizowane zadania jest kreatywny i potrafi popularyzować nabytą wiedzę
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K02, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO16-32_W01
Zna główne zalety i wady metod analizy najważniejszych grup związków biologicznie czynnych obecnych w żywności. Ma wiedzę w zakresie zasad przygotowania próbek do analizy. Ma wiedzę na temat różnych metod badania związków biologicznie czynnych.
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie przedmiotu
3,0Student posiada podstawową wiedzę w zakresie przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO16-32_U01
Prawidłowo wybiera metody wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w żywności. Umie samodzielnie izolować i przygotowywać próbki związków biologicznie czynnych. Umie samodzielnie planować analizy, wykonywać proste oznaczenia a pod nadzorem opiekuna przeprowadzać zaawansowane oznaczenia. Potrafi interpretować wyniki analizy, formułować wnioski i opinie na temat badanej żywności oraz przedstawić je w języku polskim i/lub obcym w formie pisemnej i ustnej. Umie pozyskiwać dostępne informacje, opracować wyniki swoich badań korzystając z technik informatycznych.
2,0Student nie potrafi wyszukiwać i prezentować informacji literaturowych oraz wyników swoich badań
3,0Student potrafi wyszukiwać i prezentować informacje literaturowe oraz umie przedstawić wyniki swoich badań w swietle dotychczas publikowanych rezultatów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO16-32_K01
Student rozumie potrzebę ciągłego samokształcenia, wyznacza cele i je realizuje, w pracy stosuje zasady etyki, ma swiadomość ryzyka i odpowiedzialności za realizowane zadania jest kreatywny i potrafi popularyzować nabytą wiedzę
2,0Student nie spełnia warunków
3,0Student spełnia wymagania w zakresie kompetencji, jest krytyczny i kreatywny
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006, I
  2. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2003
  3. Sikorski Z.E. (red), Chemia Żywności, WNT, Warszawa, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Nikonorow M., B. Urbanek-Karłowska, Toksykologia zywnosci, PZWL, Warszawa, 1987
  2. Czasopisma:, Czasopisma: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna; Przemysł Spożywczy; Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; Medycyna Weterynaryjna; Acta Scientiarum Polonorum - Technologia Alimentaria; Environmental and Health Perspectives

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Praktyczne poznanie metod wydzielania, wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w żywności.8
T-L-2Testy toksyczności: ostrej, podostrej i przewlekłej.4
T-L-3Biomarkery pozwalające na szacowanie stopnia skażenia żywności oraz metody ich analizy.2
T-L-4Krótkie prezentacje prac kontrolnych, zaliczenia1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia i definicje związane z problematyką przedmiotu. Zasady projektowania i organizacji badań – strategia badawcza.6
T-W-2Zasady pobierania materiałów biologicznych do badań oraz metody ich zabezpieczania. Narzędzia i procedury badawcze związane z wydzielaniem grup związków biologicznie czynnych z żywności oraz ich dobór.8
T-W-3Prowadzenie analizy toksykologicznej ukierunkowanej na konkretną substancję oraz zasady postępowania przy poszukiwaniu substancji nieznanej.6
T-W-4Biotesty alternatywą analiz chemicznych.6
T-W-5Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków zanieczyszczenia żywności oraz zagrożenia konsumentów.4
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie się do zajęć5
A-L-3przygotowanie pracy kontrolnej i jej prezentacji5
A-L-4konsultacje i przygotowanie się do zaliczeń5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie literatury naukowej15
A-W-3konsultacje5
A-W-4przygotowanie się do zaliczenia10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO16-32_W01Zna główne zalety i wady metod analizy najważniejszych grup związków biologicznie czynnych obecnych w żywności. Ma wiedzę w zakresie zasad przygotowania próbek do analizy. Ma wiedzę na temat różnych metod badania związków biologicznie czynnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
ZBJZ_1A_W10Ma wiedzę o związkach chemicznych, w tym toksycznych, obecnych w środowisku i żywności oraz o przemianach tych związków, procesach zanieczyszczenia i metodach ich oznaczania
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy w zakresie metodologii toksykologicznych badań żywności oraz zagadnień związanych z występującymi w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego substancjami szkodliwymi i truciznami w aspekcie zagrożenie zdrowia konsumenta.
Treści programoweT-W-5Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków zanieczyszczenia żywności oraz zagrożenia konsumentów.
T-W-1Podstawowe pojęcia i definicje związane z problematyką przedmiotu. Zasady projektowania i organizacji badań – strategia badawcza.
T-W-2Zasady pobierania materiałów biologicznych do badań oraz metody ich zabezpieczania. Narzędzia i procedury badawcze związane z wydzielaniem grup związków biologicznie czynnych z żywności oraz ich dobór.
T-W-4Biotesty alternatywą analiz chemicznych.
T-W-3Prowadzenie analizy toksykologicznej ukierunkowanej na konkretną substancję oraz zasady postępowania przy poszukiwaniu substancji nieznanej.
T-L-1Praktyczne poznanie metod wydzielania, wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w żywności.
T-L-3Biomarkery pozwalające na szacowanie stopnia skażenia żywności oraz metody ich analizy.
T-L-2Testy toksyczności: ostrej, podostrej i przewlekłej.
T-L-4Krótkie prezentacje prac kontrolnych, zaliczenia
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału
S-3Ocena formująca: zaliczenie końcowe ustne lub pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie przedmiotu
3,0Student posiada podstawową wiedzę w zakresie przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO16-32_U01Prawidłowo wybiera metody wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w żywności. Umie samodzielnie izolować i przygotowywać próbki związków biologicznie czynnych. Umie samodzielnie planować analizy, wykonywać proste oznaczenia a pod nadzorem opiekuna przeprowadzać zaawansowane oznaczenia. Potrafi interpretować wyniki analizy, formułować wnioski i opinie na temat badanej żywności oraz przedstawić je w języku polskim i/lub obcym w formie pisemnej i ustnej. Umie pozyskiwać dostępne informacje, opracować wyniki swoich badań korzystając z technik informatycznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
ZBJZ_1A_U05Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych oraz posiada zdolność samodzielnego planowania własnej kariery
ZBJZ_1A_U09Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i językach obcych. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
ZBJZ_1A_U11Stosuje podstawowe technologie informatyczne przy pozyskiwaniu i przetwarzaniu informacji w zakresie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Umie przeprowadzić analizy statystyczne wyników eksperymentów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy w zakresie metodologii toksykologicznych badań żywności oraz zagadnień związanych z występującymi w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego substancjami szkodliwymi i truciznami w aspekcie zagrożenie zdrowia konsumenta.
Treści programoweT-W-5Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków zanieczyszczenia żywności oraz zagrożenia konsumentów.
T-W-1Podstawowe pojęcia i definicje związane z problematyką przedmiotu. Zasady projektowania i organizacji badań – strategia badawcza.
T-W-2Zasady pobierania materiałów biologicznych do badań oraz metody ich zabezpieczania. Narzędzia i procedury badawcze związane z wydzielaniem grup związków biologicznie czynnych z żywności oraz ich dobór.
T-W-4Biotesty alternatywą analiz chemicznych.
T-W-3Prowadzenie analizy toksykologicznej ukierunkowanej na konkretną substancję oraz zasady postępowania przy poszukiwaniu substancji nieznanej.
T-L-1Praktyczne poznanie metod wydzielania, wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w żywności.
T-L-3Biomarkery pozwalające na szacowanie stopnia skażenia żywności oraz metody ich analizy.
T-L-2Testy toksyczności: ostrej, podostrej i przewlekłej.
T-L-4Krótkie prezentacje prac kontrolnych, zaliczenia
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału
S-3Ocena formująca: zaliczenie końcowe ustne lub pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wyszukiwać i prezentować informacji literaturowych oraz wyników swoich badań
3,0Student potrafi wyszukiwać i prezentować informacje literaturowe oraz umie przedstawić wyniki swoich badań w swietle dotychczas publikowanych rezultatów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO16-32_K01Student rozumie potrzebę ciągłego samokształcenia, wyznacza cele i je realizuje, w pracy stosuje zasady etyki, ma swiadomość ryzyka i odpowiedzialności za realizowane zadania jest kreatywny i potrafi popularyzować nabytą wiedzę
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
ZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy w zakresie metodologii toksykologicznych badań żywności oraz zagadnień związanych z występującymi w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego substancjami szkodliwymi i truciznami w aspekcie zagrożenie zdrowia konsumenta.
Treści programoweT-W-5Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków zanieczyszczenia żywności oraz zagrożenia konsumentów.
T-W-1Podstawowe pojęcia i definicje związane z problematyką przedmiotu. Zasady projektowania i organizacji badań – strategia badawcza.
T-W-2Zasady pobierania materiałów biologicznych do badań oraz metody ich zabezpieczania. Narzędzia i procedury badawcze związane z wydzielaniem grup związków biologicznie czynnych z żywności oraz ich dobór.
T-W-4Biotesty alternatywą analiz chemicznych.
T-W-3Prowadzenie analizy toksykologicznej ukierunkowanej na konkretną substancję oraz zasady postępowania przy poszukiwaniu substancji nieznanej.
T-L-1Praktyczne poznanie metod wydzielania, wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w żywności.
T-L-3Biomarkery pozwalające na szacowanie stopnia skażenia żywności oraz metody ich analizy.
T-L-2Testy toksyczności: ostrej, podostrej i przewlekłej.
T-L-4Krótkie prezentacje prac kontrolnych, zaliczenia
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału
S-3Ocena formująca: zaliczenie końcowe ustne lub pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie spełnia warunków
3,0Student spełnia wymagania w zakresie kompetencji, jest krytyczny i kreatywny
3,5
4,0
4,5
5,0