Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Ochrona zdrowia publicznego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ochrona zdrowia publicznego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Podstaw Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Kucharska <Elzbieta.Kucharska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl>, Anna Bogacka <Anna.Bogacka@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość treści przedmiotów: podstawy prawa, podstawy zarządzania, podstawy żywienia człowieka, podstawy anatomii i fizjologii człowieka. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie ochrony zdrowia publicznego. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Polityka zdrowotna. Projekt organizacji zajmującej się ochroną zdrowia, cele i zadania. | 2 |
T-A-2 | Zachowania zdrowotne i ich związek ze zdrowiem. Wpływ żywienia na zdrowie. | 2 |
T-A-3 | Zasady racjonalnego żywienia w kontekście zachowania zdrowia. | 2 |
T-A-4 | Jakościowe i ilościowe metody oceny żywienia człowieka. | 2 |
T-A-5 | Opieka medyczna nad rodziną w zdrowiu i w chorobie | 2 |
T-A-6 | Opieka medyczna w szkole w ramach zdrowia publicznego | 2 |
T-A-7 | Opieka nad zdrowiem osób starszych. | 2 |
T-A-8 | Zaliczenie ćwiczeń | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pojęcie zdrowia publicznego. Funkcje zdrowia publicznego. | 2 |
T-W-2 | Odpowiedzilność państwa za bezpieczeństwo zdrowotne. Organizacje krajowe działające w dziedzinie ochrony zdrowia publicznego. Zadania, programy krajowych organizacji na rzecz ochrony zdrowia publicznego. | 2 |
T-W-3 | Organizacje międzynarodowe działające w dziedzinie ochrony zdrowia publicznego. Zadania, programy krajowych organizmacji na rzecz ochrony zdrowia publicznego. | 2 |
T-W-4 | Zdrowie publiczne, a system opieki zdrowotnej w Polsce. | 2 |
T-W-5 | Zagrożenia zdrowia ludności. Wady w żywieniu i ich konsekwencje zdrowotne. | 2 |
T-W-6 | Stan zdrowia dzieci i młodzieży szkolnej. | 2 |
T-W-7 | Bioterroryzm - wąglik, Clostridia, maczugowce - błonica, dżuma - grupa A, B, C drobnoustrojów. | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | analiza wskazanej literatury | 10 |
A-A-3 | konsultacje z nauczycielem | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | analiza wskazanej literatury | 15 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 15 |
A-W-4 | konsultacje z nauczycielem | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | dyskusja związana z wykładem |
M-3 | prezentacje/referaty przygotowywane przez studentów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena prezentacji/referatu |
S-2 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO3-5_W01 Student ma podstawową wiedzę w zakresie ochrony zdrowia poublicznego. Zna organizacje krajowe i międzynarodowe zajmujące się ochroną zdrowia publcznego. | ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W04, ZBJZ_1A_W11 | — | — | C-1 | T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO3-5_U01 Student potrafi wskazać wpływ jakości żywności na zdrowie człowieka. Ponadto potrafi wskazać zadania organizacji krajowych i międzynarodowych w zakresie ochrony zdrowia publicznego. | ZBJZ_1A_U05, ZBJZ_1A_U07 | — | — | C-1 | T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO3-5_K01 Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania się. Ma świadomość roli jaką odgrywa żywienie na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia publicznego i odpowiedzialności za pracę. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. | ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K02, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05 | — | — | C-1 | T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO3-5_W01 Student ma podstawową wiedzę w zakresie ochrony zdrowia poublicznego. Zna organizacje krajowe i międzynarodowe zajmujące się ochroną zdrowia publcznego. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu ochrony zdrowia publicznego i poprawnie ją wykorzystuje. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO3-5_U01 Student potrafi wskazać wpływ jakości żywności na zdrowie człowieka. Ponadto potrafi wskazać zadania organizacji krajowych i międzynarodowych w zakresie ochrony zdrowia publicznego. | 2,0 | |
3,0 | Student poprawnie prezentuje wyniki swoich badań bez analizy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO3-5_K01 Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania się. Ma świadomość roli jaką odgrywa żywienie na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia publicznego i odpowiedzialności za pracę. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | |
3,0 | Posiada potrzebę dokształcania się. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Teresa Bernadetta Kulik, Maciej Latalski, Zdrowie publiczne. Podręcznik dla studentów i absolwentów wydziałów pielęgniarstwa i nauk o zdrowiu akademii medycznych, Wyd.Czelej, Lublin, 2002
- Maria D. Głowacka, Joanna Zdanowska, Zdrowie publiczne w Polsce, Wolters Kluwer, Warszawa, 2013
Literatura dodatkowa
- Marian Sygit, Zdrowie publiczne, Wolters Kluwer, Warszawa, 2013