Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Chemia organiczna i niorganiczna
W-2Biochemia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego4
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym4
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych4
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów4
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP2
30
wykłady
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu2
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych4
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni4
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja3
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć laboratoryjnych15
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zajęć15
A-L-5przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3Studiowanie piśmiennictwa15
A-W-4Konsultacje z prowadzącym10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1WYkład informacyjny
M-2Prelekcja
M-3Ćwiczniea laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_W01
W wyniku odbytych zajęć student powinien być w stanie objaśnić zastosowania mikroorganizmów w przemyśle.
ZBJZ_1A_W01, ZBJZ_1A_W03, ZBJZ_1A_W07C-1, C-2T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_U01
W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle
ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U08C-1, C-2T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_K01
Student ma świadomość potrzeby propagowania wiedzy na temat przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów i ich znaczenia w życiu człowieka
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05C-1, C-2T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_W01
W wyniku odbytych zajęć student powinien być w stanie objaśnić zastosowania mikroorganizmów w przemyśle.
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczące zjawisk mikrobiologicznych w róznych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_U01
W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle
2,0
3,0Student wykorzystuje podstawowe narzędzia analizy zjawisk mikrobiologicznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_K01
Student ma świadomość potrzeby propagowania wiedzy na temat przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów i ich znaczenia w życiu człowieka
2,0
3,0Student ma świadomość roli mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać nabytą przez siebie wiedze i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski R., Sobczak E., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogolnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2003
  2. Bednarski W., Fiedurka J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, WN-T, Warszawa, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Case J., Laboratory Experiments in Microbiology, Pearson, NY, 2004
  2. Bałdyga J., Henczka M., Podgórksa W., Obliczenia w inzynierii bioreaktorów, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2012
  3. Błaszczyk K.M., Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2008

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego4
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym4
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych4
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów4
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu2
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych4
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni4
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja3
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć laboratoryjnych15
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zajęć15
A-L-5przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3Studiowanie piśmiennictwa15
A-W-4Konsultacje z prowadzącym10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO5-10_W01W wyniku odbytych zajęć student powinien być w stanie objaśnić zastosowania mikroorganizmów w przemyśle.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W01Ma podstawową wiedzę w zakresie chemii, matematyki, statystyki, fizyki i nauk pokrewnych.
ZBJZ_1A_W03Ma podstawową wiedzę z zakresu roli i różnorodności biologicznej środowiska, w tym charaktrystyki surowców przetwarzanych na cele spożywcze, oraz wzajemnych relacji przetwórstwa spozywczego i środowiska naturalnego
ZBJZ_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego
Treści programoweT-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej
Metody nauczaniaM-1WYkład informacyjny
M-2Prelekcja
M-3Ćwiczniea laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczące zjawisk mikrobiologicznych w róznych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO5-10_U01W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
ZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
ZBJZ_1A_U08Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego
Treści programoweT-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej
Metody nauczaniaM-1WYkład informacyjny
M-2Prelekcja
M-3Ćwiczniea laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykorzystuje podstawowe narzędzia analizy zjawisk mikrobiologicznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO5-10_K01Student ma świadomość potrzeby propagowania wiedzy na temat przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów i ich znaczenia w życiu człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego
Treści programoweT-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej
Metody nauczaniaM-1WYkład informacyjny
M-2Prelekcja
M-3Ćwiczniea laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość roli mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać nabytą przez siebie wiedze i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0