Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia przemysłowa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Chemia organiczna i niorganiczna |
W-2 | Biochemia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego | 4 |
T-L-2 | Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym | 4 |
T-L-3 | Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej | 4 |
T-L-4 | Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej | 4 |
T-L-5 | Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych | 4 |
T-L-6 | Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów | 4 |
T-L-7 | Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej | 4 |
T-L-8 | Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu | 2 |
T-W-2 | Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych | 4 |
T-W-3 | Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni | 4 |
T-W-4 | Biodegradacja, biormediacja, biokorozja | 3 |
T-W-5 | Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | samodzielne przygotowanie do zajęć laboratoryjnych | 15 |
A-L-3 | konsultacje z prowadzącym zajęcia | 15 |
A-L-4 | przygotowanie sprawozdań z zajęć | 15 |
A-L-5 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 15 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 20 |
A-W-3 | Studiowanie piśmiennictwa | 15 |
A-W-4 | Konsultacje z prowadzącym | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | WYkład informacyjny |
M-2 | Prelekcja |
M-3 | Ćwiczniea laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO5-10_W01 W wyniku odbytych zajęć student powinien być w stanie objaśnić zastosowania mikroorganizmów w przemyśle. | ZBJZ_1A_W01, ZBJZ_1A_W03, ZBJZ_1A_W07 | — | — | C-1, C-2 | T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO5-10_U01 W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle | ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U08 | — | — | C-1, C-2 | T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO5-10_K01 Student ma świadomość potrzeby propagowania wiedzy na temat przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów i ich znaczenia w życiu człowieka | ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05 | — | — | C-1, C-2 | T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO5-10_W01 W wyniku odbytych zajęć student powinien być w stanie objaśnić zastosowania mikroorganizmów w przemyśle. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę dotyczące zjawisk mikrobiologicznych w róznych gałęziach przemysłu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO5-10_U01 W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle | 2,0 | |
3,0 | Student wykorzystuje podstawowe narzędzia analizy zjawisk mikrobiologicznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO5-10_K01 Student ma świadomość potrzeby propagowania wiedzy na temat przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów i ich znaczenia w życiu człowieka | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość roli mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać nabytą przez siebie wiedze i umiejętności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski R., Sobczak E., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogolnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2003
- Bednarski W., Fiedurka J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, WN-T, Warszawa, 2007
Literatura dodatkowa
- Case J., Laboratory Experiments in Microbiology, Pearson, NY, 2004
- Bałdyga J., Henczka M., Podgórksa W., Obliczenia w inzynierii bioreaktorów, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2012
- Błaszczyk K.M., Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2008