Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Reometria żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Reometria żywności
Specjalność technologia żywności pochodzenia wodnego
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość fizyki i chemii na poziomie szkoły średniej. Znajomość analizy funkcji matematycznych, zasad logarytmów, rachunku różniczkowego i całkowego
W-2Podstawy ogólnej technologii żywności, analizy sensorycznej, zasad oceny jakości artykułów żywnościowych
W-3Znajomość reologii materiałów lepkosprężystych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
C-2Ukształtowanie umiejętności sporządzania i analizy profilu tekstury badanych surowców i produktów żywnościowych.
C-3Ukształtowanie umiejętności stosowania teoretycznych modeli (analogów mechanicznych) do opisu reologicznych właściwości artykułów żywnościowych
C-4Przygotowanie studentów do badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Pomiary lepkosci cieczy newtonowskich1
T-L-2Podstawowe zasady pomiarów własciwosci reologicznych płynów nienewtonowskich1
T-L-3Zasada działania i charakterystyka reometrów rotacyjnych1
T-L-4Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów newtonowskich metoda współosiowych cylindrów1
T-L-5Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metoda stozek-płytka1
T-L-6Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metoda płytka-płytka1
T-L-7Wyznaczanie granicy płyniecia płynu plastyczno-lepkiego1
T-L-8Dynamiczna metoda pomiary własciwosci reologicznych artykułów zywnosciowych metoda sinusoidalnie zmiennych odkształcen jednoosiowych2
9
wykłady
T-W-1Uogólniony stan naprezen1
T-W-2Podstawowe własciwosci płynów1
T-W-3Prawo lepkosci Newtona.2
T-W-4Ciecze lepkosprezyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego1
T-W-5Podstawy reologii zywnosci, analogi mechaniczne symulujace zachowania reologiczne materiałów lepkosprezystych1
T-W-6Przepływy cieczy nienewtonowskich1
T-W-7Opis tekstury za pomoca modeli reologicznych1
T-W-8Metody instrumentalne badania własciwosci reologicznych zywnosci1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajeciach9
A-L-2przygotowanie do zaliczenia18
A-L-3konsultacje3
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia18
A-W-3konsultacje3
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady multimedialne
M-2Ćwiczenia laboratoryjne z metod badania właściwości reologicznych artykułów żywnościowych
M-3Ćwiczenia laboratoryjne z komputerowej symulacja zachowań reologicznych żywności

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-3tzpw_W01
Posiada wiedzę z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
TZZ_1A_W07C-1T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-L-7, T-L-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4, T-L-8M-3, M-2, M-1S-3, S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-3tzpw_U01
Potrafi sporządzać i analizować profile tekstury badanych surowców i produktów żywnościowych.
TZZ_1A_U05C-1, C-2T-W-8, T-W-7, T-L-8M-3, M-2, M-1S-3, S-2, S-1
TZZ_1A_PO4-3tzpw_U02
Potrafi stosować teoretyczne modele (analogi mechaniczne) do opisu reologicznych właściwości artykułów żywnościowych.
TZZ_1A_U05C-3, C-1T-W-5M-3, M-2, M-1S-3, S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-3tzpw_K01
Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
TZZ_1A_K01C-3, C-4, C-1, C-2T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-L-7, T-L-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4, T-L-8M-3, M-2, M-1S-3, S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-3tzpw_W01
Posiada wiedzę z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
2,0
3,0Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-3tzpw_U01
Potrafi sporządzać i analizować profile tekstury badanych surowców i produktów żywnościowych.
2,0
3,0Student potrafi sporządzać i analizować profile tekstury badanych surowców i produktów żywnościowych w zadowalającym stopniui.
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_PO4-3tzpw_U02
Potrafi stosować teoretyczne modele (analogi mechaniczne) do opisu reologicznych właściwości artykułów żywnościowych.
2,0
3,0Student w zadowalającym stopniu potrafi stosować teoretyczne modele (analogi mechaniczne) do opisu reologicznych właściwości artykułów żywnościowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-3tzpw_K01
Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
2,0
3,0Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy i umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Burka E.S., Nałęcz T.J., Mechanika płynów w przykładach., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1994
  2. Ferguson J., Kembłowski Z., Reologia stosowana płynów., Wydawnictwo Marcus sc., Łódź, 1995
  3. Wilkinson W.L., Ciecze nienewtonowskie., W.N.T., Warszawa, 1960
  4. Balejko J, Reologia żywności, Wydawnictwo Naukowe Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Kembłowski Z., Michałowski S., Strumiłło Cz., Zarzycki R., Podstawy teoretyczne nżynierii chemicznej i procesowej., W.N.T., Warszawa, 1985
  2. Journal of Food Engineering

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pomiary lepkosci cieczy newtonowskich1
T-L-2Podstawowe zasady pomiarów własciwosci reologicznych płynów nienewtonowskich1
T-L-3Zasada działania i charakterystyka reometrów rotacyjnych1
T-L-4Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów newtonowskich metoda współosiowych cylindrów1
T-L-5Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metoda stozek-płytka1
T-L-6Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metoda płytka-płytka1
T-L-7Wyznaczanie granicy płyniecia płynu plastyczno-lepkiego1
T-L-8Dynamiczna metoda pomiary własciwosci reologicznych artykułów zywnosciowych metoda sinusoidalnie zmiennych odkształcen jednoosiowych2
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uogólniony stan naprezen1
T-W-2Podstawowe własciwosci płynów1
T-W-3Prawo lepkosci Newtona.2
T-W-4Ciecze lepkosprezyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego1
T-W-5Podstawy reologii zywnosci, analogi mechaniczne symulujace zachowania reologiczne materiałów lepkosprezystych1
T-W-6Przepływy cieczy nienewtonowskich1
T-W-7Opis tekstury za pomoca modeli reologicznych1
T-W-8Metody instrumentalne badania własciwosci reologicznych zywnosci1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajeciach9
A-L-2przygotowanie do zaliczenia18
A-L-3konsultacje3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia18
A-W-3konsultacje3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-3tzpw_W01Posiada wiedzę z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W07Zna i rozumie zasady i prawa inżynierii procesowej, zna w stopniu zaawansowanym terminologię w zakresie inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwa dotyczącą materiałów, rozwiązań konstrukcyjnych maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowania, eksploatacji linii technologicznych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
Treści programoweT-W-6Przepływy cieczy nienewtonowskich
T-W-8Metody instrumentalne badania własciwosci reologicznych zywnosci
T-W-7Opis tekstury za pomoca modeli reologicznych
T-W-1Uogólniony stan naprezen
T-W-2Podstawowe własciwosci płynów
T-W-4Ciecze lepkosprezyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-W-5Podstawy reologii zywnosci, analogi mechaniczne symulujace zachowania reologiczne materiałów lepkosprezystych
T-W-3Prawo lepkosci Newtona.
T-L-7Wyznaczanie granicy płyniecia płynu plastyczno-lepkiego
T-L-6Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metoda płytka-płytka
T-L-1Pomiary lepkosci cieczy newtonowskich
T-L-2Podstawowe zasady pomiarów własciwosci reologicznych płynów nienewtonowskich
T-L-3Zasada działania i charakterystyka reometrów rotacyjnych
T-L-5Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metoda stozek-płytka
T-L-4Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów newtonowskich metoda współosiowych cylindrów
T-L-8Dynamiczna metoda pomiary własciwosci reologicznych artykułów zywnosciowych metoda sinusoidalnie zmiennych odkształcen jednoosiowych
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne z komputerowej symulacja zachowań reologicznych żywności
M-2Ćwiczenia laboratoryjne z metod badania właściwości reologicznych artykułów żywnościowych
M-1Wykłady multimedialne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-3tzpw_U01Potrafi sporządzać i analizować profile tekstury badanych surowców i produktów żywnościowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U05Potrafi posługiwać się terminologią chemiczną, dobrać właściwe procedury i metody analityczne, potrafi określić wiarygodność analiz.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
C-2Ukształtowanie umiejętności sporządzania i analizy profilu tekstury badanych surowców i produktów żywnościowych.
Treści programoweT-W-8Metody instrumentalne badania własciwosci reologicznych zywnosci
T-W-7Opis tekstury za pomoca modeli reologicznych
T-L-8Dynamiczna metoda pomiary własciwosci reologicznych artykułów zywnosciowych metoda sinusoidalnie zmiennych odkształcen jednoosiowych
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne z komputerowej symulacja zachowań reologicznych żywności
M-2Ćwiczenia laboratoryjne z metod badania właściwości reologicznych artykułów żywnościowych
M-1Wykłady multimedialne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi sporządzać i analizować profile tekstury badanych surowców i produktów żywnościowych w zadowalającym stopniui.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-3tzpw_U02Potrafi stosować teoretyczne modele (analogi mechaniczne) do opisu reologicznych właściwości artykułów żywnościowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U05Potrafi posługiwać się terminologią chemiczną, dobrać właściwe procedury i metody analityczne, potrafi określić wiarygodność analiz.
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności stosowania teoretycznych modeli (analogów mechanicznych) do opisu reologicznych właściwości artykułów żywnościowych
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
Treści programoweT-W-5Podstawy reologii zywnosci, analogi mechaniczne symulujace zachowania reologiczne materiałów lepkosprezystych
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne z komputerowej symulacja zachowań reologicznych żywności
M-2Ćwiczenia laboratoryjne z metod badania właściwości reologicznych artykułów żywnościowych
M-1Wykłady multimedialne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zadowalającym stopniu potrafi stosować teoretyczne modele (analogi mechaniczne) do opisu reologicznych właściwości artykułów żywnościowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-3tzpw_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności stosowania teoretycznych modeli (analogów mechanicznych) do opisu reologicznych właściwości artykułów żywnościowych
C-4Przygotowanie studentów do badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
C-2Ukształtowanie umiejętności sporządzania i analizy profilu tekstury badanych surowców i produktów żywnościowych.
Treści programoweT-W-6Przepływy cieczy nienewtonowskich
T-W-8Metody instrumentalne badania własciwosci reologicznych zywnosci
T-W-7Opis tekstury za pomoca modeli reologicznych
T-W-1Uogólniony stan naprezen
T-W-2Podstawowe własciwosci płynów
T-W-4Ciecze lepkosprezyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-W-5Podstawy reologii zywnosci, analogi mechaniczne symulujace zachowania reologiczne materiałów lepkosprezystych
T-W-3Prawo lepkosci Newtona.
T-L-7Wyznaczanie granicy płyniecia płynu plastyczno-lepkiego
T-L-6Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metoda płytka-płytka
T-L-1Pomiary lepkosci cieczy newtonowskich
T-L-2Podstawowe zasady pomiarów własciwosci reologicznych płynów nienewtonowskich
T-L-3Zasada działania i charakterystyka reometrów rotacyjnych
T-L-5Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metoda stozek-płytka
T-L-4Wyznaczanie krzywej płyniecia i parametrów reologicznych płynów newtonowskich metoda współosiowych cylindrów
T-L-8Dynamiczna metoda pomiary własciwosci reologicznych artykułów zywnosciowych metoda sinusoidalnie zmiennych odkształcen jednoosiowych
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne z komputerowej symulacja zachowań reologicznych żywności
M-2Ćwiczenia laboratoryjne z metod badania właściwości reologicznych artykułów żywnościowych
M-1Wykłady multimedialne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy i umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0