Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Podstawy technologii mleczarskiej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy technologii mleczarskiej | ||
Specjalność | technologia żywności pochodzenia wodnego | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl>, Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl>, Katarzyna Szkolnicka <kskryplonek@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomođici z zakresu chemii, biochemii, fiyzki i mikrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z czynnikami wpływającymi na jakość i trwałość mleka surowego, technologią produkcji przetworów mleczarskich oraz metodami ich oceny. |
C-2 | Nabycie praktycznych umiejętności wykonywania analiz fizyko-chemicznych stosowanych do oceny mleka i produktów mleczarskich. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ćwiczenia wstępne. Stanowiskowe szkolenie BHP. | 1 |
T-L-2 | Mleko surowe. | 4 |
T-L-3 | Mleko spożywcze. | 4 |
T-L-4 | Mleko fermentowane. | 4 |
T-L-5 | Masło. | 4 |
T-L-6 | Ćwiczenie zaliczeniowe | 1 |
18 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Fizjologia i biochemia laktacji. Czynniki genetyczne i pozagenetyczne wpływające na wydajność i jakość mleka. | 1 |
T-W-2 | Technologia produkcji mleka spożywczego i fermentowanego. | 2 |
T-W-3 | Technologia produkcji masła i produktów masłopodobnych. | 2 |
T-W-4 | Technologia produkcji serów. | 2 |
T-W-5 | Technologia produkcji lodów. | 2 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-L-2 | Konsultacje z nauczycielem akademickim | 1 |
A-L-3 | Studiowanie literatury | 16 |
A-L-4 | Przygotowanie do ćwiczeń | 22 |
A-L-5 | Przygotowanie sprawozdań, konspektów oraz prezentacji | 3 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 9 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 30 |
A-W-3 | Studiowanie wskazanej literatury | 18 |
A-W-4 | Godziny kontaktowe z nauczycielem | 2 |
59 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych. |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne technologiczno-analityczne realizowane systemem rotacyjnym, pojedynczo lub w zespołach 2 osobowych. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Egzamin pisemny. Cotygodniowy sprawdzian pisemny / odpowiedż ustna. Ocena poprawności wykonywania analiz laboratoryjnych. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D13tzpw_W03 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, umie scharakteryzować metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz rozpoznać i objaśnić zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. Rozumie procesy technologiczne stosowane do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego (maślanki i serwatki). Rozumie zasady kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. | TZZ_1A_W15, TZZ_1A_W16 | — | — | C-2 | T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D13tzpw_U03 Student potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę, potrafi pracować indywidualnie i w zespole, potrafi opracować dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujacych przetwórstwo mleka. Potrafi opracować uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. | TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U02 | — | — | C-2 | T-L-3, T-L-2, T-L-5, T-L-4 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D13tzpw_K03 Student jest gotów do ciągłego dokształcania, pracy w zespole i współodpowiedzialności za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka, a także jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. Jest gotów do współdziałania i pracy w grupie. | TZZ_1A_K03 | — | — | C-2 | T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-L-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D13tzpw_W03 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, umie scharakteryzować metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz rozpoznać i objaśnić zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. Rozumie procesy technologiczne stosowane do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego (maślanki i serwatki). Rozumie zasady kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. | 2,0 | Stopień opanowanie wiedzy przez studenta nie przekroczył 60%. Student nie zna i nie rozumie pojęć stosowanych w technologii mleczarskiej, nie zna metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz nie potrafi rozpoznać i objaśnić zchodzących w nim zmian podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. |
3,0 | Student w 60% osiągnął wiedzę dotyczącą technologii mleczarskiej. Zna i rozumie zaledwie kilka pojęć stosowanych w technologii mleczarskiej oraz zna i rozumie niektóre zmiany zachodzące w mleku i jego przetworach podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
3,5 | Student w 70% osiągnął wiedzę dotyczącą technologii mleczarskiej. Zna i rozumie pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, zna metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz zna i rozumie niektore, zachodzące w mleku i jego przetworach, zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
4,0 | Student w 80% osiągnął wiedzę dotyczącą technologii mleczarskiej. Student zna i rozumie pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, zna metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz zna większość zachodzacych w nim zmian podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
4,5 | Student w 90% osiągnął wiedzę dotyczącą technologii mleczarskiej. Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym podstawowe pojęć stosowane w technologii mleczarskiej, zna metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz zna i rozumie zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania, a także potrafi zaproponować sposoby ograniczenia niepożądanych zmian. | |
5,0 | Student osiągnął wiedzę w 95 - 100%. Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, zna metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz zna i w stopniu zaawansowanym rozumie zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania, a także potrafi dokonać szczegółowej analizy przyczyn niepożądanych zmian. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D13tzpw_U03 Student potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę, potrafi pracować indywidualnie i w zespole, potrafi opracować dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujacych przetwórstwo mleka. Potrafi opracować uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. | 2,0 | Student nie potrafi opracować i przedstawić w formie prezentacji, dokumentacji dotyczącej metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebiegu procesow technologicznych obejmujących przetwórstwo mleka. Nie potrafi opracować uzyskanych wyników analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. Stopień osiągnięcia przez Studenta założonych umiejętności nie przekroczył 60%. |
3,0 | Student osiągną 60% umiejętności. Potrafi fragmentarycznie opracować i przedstawić w formie prezentacji, dokumentacji dotyczącej metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujących przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczacych mleka i jego przetworów bez ich analizowania. | |
3,5 | Student osiągną 70% umiejętności tj. potrafi, mało wnikliwie, opracować i przedstawić w formie prezentacji, dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujących przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić i częściowo objaśnić uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących mleka i jego przetworów. | |
4,0 | Student osiągną 80% umiejętności tj. potrafi weryfikować, prawidłowo zinterpretować i przedstawić w formie prezentacji, informacje dotyczace metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujących przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić i właściwie zinterpretować uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. | |
4,5 | Student osiągną 90% umiejętności tj. potrafi weryfikować, prawidłowo zinterpretować, ocenić krytycznie i przedstawić w formie prezentacji, dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujacych przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić, analizować i uzasadnić uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. | |
5,0 | Student osiągnął 95 do 100% umiejętności. Student potrafi analizować, weryfikować, interpretować, samodzielnie wyciągać wnioski i przedstawić w formie prezentacji, dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przebieg procesów obejmujących przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić, zweryfikować, uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów oraz podać przyczyny uzyskania błędnych wartości. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D13tzpw_K03 Student jest gotów do ciągłego dokształcania, pracy w zespole i współodpowiedzialności za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka, a także jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. Jest gotów do współdziałania i pracy w grupie. | 2,0 | Student nie angażuje się w pracę w zespole i powierzone mu zadania. Nie podejmuje działań wskazujących na dążenie do dokształcania oraz współodpowiedzialności za realizowane zadania. |
3,0 | Student w 60% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonywanej przez niego pracy wskazuje na 60% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania się i współodpowiedzialność za realizowane zadania. | |
3,5 | Student w 70% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonywanej przez niego pracy wskazuje na 70% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania się i współodpowiedzialność za realizowane zadania. | |
4,0 | Student w 80% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonywanej przez niego pracy wskazuje na 80% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania się i współodpowiedzialność za realizowane zadania. | |
4,5 | Student w 90% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonywanej przez niego pracy wskazuje na 90% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania się i współodpowiedzialność za realizowane zadania. Jest otwarty na wszelkiego rodzaju nowości dotyczące tej grupy zagadnień. | |
5,0 | Student w 95 - 100% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonywanej przez niego pracy wskazuje na 100% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania się i współodpowiedzialności zarealizowane zadania. |
Literatura podstawowa
- Praca zbiorowa pod red. S. Ziajki, Mleczarstwo zagadnienia wybrane t 1 i 2, ART, Olsztyn, 1997
- Praca zbiorowa pod red. S. Ziajki, Mleczarstwo t.1, UWM, OLsztyn, 2008
Literatura dodatkowa
- Jurczak M.E., Mleko produkcja, badanie, przerób, SGGW, Warszawa, 2003
- Journal of Dairy Science
- International Journal of Dairy Technology