Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: HR, kadry i płace
Sylabus przedmiotu Marketing:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Marketing | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Hernik <joanna.hernik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | brak |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student powinien znać funkcje marketingu |
C-2 | Student powinien znać działania konieczne do realizowania funkcji marketingu |
C-3 | Student powinien stosować podstawowe narzędzia marketingu |
C-4 | Student powinien oceniać przydatność narzędzi |
C-5 | Student powinien być gotowym do etycznych zachowań w zakresie marketingu |
C-6 | Student powinien znać terminologię związaną z marketingiem |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Pozyskiwanie informacji o rynku | 2 |
T-A-2 | Analiza konsumentów a decyzje rynkowe | 2 |
T-A-3 | Segmentacja rynku | 2 |
T-A-4 | Tworzenie oferty | 2 |
T-A-5 | Projektowanie marki | 2 |
T-A-6 | Strategie cenowe – uwarunkowania | 2 |
T-A-7 | Tworzenie kanałów dystrybucji | 2 |
T-A-8 | Skuteczna i nieskuteczna komunikacja - determinanty | 2 |
T-A-9 | Środki reklamy i ich skuteczność | 4 |
T-A-10 | Public relations – tworzenie scenariuszy konferencji prasowych | 2 |
T-A-11 | Merchandising – tworzenie koncepcji promocji w miejscu sprzedaży | 2 |
T-A-12 | Sponsoring | 2 |
T-A-13 | Targi i wystawy – planowanie stanowiska wystawowego | 2 |
T-A-14 | Online i Offline - personalizowanie doświadczenia klienta | 2 |
T-A-15 | Business Model Canvas i określanie celów marketingowych | 4 |
T-A-16 | Pomiar wyników marketingowych | 4 |
T-A-17 | Tworzenie strategii marketingowych na różnych rynkach geograficznych | 4 |
T-A-18 | Etyka marketingu – debata oksfordzka | 2 |
T-A-19 | Żródła innowacji marketingowych | 1 |
45 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota marketingu i jego funkcje w działalności podmiotów. | 2 |
T-W-2 | Badania marketingowe i pozyskiwanie informacji o rynku. | 2 |
T-W-3 | Analiza konsumentów i identyfikacja grup docelowych. | 2 |
T-W-4 | Segmentacja rynku. | 2 |
T-W-5 | Tworzenie oferty i ustalanie wartości produktu. | 2 |
T-W-6 | Projektowanie i zarządzanie marką. | 2 |
T-W-7 | Strategie cenowe i elastyczność cen. | 2 |
T-W-8 | Kanały dystrybucji i strategie dystrybucyjne. | 2 |
T-W-9 | Komunikacja marketingowa i promocja produktu. | 2 |
T-W-10 | Reklama. | 2 |
T-W-11 | Public relations. | 2 |
T-W-12 | Merchandising. | 2 |
T-W-13 | Sponsoring. | 2 |
T-W-14 | Targi i wystawy. | 2 |
T-W-15 | Telemarketing. | 2 |
T-W-16 | Sprzedaż osobista i budowanie relacji z klientami. | 2 |
T-W-17 | Marketing internetowy i e-commerce. | 2 |
T-W-18 | Analiza CANVAS i określanie celów marketingowych. | 2 |
T-W-19 | Zarządzanie marketingowe i strategiczne podejście do marketingu. | 2 |
T-W-20 | Pomiar wyników marketingowych. | 2 |
T-W-21 | Marketing międzynarodowy i globalne strategie marketingowe. | 2 |
T-W-22 | Etyka marketingu i odpowiedzialność społeczna. | 2 |
T-W-23 | Trendy i innowacje w dziedzinie marketingu. | 1 |
45 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-A-2 | konsultacje | 2 |
A-A-3 | przygotowanie zadań i ćwiczeń | 29 |
76 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-W-2 | egzamin | 2 |
A-W-3 | konsultacje | 2 |
A-W-4 | przygotowanie do egzaminu | 25 |
74 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z prezentacją |
M-2 | Dyskusja / debata |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Ćwiczenia praktyczne |
M-5 | Film |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Wykonanie ćwiczenia |
S-2 | Ocena formująca: Aktywność na zajęciach |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny / test |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_B02/1.2_W01 Student zna i rozumie funkcje marketingu | Z_1P_W02, Z_1P_W04 | — | C-3, C-1 | T-W-1, T-A-14, T-W-3, T-W-19, T-A-15, T-A-2, T-W-6, T-W-7, T-W-21, T-W-11, T-W-18, T-W-20, T-W-10, T-W-15, T-W-16, T-W-12, T-W-17, T-W-2, T-W-14, T-W-5, T-W-9, T-W-23, T-W-22, T-W-8, T-W-4, T-W-13 | M-3, M-1, M-5, M-2, M-4 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_B02/1.2_U01 Student potrafi przygotować plan marketingowy | Z_1P_U04, Z_1P_U03 | — | C-4, C-3, C-6, C-5 | T-W-23, T-W-18, T-A-14, T-A-9, T-A-12, T-W-12, T-A-16, T-W-15, T-A-15, T-W-20, T-W-1, T-W-13, T-A-11, T-A-10, T-A-2, T-W-11, T-W-17, T-A-5 | M-1, M-4 | S-1, S-2 |
Z_1P_B02/1.2_U02 Student potrafi stosować podstawowe narzędzia marketingu | Z_1P_U01, Z_1P_U03 | — | C-5, C-2, C-4, C-3, C-6 | T-A-6, T-A-15, T-A-19, T-A-1, T-A-17, T-A-5, T-A-14, T-A-12, T-A-13, T-A-10, T-A-18, T-A-2, T-A-11, T-A-4, T-A-9, T-A-3, T-A-8, T-A-7, T-A-16 | M-4, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_B02/1.2_K01 Student jest gotów do etycznych zachowań w zakresie działań marketingowych | Z_1P_K05 | — | C-4, C-3, C-5 | T-A-18, T-A-8, T-W-18 | M-2, M-3, M-1, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_B02/1.2_W01 Student zna i rozumie funkcje marketingu | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie funkcje marketingu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_B02/1.2_U01 Student potrafi przygotować plan marketingowy | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu stosuje terminologię typową dla marketingu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Z_1P_B02/1.2_U02 Student potrafi stosować podstawowe narzędzia marketingu | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu stoduje narzędzia marketingu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_B02/1.2_K01 Student jest gotów do etycznych zachowań w zakresie działań marketingowych | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu jest gotowy do etycznych zachowań w zakresie działań marketingowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Ryciak, Mariusz, Markethic : jak prowadzić etyczny marketing bez obawy, że zyski spadną?, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2022
- Błażewicz, Grzegorz, Marketing automation : w kierunku sztucznej inteligencji i hiperpersonalizacji, PWN, Warszawa, 2021
- Kotler, Philip; Kartajaya, Hermawan; Setiawan, Iwan., Marketing 4.0: era cyfrowa, MT Biznes., Warszawa, 2017
Literatura dodatkowa
- Królewski, Jarosław, E-marketing, PWN, Warszawa, 2016, Bibl.Wydz.Ekonomicznego
- Hernik, Joanna, Nomen omen: Recent trends in company names, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, 2019, 53 (2) s. 25-35