Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: HR, kadry i płace

Sylabus przedmiotu Rachunkowość i controlling w biznesie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Rachunkowość i controlling w biznesie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 18 1,00,50egzamin
ćwiczenia audytoryjneA2 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak wymagań

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z istotą rachunkowości, w tym controllingu w zakresie podejmowania decyzji
C-2Przygotowanie studentów do ujmowania w księgach rachunkowych procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji operacji gospodarczych oddziałujących na bilans i wynik finansowy
C-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w systemie rachunkowości wraz z określeniem możliwości ich wykorzystania na potrzeby controllingu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Majątek jednostki i źródła jego finansowania2
T-A-2Ujęcie zasobów przedsiębiorstwa i źródeł ich pochodzenie w sprawozdaniu finansowym4
T-A-3Zasady ewidencji księgowej w podmiotach gospodarczych2
T-A-4Operacje gospodarcze oddziałujące na bilans6
T-A-5Kolokwium I2
T-A-6Przychody i koszty2
T-A-7Operacje gospodarcze wpływające na wynik finansowy4
T-A-8Ustalanie wyniku finansowego w przedsiębiorstwie6
T-A-9Kolokwium II2
30
wykłady
T-W-1Rachunkowość jako podstawa podejmowania decyzji zarządczych2
T-W-2Miejsce controllingu w systemie informacyjnym rachunkowości1
T-W-3Controlling jako instrument zarządzania2
T-W-4Źródła informacji finansowych2
T-W-5Zasoby przedsiębiorstwa2
T-W-6Efekty finansowe działalności i ich pomiar2
T-W-7Zasady ewidencji zasobów i wyników przedsiębiorstwa3
T-W-8Sprawozdawczość i raportowanie2
T-W-9Znaczenie informacji finansowych w podejmowaniu decyzji2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2konsultacje2
A-A-3przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu i rozwiązywania zadań empirycznych12
A-A-4przygotowanie do kolokwiów6
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2przygotowanie do egzaminu.3
A-W-3egzamin2
A-W-4konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie zadań z zakresu ewidencji operacji gospodarczych oraz prezentacja informacji generowanych przez system rachunkowości na potrzeby controllingu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-5Ocena podsumowująca: Egzamin w formie pisemnej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_C06/2.6_W01
Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie
Z_1P_W02C-1T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-9, T-W-3, T-W-4M-2, M-1S-4, S-2, S-3, S-1, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_C06/2.6_U01
Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy.
Z_1P_U02, Z_1P_U03, Z_1P_U04, Z_1P_U07, Z_1P_U08C-3, C-2T-A-8, T-A-6, T-W-5, T-W-6, T-A-9, T-A-7, T-A-1, T-W-7, T-A-3, T-A-2, T-A-4, T-A-5M-3, M-2, M-1S-5, S-1, S-2, S-4, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_C06/2.6_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
Z_1P_K01, Z_1P_K02, Z_1P_K04, Z_1P_K05C-3, C-2T-A-5, T-W-9, T-W-3, T-W-7, T-A-1, T-W-8, T-A-3, T-A-2, T-A-9, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-A-6, T-A-4, T-A-8, T-A-7M-2, M-3, M-1S-1, S-4, S-3, S-5, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_C06/2.6_W01
Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie
2,0Student nie zna i nie rozumie znaczenia rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywanych źródeł i narzędzi oraz miejsca controllingu w tym systemie
3,0Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 95%

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_C06/2.6_U01
Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy.
2,0Student nie potrafi klasyfikować majątku jednostki, wykorzystywać narzędzi rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacji gospodarczych oddziałujących na bilans i wynik finansowy
3,0Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 55%
3,5Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 65%
4,0Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 75%
4,5Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 85%
5,0Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 95%

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_C06/2.6_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
2,0Student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
3,0Student czasami jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
3,5Student często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
5,0Student jest zawsze gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych

Literatura podstawowa

  1. Szczypa P., Podstawy rachunkowości – od teorii i praktyki, CeDeWu, Warszawa, 2020
  2. Winiarska K. (red.), Podstawy rachunkowości (ebook, pdf), Wolters Kluwer, Warszawa, 2020
  3. Nadolna B., Rydzewska-Włodarczyk M., Podstawy rachunkowości, Wydawnictwo Uczelniane ZUT, Szczecin, 2018
  4. Sierpińska M., Sierpińska-Sawicz A., Węgrzyn R., Controlling w przedsiębiorstwie, PWN, Warszawa, 2018

Literatura dodatkowa

  1. Krasodomska J., Chłapek K., Krajewska S. (red.), Accounting and auditing. Meeting the needs of the information preparers and uners, Difin, Warszawa, 2020
  2. Horvath P., Gleich R., Seiter M., Controlling, Vahlen Franz Gmbh, German, 2017
  3. Winiarska K., Zbiór zadań z podstaw rachunkowości, Wolters Kluwer, Warszawa, 2012
  4. Nowak E. (red.), Controlling w działalności gospodarczej, PWE, Warszawa, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Majątek jednostki i źródła jego finansowania2
T-A-2Ujęcie zasobów przedsiębiorstwa i źródeł ich pochodzenie w sprawozdaniu finansowym4
T-A-3Zasady ewidencji księgowej w podmiotach gospodarczych2
T-A-4Operacje gospodarcze oddziałujące na bilans6
T-A-5Kolokwium I2
T-A-6Przychody i koszty2
T-A-7Operacje gospodarcze wpływające na wynik finansowy4
T-A-8Ustalanie wyniku finansowego w przedsiębiorstwie6
T-A-9Kolokwium II2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rachunkowość jako podstawa podejmowania decyzji zarządczych2
T-W-2Miejsce controllingu w systemie informacyjnym rachunkowości1
T-W-3Controlling jako instrument zarządzania2
T-W-4Źródła informacji finansowych2
T-W-5Zasoby przedsiębiorstwa2
T-W-6Efekty finansowe działalności i ich pomiar2
T-W-7Zasady ewidencji zasobów i wyników przedsiębiorstwa3
T-W-8Sprawozdawczość i raportowanie2
T-W-9Znaczenie informacji finansowych w podejmowaniu decyzji2
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2konsultacje2
A-A-3przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu i rozwiązywania zadań empirycznych12
A-A-4przygotowanie do kolokwiów6
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2przygotowanie do egzaminu.3
A-W-3egzamin2
A-W-4konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_C06/2.6_W01Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_W02Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zastosowania praktyczne wiedzy w działalności zawodowej związanej z zarządzaniem organizacjami
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z istotą rachunkowości, w tym controllingu w zakresie podejmowania decyzji
Treści programoweT-W-8Sprawozdawczość i raportowanie
T-W-1Rachunkowość jako podstawa podejmowania decyzji zarządczych
T-W-2Miejsce controllingu w systemie informacyjnym rachunkowości
T-W-9Znaczenie informacji finansowych w podejmowaniu decyzji
T-W-3Controlling jako instrument zarządzania
T-W-4Źródła informacji finansowych
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-2Ocena formująca: Analiza zadań rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-5Ocena podsumowująca: Egzamin w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie znaczenia rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywanych źródeł i narzędzi oraz miejsca controllingu w tym systemie
3,0Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_C06/2.6_U01Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_U02Absolwent potrafi rozwiązywać problemy i wykonywać zadania z zakresu zarządzania poprzez właściwy dobór źródeł i informacji z nich pochodzących, a także poprzez dokonywanie oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji
Z_1P_U03Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do formułowania i rozwiązywania problemów oraz wykonywania zadań typowych dla działalności zawodowej związanej z zarządzaniem organizacjami
Z_1P_U04Absolwent potrafi komunikować się ze współpracownikami i otoczeniem z użyciem specjalistycznej terminologii
Z_1P_U07Absolwent potrafi planować i organizować pracę indywidualną oraz w zespole
Z_1P_U08Absolwent umie współpracować z innymi osobami w ramach prac zespołowych, także o charakterze interdyscyplinarnym
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w systemie rachunkowości wraz z określeniem możliwości ich wykorzystania na potrzeby controllingu
C-2Przygotowanie studentów do ujmowania w księgach rachunkowych procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji operacji gospodarczych oddziałujących na bilans i wynik finansowy
Treści programoweT-A-8Ustalanie wyniku finansowego w przedsiębiorstwie
T-A-6Przychody i koszty
T-W-5Zasoby przedsiębiorstwa
T-W-6Efekty finansowe działalności i ich pomiar
T-A-9Kolokwium II
T-A-7Operacje gospodarcze wpływające na wynik finansowy
T-A-1Majątek jednostki i źródła jego finansowania
T-W-7Zasady ewidencji zasobów i wyników przedsiębiorstwa
T-A-3Zasady ewidencji księgowej w podmiotach gospodarczych
T-A-2Ujęcie zasobów przedsiębiorstwa i źródeł ich pochodzenie w sprawozdaniu finansowym
T-A-4Operacje gospodarcze oddziałujące na bilans
T-A-5Kolokwium I
Metody nauczaniaM-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie zadań z zakresu ewidencji operacji gospodarczych oraz prezentacja informacji generowanych przez system rachunkowości na potrzeby controllingu
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: Egzamin w formie pisemnej
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi klasyfikować majątku jednostki, wykorzystywać narzędzi rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacji gospodarczych oddziałujących na bilans i wynik finansowy
3,0Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 55%
3,5Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 65%
4,0Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 75%
4,5Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 85%
5,0Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_C06/2.6_K01Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_K01Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści
Z_1P_K02Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu zarządzania oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu
Z_1P_K04Absolwent jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Z_1P_K05Absolwent jest gotów dbać o prestiż zawodu poprzez przestrzeganie etyki zawodowej oraz poszanowanie dorobku i tradycji zawodowych
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w systemie rachunkowości wraz z określeniem możliwości ich wykorzystania na potrzeby controllingu
C-2Przygotowanie studentów do ujmowania w księgach rachunkowych procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji operacji gospodarczych oddziałujących na bilans i wynik finansowy
Treści programoweT-A-5Kolokwium I
T-W-9Znaczenie informacji finansowych w podejmowaniu decyzji
T-W-3Controlling jako instrument zarządzania
T-W-7Zasady ewidencji zasobów i wyników przedsiębiorstwa
T-A-1Majątek jednostki i źródła jego finansowania
T-W-8Sprawozdawczość i raportowanie
T-A-3Zasady ewidencji księgowej w podmiotach gospodarczych
T-A-2Ujęcie zasobów przedsiębiorstwa i źródeł ich pochodzenie w sprawozdaniu finansowym
T-A-9Kolokwium II
T-W-6Efekty finansowe działalności i ich pomiar
T-W-4Źródła informacji finansowych
T-W-1Rachunkowość jako podstawa podejmowania decyzji zarządczych
T-W-2Miejsce controllingu w systemie informacyjnym rachunkowości
T-W-5Zasoby przedsiębiorstwa
T-A-6Przychody i koszty
T-A-4Operacje gospodarcze oddziałujące na bilans
T-A-8Ustalanie wyniku finansowego w przedsiębiorstwie
T-A-7Operacje gospodarcze wpływające na wynik finansowy
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie zadań z zakresu ewidencji operacji gospodarczych oraz prezentacja informacji generowanych przez system rachunkowości na potrzeby controllingu
M-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-5Ocena podsumowująca: Egzamin w formie pisemnej
S-2Ocena formująca: Analiza zadań rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
3,0Student czasami jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
3,5Student często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych
5,0Student jest zawsze gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych