Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: HR, kadry i płace
Sylabus przedmiotu Rachunkowość i controlling w biznesie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rachunkowość i controlling w biznesie | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Brak wymagań |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z istotą rachunkowości, w tym controllingu w zakresie podejmowania decyzji |
C-2 | Przygotowanie studentów do ujmowania w księgach rachunkowych procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji operacji gospodarczych oddziałujących na bilans i wynik finansowy |
C-3 | Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w systemie rachunkowości wraz z określeniem możliwości ich wykorzystania na potrzeby controllingu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Majątek jednostki i źródła jego finansowania | 2 |
T-A-2 | Ujęcie zasobów przedsiębiorstwa i źródeł ich pochodzenie w sprawozdaniu finansowym | 4 |
T-A-3 | Zasady ewidencji księgowej w podmiotach gospodarczych | 2 |
T-A-4 | Operacje gospodarcze oddziałujące na bilans | 6 |
T-A-5 | Kolokwium I | 2 |
T-A-6 | Przychody i koszty | 2 |
T-A-7 | Operacje gospodarcze wpływające na wynik finansowy | 4 |
T-A-8 | Ustalanie wyniku finansowego w przedsiębiorstwie | 6 |
T-A-9 | Kolokwium II | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rachunkowość jako podstawa podejmowania decyzji zarządczych | 2 |
T-W-2 | Miejsce controllingu w systemie informacyjnym rachunkowości | 1 |
T-W-3 | Controlling jako instrument zarządzania | 2 |
T-W-4 | Źródła informacji finansowych | 2 |
T-W-5 | Zasoby przedsiębiorstwa | 2 |
T-W-6 | Efekty finansowe działalności i ich pomiar | 2 |
T-W-7 | Zasady ewidencji zasobów i wyników przedsiębiorstwa | 3 |
T-W-8 | Sprawozdawczość i raportowanie | 2 |
T-W-9 | Znaczenie informacji finansowych w podejmowaniu decyzji | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | konsultacje | 2 |
A-A-3 | przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu i rozwiązywania zadań empirycznych | 12 |
A-A-4 | przygotowanie do kolokwiów | 6 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | przygotowanie do egzaminu. | 3 |
A-W-3 | egzamin | 2 |
A-W-4 | konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe |
M-3 | Indywidualne i grupowe rozwiązywanie zadań z zakresu ewidencji operacji gospodarczych oraz prezentacja informacji generowanych przez system rachunkowości na potrzeby controllingu |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Analiza zadań rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania |
S-4 | Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach |
S-5 | Ocena podsumowująca: Egzamin w formie pisemnej |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_C06/2.6_W01 Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie | Z_1P_W02 | — | C-1 | T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-9, T-W-3, T-W-4 | M-2, M-1 | S-4, S-2, S-3, S-1, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_C06/2.6_U01 Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy. | Z_1P_U02, Z_1P_U03, Z_1P_U04, Z_1P_U07, Z_1P_U08 | — | C-3, C-2 | T-A-8, T-A-6, T-W-5, T-W-6, T-A-9, T-A-7, T-A-1, T-W-7, T-A-3, T-A-2, T-A-4, T-A-5 | M-3, M-2, M-1 | S-5, S-1, S-2, S-4, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_C06/2.6_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych | Z_1P_K01, Z_1P_K02, Z_1P_K04, Z_1P_K05 | — | C-3, C-2 | T-A-5, T-W-9, T-W-3, T-W-7, T-A-1, T-W-8, T-A-3, T-A-2, T-A-9, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-A-6, T-A-4, T-A-8, T-A-7 | M-2, M-3, M-1 | S-1, S-4, S-3, S-5, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_C06/2.6_W01 Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie znaczenia rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywanych źródeł i narzędzi oraz miejsca controllingu w tym systemie |
3,0 | Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie znaczenie rachunkowości w podejmowaniu decyzji, wykorzystywane źródła i narzędzia oraz zna miejsce controllingu w tym systemie co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_C06/2.6_U01 Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy. | 2,0 | Student nie potrafi klasyfikować majątku jednostki, wykorzystywać narzędzi rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacji gospodarczych oddziałujących na bilans i wynik finansowy |
3,0 | Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 55% | |
3,5 | Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 65% | |
4,0 | Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 75% | |
4,5 | Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 85% | |
5,0 | Student potrafi klasyfikować majątek jednostki, wykorzystywać narzędzia rachunkowości do podejmowania decyzji, w tym ewidencjonować operacje gospodarcze oddziałujące na bilans i wynik finansowy co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_C06/2.6_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych | 2,0 | Student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych |
3,0 | Student czasami jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych | |
3,5 | Student często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych | |
4,0 | Student bardzo często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych | |
4,5 | Student zazwyczaj przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych | |
5,0 | Student jest zawsze gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych |
Literatura podstawowa
- Szczypa P., Podstawy rachunkowości – od teorii i praktyki, CeDeWu, Warszawa, 2020
- Winiarska K. (red.), Podstawy rachunkowości (ebook, pdf), Wolters Kluwer, Warszawa, 2020
- Nadolna B., Rydzewska-Włodarczyk M., Podstawy rachunkowości, Wydawnictwo Uczelniane ZUT, Szczecin, 2018
- Sierpińska M., Sierpińska-Sawicz A., Węgrzyn R., Controlling w przedsiębiorstwie, PWN, Warszawa, 2018
Literatura dodatkowa
- Krasodomska J., Chłapek K., Krajewska S. (red.), Accounting and auditing. Meeting the needs of the information preparers and uners, Difin, Warszawa, 2020
- Horvath P., Gleich R., Seiter M., Controlling, Vahlen Franz Gmbh, German, 2017
- Winiarska K., Zbiór zadań z podstaw rachunkowości, Wolters Kluwer, Warszawa, 2012
- Nowak E. (red.), Controlling w działalności gospodarczej, PWE, Warszawa, 2011