Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: HR, kadry i płace
Sylabus przedmiotu Zarządzanie sprzedażą:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie sprzedażą | ||
Specjalność | Marketing i sprzedaż | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Karolina Ertmańska <karolina.ertmanska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | brak |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie wiedzy z zakresu zarządzania sprzedażą i obsługi klienta. |
C-2 | Zdobycie umiejętności korzystania z narzędzi i technik sprzedaży oraz profesjonalnego kontaktu sprzedawcy z klientami, a także przyswojenie metod rozwiązywania praktycznych problemów sprzedażowych. |
C-3 | Nabycie umiejętności pozyskiwania nowych klientów i budowania stałych relacji z nabywcami. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Sprzedaż w handlu detalicznym i w handlu hurtowym | 2 |
T-A-2 | Specyfika działu sprzedaży | 2 |
T-A-3 | Profil profesjonalnego sprzedawcy | 2 |
T-A-4 | Zasady i czynniki określające proces sprzedażowy | 4 |
T-A-5 | Skuteczne poszukiwanie klientów | 2 |
T-A-6 | Telemarketing jako nowoczesna forma pozyskiwania klientów | 2 |
T-A-7 | Negocjacje handlowe i kontakt z kluczowymi klientami | 2 |
T-A-8 | Efektywna i profesjonalna obsługa klienta | 4 |
T-A-9 | Zarządzanie czasem sprzedawcy i klienta | 2 |
T-A-10 | Specyfika działań typu "tajemniczy klient" | 2 |
T-A-11 | Etapy procesu sprzedaży | 4 |
T-A-12 | Merchandising | 2 |
T-A-13 | E-commerce | 3 |
T-A-14 | Tworzenie wizerunku firm handlowych | 2 |
35 | ||
warsztaty | ||
T-WR-1 | Zasady i czynniki określające proces sprzedażowy | 2 |
T-WR-2 | Skuteczne poszukiwanie klientów | 2 |
T-WR-3 | Efektywna i profesjonalna obsługa klienta | 2 |
T-WR-4 | Tajemniczy klient | 2 |
T-WR-5 | Etapy procesu sprzedaży | 4 |
T-WR-6 | Cechy profesjonalnego sprzedawcy | 2 |
T-WR-7 | Negocjacje handlowe i kontakt z kluczowymi klientami | 2 |
T-WR-8 | Telemarketing | 2 |
T-WR-9 | E-commerce | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 35 |
A-A-2 | konsultacje | 2 |
A-A-3 | przygotowanie do zajęć | 25 |
62 | ||
warsztaty | ||
A-WR-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-WR-2 | przygotowanie do zajęć | 18 |
38 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład konwersatoryjny |
M-2 | Metoda przypadków |
M-3 | Metoda sytuacyjna |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna |
M-5 | Film |
M-6 | Metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Praca projektowa |
S-3 | Ocena formująca: Wykonywane ćwiczenia |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_M01/3.1_W01 Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu zarządzania sprzedażą, metody i techniki sprzedaży oraz obsługi klienta | Z_1P_W01, Z_1P_W02, Z_1P_W04 | — | C-1 | T-A-3, T-A-2, T-A-1, T-A-7, T-A-8, T-A-5, T-A-4, T-A-6 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-3, S-2 |
Z_1P_M01/3.1_W02 Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu formułowania narzędzi sprzedażowych oraz efektywnej komunikacji z klientem | Z_1P_W01, Z_1P_W02 | — | C-1 | T-A-9, T-A-11, T-A-14, T-A-12, T-A-13, T-A-10 | M-1, M-4, M-3, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_M01/3.1_U01 Student potrafi przeprowadzić prezentację sprzedażową i handlową oraz dokonać ich oceny | Z_1P_U02, Z_1P_U03, Z_1P_U04 | — | C-2 | T-WR-5, T-WR-3, T-WR-7, T-WR-2, T-WR-6, T-WR-1 | M-2, M-3, M-6 | S-1, S-2, S-3 |
Z_1P_M01/3.1_U02 Student potrafi sformułować elementy profesjonalnej obsługi klienta oraz rozwiązywać problemy sprzedażowe. | Z_1P_U01, Z_1P_U02, Z_1P_U03, Z_1P_U04 | — | C-3, C-2 | T-WR-4, T-WR-8, T-WR-9 | M-6, M-2, M-3, M-5 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_M01/3.1_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny informacji rynkowych i poszukiwania różnych jej żródeł | Z_1P_K01, Z_1P_K04 | — | C-1, C-3, C-2 | T-WR-6, T-WR-2, T-A-3, T-WR-7 | M-4, M-6, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_M01/3.1_W01 Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu zarządzania sprzedażą, metody i techniki sprzedaży oraz obsługi klienta | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym opanował wiedzę z zakresu zarządzania sprzedażą i znajomości technik sprzedaży i obsługi klienta | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Z_1P_M01/3.1_W02 Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu formułowania narzędzi sprzedażowych oraz efektywnej komunikacji z klientem | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym opanował wiedzę z zakresu formułowania narzędzi sprzedaży i efektywnej komunikacji z klientem | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_M01/3.1_U01 Student potrafi przeprowadzić prezentację sprzedażową i handlową oraz dokonać ich oceny | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi przeprowazić prezentację sprzedażową i handlową | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Z_1P_M01/3.1_U02 Student potrafi sformułować elementy profesjonalnej obsługi klienta oraz rozwiązywać problemy sprzedażowe. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi sformułować elementy profesjonalej obsługi klienta i rozwiązywać problemy sprzedażowe | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_M01/3.1_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny informacji rynkowych i poszukiwania różnych jej żródeł | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu jest gotów do krytycznej oceny informacji rynkowych i poszukiwania różnych jej żródeł | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Śmigielska G (red.), Źródła konkurencyjności przedsiębiorstw handlowych w gospodarce opartej na wiedzy, Gifin, Warszawa, 2014
- Grzybek R, Sprzedaż osobista i zarządzanie zespołem sprzedaży, Onepress, Warszawa, 2015
Literatura dodatkowa
- Levy, M., Weitz, B.A. and Grewal, D, Retailing management, Irwin/McGraw-Hill, New York, 2016
- J. Cassell, T. Bird, Skuteczna sprzedaż czyli techniki najlepszych handlowców, Samo Sedno, Warszawa, 2011
- J. Jordan, M. Vazzana, Przełom w zarządzaniu sprzedażą, ICAN Institute, Warszawa, 2014