Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie

Sylabus przedmiotu Substancje czynne pochodzenia roślinnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo zielarskie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Substancje czynne pochodzenia roślinnego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Żurawik <Agnieszka.Zurawik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 10 1,00,62zaliczenie
laboratoriaL1 5 1,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z chemii organicznej, biochemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie słuchaczy z podziałem i rolą substancji czynnych pochodzenia roślinnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich: oznaczenie aktywności antyoksydacyjnej flawonowych surowców roślinnych oraz zdolności zmiatania wybranych reaktywnych form tlenu; zmienność barw antocyjain w zależnności od odczynu soku komórkowego; zawartośc olejków eterycznych.5
5
wykłady
T-W-1Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego. Podział substancji biologicznie aktywnych pochodzenia roślinnego. Metabolity pierwotne (węglowodany, aminikwasy, białka, tłuszcze).2
T-W-2Metabolity wtórne i związki pochodzenia roślinnego - alkaloidy, glikozydy fenolowe, antocyjany, antrazwiązki, saponiny, flawonoidy, kumaryny, glikozydy nasercowe, garbniki, olejki eteryczne, pozostałe - występowanie i właściwości.8
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2przygotowanie do zajęć8
A-L-3przygotowanie do zaliczenia5
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zajęć5
A-L-5Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie do zajęć8
A-W-3przygotowanie do zaliczenia2
A-W-4konsultacje5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i konwersatoryjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-01_W01
Zna substancje czynne pochodzenia roślinnego i ich oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka
TOZ_10-_W01C-1T-W-1, T-W-2M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-01_U01
Umie wykonać podstawowe analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich.
TOZ_10-_U01C-1T-L-1M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-01_K01
Ma świadomość skutków oddziaływania substancji czynnych w roślinach zielarskich na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz ich wpływu na środowisko naturalne
TOZ_10-_K04C-1T-W-2, T-W-1, T-L-1M-2, M-1, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-01_W01
Zna substancje czynne pochodzenia roślinnego i ich oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka
2,0
3,0Słuchacz zna podstawowe roślinne substancje czynne i ich znaczenie w życiu człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-01_U01
Umie wykonać podstawowe analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich.
2,0
3,0Słuchacz wykonuje podstawowe analizy chemiczne roślinnych substancji czynnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-01_K01
Ma świadomość skutków oddziaływania substancji czynnych w roślinach zielarskich na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz ich wpływu na środowisko naturalne
2,0
3,0Słuchacz ma świadomość skutków oddziaływania podstawowych substancji czynnych w roślinach zielarskich na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz ich wpływu na środowisko naturalne
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kohlmunzer K., Farmakognozja, Lekarskie PZWL, Warszawa, 2000
  2. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J. (red.), Fitoterapia i leki roślinne, Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007
  3. Nowak J., Kłódka D., Smolik B., Zakrzewska H., Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii, AR, Szczecin, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, Naukowe PWN, Warszawa, 2006

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich: oznaczenie aktywności antyoksydacyjnej flawonowych surowców roślinnych oraz zdolności zmiatania wybranych reaktywnych form tlenu; zmienność barw antocyjain w zależnności od odczynu soku komórkowego; zawartośc olejków eterycznych.5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego. Podział substancji biologicznie aktywnych pochodzenia roślinnego. Metabolity pierwotne (węglowodany, aminikwasy, białka, tłuszcze).2
T-W-2Metabolity wtórne i związki pochodzenia roślinnego - alkaloidy, glikozydy fenolowe, antocyjany, antrazwiązki, saponiny, flawonoidy, kumaryny, glikozydy nasercowe, garbniki, olejki eteryczne, pozostałe - występowanie i właściwości.8
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2przygotowanie do zajęć8
A-L-3przygotowanie do zaliczenia5
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zajęć5
A-L-5Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie do zajęć8
A-W-3przygotowanie do zaliczenia2
A-W-4konsultacje5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-01_W01Zna substancje czynne pochodzenia roślinnego i ich oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_W01Słuchacz studiów podyplomowych zna substancje czynne pochodzenia roślinnego oraz ich znaczenie w fitoterapii.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z podziałem i rolą substancji czynnych pochodzenia roślinnego.
Treści programoweT-W-1Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego. Podział substancji biologicznie aktywnych pochodzenia roślinnego. Metabolity pierwotne (węglowodany, aminikwasy, białka, tłuszcze).
T-W-2Metabolity wtórne i związki pochodzenia roślinnego - alkaloidy, glikozydy fenolowe, antocyjany, antrazwiązki, saponiny, flawonoidy, kumaryny, glikozydy nasercowe, garbniki, olejki eteryczne, pozostałe - występowanie i właściwości.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz zna podstawowe roślinne substancje czynne i ich znaczenie w życiu człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-01_U01Umie wykonać podstawowe analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_U01Potrafi wskazać substancje czynne w poszczególnych surowcach, określa ich znaczenie w fitoterapii.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z podziałem i rolą substancji czynnych pochodzenia roślinnego.
Treści programoweT-L-1Analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich: oznaczenie aktywności antyoksydacyjnej flawonowych surowców roślinnych oraz zdolności zmiatania wybranych reaktywnych form tlenu; zmienność barw antocyjain w zależnności od odczynu soku komórkowego; zawartośc olejków eterycznych.
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz wykonuje podstawowe analizy chemiczne roślinnych substancji czynnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-01_K01Ma świadomość skutków oddziaływania substancji czynnych w roślinach zielarskich na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz ich wpływu na środowisko naturalne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_K04Ma świadomość ryzyka. Potrafi ocenić skutki podejmowanej działalności związanej z pozyskiwaniem surowców zielarskich i jego wpływem na środowiska naturalne.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z podziałem i rolą substancji czynnych pochodzenia roślinnego.
Treści programoweT-W-2Metabolity wtórne i związki pochodzenia roślinnego - alkaloidy, glikozydy fenolowe, antocyjany, antrazwiązki, saponiny, flawonoidy, kumaryny, glikozydy nasercowe, garbniki, olejki eteryczne, pozostałe - występowanie i właściwości.
T-W-1Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego. Podział substancji biologicznie aktywnych pochodzenia roślinnego. Metabolity pierwotne (węglowodany, aminikwasy, białka, tłuszcze).
T-L-1Analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich: oznaczenie aktywności antyoksydacyjnej flawonowych surowców roślinnych oraz zdolności zmiatania wybranych reaktywnych form tlenu; zmienność barw antocyjain w zależnności od odczynu soku komórkowego; zawartośc olejków eterycznych.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny i konwersatoryjny
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz ma świadomość skutków oddziaływania podstawowych substancji czynnych w roślinach zielarskich na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz ich wpływu na środowisko naturalne
3,5
4,0
4,5
5,0