Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie
Sylabus przedmiotu Surowce zielarskie - charakterystyka, właściwości, badania:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo zielarskie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Surowce zielarskie - charakterystyka, właściwości, badania | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiedza chomiczna, zagadnień dotyczących klasyfikacji roślin. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie słuchaczy studiów z surowcami zielarskimi, roślinami z których są one pozyskiwane oraz metodami identyfikacji surowców. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ziele, kora, liść, kłącze, cebula, bulwa - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie. | 8 |
T-L-2 | Kwiat, kwiatostan, nasienie, owoc, owocnia - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie. | 8 |
T-L-3 | Oleje roślinne - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie. | 8 |
T-L-4 | Balsamy i olejki eterycze - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie. | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Proszki i surowce otrzymywane z roślin niższych - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie. | 4 |
T-W-2 | Oleje zwierzęce, woski, gumy i soki roślinne - otrzymywanie, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie. | 6 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | przygotowanie sprawozdań z zajęć | 10 |
A-L-3 | przygotowanie do zajęć | 5 |
A-L-4 | konsultacje | 5 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | przygotowanie do zajęć | 20 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 33 |
A-W-4 | konsultacje | 10 |
A-W-5 | zaliczenie | 2 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: raport z ćwiczeń |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-02_W01 Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat różnych surowców zielarskich, roślin z których są one pozyskiwane, związków biologicznie czynnych w nich zawartych oraz metod ich identyfikacji. | TOZ_10-_W04 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-L-3, T-L-1, T-L-2 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-02_U01 Praktycznie wykorzystuje uzyskaną wiedzę do identyfikacji roślin i surowców zielarskich. | TOZ_10-_U05 | — | C-1 | T-L-2, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-02_K01 Ma świadomość znaczenia wykonywanego zawodu oraz rozumie potrzebę samodoskonalenia się w nim. | TOZ_10-_K01, TOZ_10-_K03 | — | C-1 | T-W-1, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-W-2 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-02_W01 Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat różnych surowców zielarskich, roślin z których są one pozyskiwane, związków biologicznie czynnych w nich zawartych oraz metod ich identyfikacji. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz ma podstawową wiedzę dotyczącą omawianych zagadnień. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-02_U01 Praktycznie wykorzystuje uzyskaną wiedzę do identyfikacji roślin i surowców zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Posiadł wymaganą umiejętność w stopniu podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-02_K01 Ma świadomość znaczenia wykonywanego zawodu oraz rozumie potrzebę samodoskonalenia się w nim. | 2,0 | |
3,0 | Zdaje sobie sprawę ze znaczenia wykonywanego przez siebie zawodu, posiada wymaganą podstawową wiedzę i umiejętności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Farmakopeya Polska
- Strzelecka H., Towaroznawstwo zielarskie., Dział Wydawnictw AM, Warszawa, 1997
Literatura dodatkowa
- Wybrane artykuły z czasopisma Panacea Leki Roślinne, Labofarm, Starogard Gdański