Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie

Sylabus przedmiotu Surowce zielarskie - charakterystyka, właściwości, badania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo zielarskie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Surowce zielarskie - charakterystyka, właściwości, badania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 10 3,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiedza chomiczna, zagadnień dotyczących klasyfikacji roślin.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie słuchaczy studiów z surowcami zielarskimi, roślinami z których są one pozyskiwane oraz metodami identyfikacji surowców.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ziele, kora, liść, kłącze, cebula, bulwa - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.8
T-L-2Kwiat, kwiatostan, nasienie, owoc, owocnia - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.8
T-L-3Oleje roślinne - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.8
T-L-4Balsamy i olejki eterycze - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.6
30
wykłady
T-W-1Proszki i surowce otrzymywane z roślin niższych - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.4
T-W-2Oleje zwierzęce, woski, gumy i soki roślinne - otrzymywanie, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.6
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie sprawozdań z zajęć10
A-L-3przygotowanie do zajęć5
A-L-4konsultacje5
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie do zajęć20
A-W-3przygotowanie do zaliczenia33
A-W-4konsultacje10
A-W-5zaliczenie2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: raport z ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-02_W01
Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat różnych surowców zielarskich, roślin z których są one pozyskiwane, związków biologicznie czynnych w nich zawartych oraz metod ich identyfikacji.
TOZ_10-_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-L-3, T-L-1, T-L-2M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-02_U01
Praktycznie wykorzystuje uzyskaną wiedzę do identyfikacji roślin i surowców zielarskich.
TOZ_10-_U05C-1T-L-2, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-02_K01
Ma świadomość znaczenia wykonywanego zawodu oraz rozumie potrzebę samodoskonalenia się w nim.
TOZ_10-_K01, TOZ_10-_K03C-1T-W-1, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-W-2M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-02_W01
Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat różnych surowców zielarskich, roślin z których są one pozyskiwane, związków biologicznie czynnych w nich zawartych oraz metod ich identyfikacji.
2,0
3,0Słuchacz ma podstawową wiedzę dotyczącą omawianych zagadnień.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-02_U01
Praktycznie wykorzystuje uzyskaną wiedzę do identyfikacji roślin i surowców zielarskich.
2,0
3,0Posiadł wymaganą umiejętność w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-02_K01
Ma świadomość znaczenia wykonywanego zawodu oraz rozumie potrzebę samodoskonalenia się w nim.
2,0
3,0Zdaje sobie sprawę ze znaczenia wykonywanego przez siebie zawodu, posiada wymaganą podstawową wiedzę i umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Farmakopeya Polska
  2. Strzelecka H., Towaroznawstwo zielarskie., Dział Wydawnictw AM, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Wybrane artykuły z czasopisma Panacea Leki Roślinne, Labofarm, Starogard Gdański

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ziele, kora, liść, kłącze, cebula, bulwa - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.8
T-L-2Kwiat, kwiatostan, nasienie, owoc, owocnia - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.8
T-L-3Oleje roślinne - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.8
T-L-4Balsamy i olejki eterycze - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.6
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Proszki i surowce otrzymywane z roślin niższych - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.4
T-W-2Oleje zwierzęce, woski, gumy i soki roślinne - otrzymywanie, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.6
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie sprawozdań z zajęć10
A-L-3przygotowanie do zajęć5
A-L-4konsultacje5
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie do zajęć20
A-W-3przygotowanie do zaliczenia33
A-W-4konsultacje10
A-W-5zaliczenie2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-02_W01Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat różnych surowców zielarskich, roślin z których są one pozyskiwane, związków biologicznie czynnych w nich zawartych oraz metod ich identyfikacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_W04Ma wiedzę na temat rodzajów surowców zielarskich, roślin z których są one pozyskiwane oraz ich działania i zastosowania w fitoterapii.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy studiów z surowcami zielarskimi, roślinami z których są one pozyskiwane oraz metodami identyfikacji surowców.
Treści programoweT-W-1Proszki i surowce otrzymywane z roślin niższych - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-W-2Oleje zwierzęce, woski, gumy i soki roślinne - otrzymywanie, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-3Oleje roślinne - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-1Ziele, kora, liść, kłącze, cebula, bulwa - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-2Kwiat, kwiatostan, nasienie, owoc, owocnia - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
Metody nauczaniaM-1wykład
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: raport z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz ma podstawową wiedzę dotyczącą omawianych zagadnień.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-02_U01Praktycznie wykorzystuje uzyskaną wiedzę do identyfikacji roślin i surowców zielarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_U05Rozpoznaje i charakteryzuje poszczególne surowce w fitoterapii, prawidłowo dobiera metody ich badania.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy studiów z surowcami zielarskimi, roślinami z których są one pozyskiwane oraz metodami identyfikacji surowców.
Treści programoweT-L-2Kwiat, kwiatostan, nasienie, owoc, owocnia - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-W-1Proszki i surowce otrzymywane z roślin niższych - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-W-2Oleje zwierzęce, woski, gumy i soki roślinne - otrzymywanie, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-1Ziele, kora, liść, kłącze, cebula, bulwa - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-3Oleje roślinne - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-4Balsamy i olejki eterycze - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: raport z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiadł wymaganą umiejętność w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-02_K01Ma świadomość znaczenia wykonywanego zawodu oraz rozumie potrzebę samodoskonalenia się w nim.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzania wiedzy.
TOZ_10-_K03Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytwarzanie i obrót surowcami zielarskimi.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy studiów z surowcami zielarskimi, roślinami z których są one pozyskiwane oraz metodami identyfikacji surowców.
Treści programoweT-W-1Proszki i surowce otrzymywane z roślin niższych - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-4Balsamy i olejki eterycze - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-3Oleje roślinne - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-1Ziele, kora, liść, kłącze, cebula, bulwa - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-L-2Kwiat, kwiatostan, nasienie, owoc, owocnia - charakterystyka, roślina macierzysta, otrzymywanie, wygląd zewnętrzny, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
T-W-2Oleje zwierzęce, woski, gumy i soki roślinne - otrzymywanie, skład chemiczny, badania, działanie i zastosowanie.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: raport z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zdaje sobie sprawę ze znaczenia wykonywanego przez siebie zawodu, posiada wymaganą podstawową wiedzę i umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0