Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie

Sylabus przedmiotu Metody oceny jakości surowców zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo zielarskie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Metody oceny jakości surowców zielarskich
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 5 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL2 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadanień dotyczących surowców zielarskich i związków biologicznie czynnych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapozananie słuchaczy z metodami oceny jakości surowcow zielarkich.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ogólne metody badania surowców i przypraw zielarskich, wymagania zgodnie z Farmakope'ą Polską i innymi normami. Oznaczenie zawartości wody, popiołu, zanieczyszczeń surowca itp.5
T-L-2Ocena organoleptyczna surowców i przetworów zielarskich.5
10
wykłady
T-W-1Zasady pobierania próbek do badań.2
T-W-2Opakowanie, znakowanie, certyfikacja produktów zielarskich.3
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zajęć6
A-L-3pisanie sprawozdań5
A-L-4konsultacje4
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2przygotowanie do zajęć5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia9
A-W-4konsultacje6
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład audytoryjny.
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny.
S-2Ocena formująca: sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-07_W01
Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat sposobów oceny surowców zielarskich.
TOZ_10-_W05C-1T-W-1, T-W-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-07_U05
Stosuje własciwe metody oceny oraz normy prawne w zależności od rodzaju surowca.
TOZ_10-_U05C-1T-L-1, T-L-2M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-07_K01
Słuchacz rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzenia wiedzy.
TOZ_10-_K01, TOZ_10-_K02, TOZ_10-_K03C-1T-W-2, T-W-1, T-L-2, T-L-1M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-07_W01
Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat sposobów oceny surowców zielarskich.
2,0
3,0Słuchacz studiow podyplomowych zna substancje czynne pochodzenia roślinnego oraz ich znaczenie w fitoterapii/.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-07_U05
Stosuje własciwe metody oceny oraz normy prawne w zależności od rodzaju surowca.
2,0
3,0Słuchacz studiów podyplomowych rozpoznaje i charakteryzuje poszczególne surowce w fitoterapii, prawidłlowo dobiera metody ich badania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-07_K01
Słuchacz rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzenia wiedzy.
2,0
3,0Słuchacz opanował kompetencje w sposób wystarczający.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności., WNT, Warszawa, 1975
  2. Kohlmunzer K., Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 2000
  3. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworek J. (red), Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, Warszawa, 2007
  4. Polskie Normy ISO z zakresu oceny surowców zielarskich.
  5. Schaffner W., Rośliny lecznicze - chemizm, działanie, zastosowanie, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 1996
  6. Stahl E., Chromatograficzna i mikroskopowa analiza surowćów roślinnych, PZWL, Warszawa, 1973
  7. Strzelecka H., Klucz do oznaczania sproszkowanych surowów roślinnych., Oficyna Wydawanicza WUW, Warszawa

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ogólne metody badania surowców i przypraw zielarskich, wymagania zgodnie z Farmakope'ą Polską i innymi normami. Oznaczenie zawartości wody, popiołu, zanieczyszczeń surowca itp.5
T-L-2Ocena organoleptyczna surowców i przetworów zielarskich.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zasady pobierania próbek do badań.2
T-W-2Opakowanie, znakowanie, certyfikacja produktów zielarskich.3
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zajęć6
A-L-3pisanie sprawozdań5
A-L-4konsultacje4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2przygotowanie do zajęć5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia9
A-W-4konsultacje6
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-07_W01Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat sposobów oceny surowców zielarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_W05Zna zasady i metody stosowane przy ocenie jakości surowców zielarskich.
Cel przedmiotuC-1Zapozananie słuchaczy z metodami oceny jakości surowcow zielarkich.
Treści programoweT-W-1Zasady pobierania próbek do badań.
T-W-2Opakowanie, znakowanie, certyfikacja produktów zielarskich.
Metody nauczaniaM-1wykład audytoryjny.
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny.
S-2Ocena formująca: sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz studiow podyplomowych zna substancje czynne pochodzenia roślinnego oraz ich znaczenie w fitoterapii/.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-07_U05Stosuje własciwe metody oceny oraz normy prawne w zależności od rodzaju surowca.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_U05Rozpoznaje i charakteryzuje poszczególne surowce w fitoterapii, prawidłowo dobiera metody ich badania.
Cel przedmiotuC-1Zapozananie słuchaczy z metodami oceny jakości surowcow zielarkich.
Treści programoweT-L-1Ogólne metody badania surowców i przypraw zielarskich, wymagania zgodnie z Farmakope'ą Polską i innymi normami. Oznaczenie zawartości wody, popiołu, zanieczyszczeń surowca itp.
T-L-2Ocena organoleptyczna surowców i przetworów zielarskich.
Metody nauczaniaM-1wykład audytoryjny.
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz studiów podyplomowych rozpoznaje i charakteryzuje poszczególne surowce w fitoterapii, prawidłlowo dobiera metody ich badania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-07_K01Słuchacz rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzenia wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzania wiedzy.
TOZ_10-_K02Prawidłowo identyfikuje i roztrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu.
TOZ_10-_K03Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytwarzanie i obrót surowcami zielarskimi.
Cel przedmiotuC-1Zapozananie słuchaczy z metodami oceny jakości surowcow zielarkich.
Treści programoweT-W-2Opakowanie, znakowanie, certyfikacja produktów zielarskich.
T-W-1Zasady pobierania próbek do badań.
T-L-2Ocena organoleptyczna surowców i przetworów zielarskich.
T-L-1Ogólne metody badania surowców i przypraw zielarskich, wymagania zgodnie z Farmakope'ą Polską i innymi normami. Oznaczenie zawartości wody, popiołu, zanieczyszczeń surowca itp.
Metody nauczaniaM-1wykład audytoryjny.
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny.
S-2Ocena formująca: sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz opanował kompetencje w sposób wystarczający.
3,5
4,0
4,5
5,0