Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie

Sylabus przedmiotu Technologia przetworów ziołowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo zielarskie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Technologia przetworów ziołowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 5 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość surowców zielarskich i związków biologicznie czynnych w nich zawartych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie słuchaczy z aktualnymi technologiami przetworów ziołowych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zastosowanie ziół w produkcji leków prostych. Pozyskiwanie soków, sporządzanie nelewek, inmtraktów i wyciągów. Otrzy,uywanie ziołowych syropów oraz past i proszków. Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych.7
T-L-2Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych: pigułek, tabletek, drażetek, kapsułek i areozoli. Wykotzystania technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych.8
15
wykłady
T-W-1Zioła jako surowce olejkowdajne. Charakteryustyka metodu pozyskiwania olejków eterycznych poprzez destylację, macerację olejkami, wytłaczanie i nawadnianie Ienfleurage).2
T-W-2Produkcja ekstarktów ziołowych - rodzaje rozpuszczalników, ,metody ekstracji oraz sposoby zagęszczenia ekstaraktów. Otrzymywanie i właściwości hydrozoli ziołowych.3
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1konsultacje5
A-L-2uczestnictwo w zajęciach.15
A-L-3przygotowanie do zajęć5
25
wykłady
A-W-1konsultacje4
A-W-2uczestnictwo w zajęciach5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4przygotowanie do zajęć5
A-W-5Zapoznanie się z rozporządzeniami dotyczącymi technologii produktów ziołowych.5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2świczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: praca pisemna.
S-2Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-08_W06
Słuchacz ma wiedzę na temat technologii przetwarzania ziół.
TOZ_10-_W06C-1T-W-2, T-W-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-08_U01
Słuchacz potrafi w praktyce zastosować różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół.
TOZ_10-_U06C-1T-L-1, T-L-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-08_K04
Słuchacz ma świadomość znaczemnia społecznej, zawodowej i etycznej odpowedzialności za wytworzenie i obrót surowcami zielarskimi.
TOZ_10-_K04, TOZ_10-_K03C-1T-L-1, T-L-2M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-08_W06
Słuchacz ma wiedzę na temat technologii przetwarzania ziół.
2,0
3,0Słuchacz ma wiedzę na temat zastowania podsawowych technologii przetwarzania ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-08_U01
Słuchacz potrafi w praktyce zastosować różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół.
2,0
3,0Słuchacz opanował w stopniu dostatecznym różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-08_K04
Słuchacz ma świadomość znaczemnia społecznej, zawodowej i etycznej odpowedzialności za wytworzenie i obrót surowcami zielarskimi.
2,0
3,0Słuchacz ma dostateczną świadomość znaczemnia społecznej, zawodowej i etycznej odpowedzialności za wytworzenie i obrót surowcami zielarskimi.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Karwowska K., Przybył. J., Suszarnictwo i przetwórstwo ziół., SGGW, Warszawa, 2006
  2. Lutowski J., Małek B., Technologia leku roślinnego, PZWL, Warszawa, 1973
  3. Korus J., Achremowicz B., Sikora M., Mikrokapsułkowanie substancji spożywczych., Żywność. Technologia Jakości., 1997, 1(10), 30-40
  4. Wybrane artykuły z czaspoisma Panacea, leki ziołowe.

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zastosowanie ziół w produkcji leków prostych. Pozyskiwanie soków, sporządzanie nelewek, inmtraktów i wyciągów. Otrzy,uywanie ziołowych syropów oraz past i proszków. Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych.7
T-L-2Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych: pigułek, tabletek, drażetek, kapsułek i areozoli. Wykotzystania technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych.8
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zioła jako surowce olejkowdajne. Charakteryustyka metodu pozyskiwania olejków eterycznych poprzez destylację, macerację olejkami, wytłaczanie i nawadnianie Ienfleurage).2
T-W-2Produkcja ekstarktów ziołowych - rodzaje rozpuszczalników, ,metody ekstracji oraz sposoby zagęszczenia ekstaraktów. Otrzymywanie i właściwości hydrozoli ziołowych.3
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1konsultacje5
A-L-2uczestnictwo w zajęciach.15
A-L-3przygotowanie do zajęć5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1konsultacje4
A-W-2uczestnictwo w zajęciach5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4przygotowanie do zajęć5
A-W-5Zapoznanie się z rozporządzeniami dotyczącymi technologii produktów ziołowych.5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-08_W06Słuchacz ma wiedzę na temat technologii przetwarzania ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_W06Ma wiedzę na temat technologii przetwarzania ziół
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z aktualnymi technologiami przetworów ziołowych.
Treści programoweT-W-2Produkcja ekstarktów ziołowych - rodzaje rozpuszczalników, ,metody ekstracji oraz sposoby zagęszczenia ekstaraktów. Otrzymywanie i właściwości hydrozoli ziołowych.
T-W-1Zioła jako surowce olejkowdajne. Charakteryustyka metodu pozyskiwania olejków eterycznych poprzez destylację, macerację olejkami, wytłaczanie i nawadnianie Ienfleurage).
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2świczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: praca pisemna.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz ma wiedzę na temat zastowania podsawowych technologii przetwarzania ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-08_U01Słuchacz potrafi w praktyce zastosować różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_U06Praktycznie stosuje różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z aktualnymi technologiami przetworów ziołowych.
Treści programoweT-L-1Zastosowanie ziół w produkcji leków prostych. Pozyskiwanie soków, sporządzanie nelewek, inmtraktów i wyciągów. Otrzy,uywanie ziołowych syropów oraz past i proszków. Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych.
T-L-2Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych: pigułek, tabletek, drażetek, kapsułek i areozoli. Wykotzystania technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: praca pisemna.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz opanował w stopniu dostatecznym różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-08_K04Słuchacz ma świadomość znaczemnia społecznej, zawodowej i etycznej odpowedzialności za wytworzenie i obrót surowcami zielarskimi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_K04Ma świadomość ryzyka. Potrafi ocenić skutki podejmowanej działalności związanej z pozyskiwaniem surowców zielarskich i jego wpływem na środowiska naturalne.
TOZ_10-_K03Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytwarzanie i obrót surowcami zielarskimi.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z aktualnymi technologiami przetworów ziołowych.
Treści programoweT-L-1Zastosowanie ziół w produkcji leków prostych. Pozyskiwanie soków, sporządzanie nelewek, inmtraktów i wyciągów. Otrzy,uywanie ziołowych syropów oraz past i proszków. Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych.
T-L-2Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych: pigułek, tabletek, drażetek, kapsułek i areozoli. Wykotzystania technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych.
Metody nauczaniaM-2świczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: praca pisemna.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz ma dostateczną świadomość znaczemnia społecznej, zawodowej i etycznej odpowedzialności za wytworzenie i obrót surowcami zielarskimi.
3,5
4,0
4,5
5,0