Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie
Sylabus przedmiotu Zasady przechowywania i obrotu produktami leczniczymi:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo zielarskie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zasady przechowywania i obrotu produktami leczniczymi | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość norm ISO z zakresu oceny jakości surowców zielaskich. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapozananie słuchaczy z zasadami przechowywania i obrotu produktami leczniczymi. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Zasady przechowywania produktów leczniczych zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu na dopuszczenie do obrotu. | 1 |
T-W-2 | Utrzymanie właściwego stanu technologicznego i sanitarnego lokalu; zasady i tryb przyjmowania i wydawania produktów leczniczych. | 1 |
T-W-3 | Organizacja i warunki transportu i załadunku surowców zielarskich. | 1 |
T-W-4 | Wykrywanie wad jakościowych produktów leczniczych i procedury ich zgłaszania. | 1 |
T-W-5 | Procedury wstrzymywania, wycofania z obrotu i stosowania produktów leczniczych. | 1 |
T-W-6 | Procedury rejestracji leku roślinnego i suplemenetu diety. | 1 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-W-2 | konsultacje | 4 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 4 |
A-W-4 | opracowanie zasad przechowywania produktów | 6 |
A-W-5 | zapoznanie się z rozporzadzeniami dotyczących zasad wstrzymywania i wycofania z obrotu produktów leczniczych | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-11_W09 Słuchacz ma wiedzę na temat przechowywania i obrotu surowcami zielarskimi. | TOZ_10-_W09 | — | C-1 | T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-6 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-11_U03 Słuchacz potrafi właściwie dobrać warunki przechowywania i obrotu surowców zielarskich, pozwalające na zachowanie odpowiedniego poziomu zawartości związków aktywnych. | TOZ_10-_U06 | — | C-1 | T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-5, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-11_K05 Słuchacz potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | TOZ_10-_K05 | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-11_W09 Słuchacz ma wiedzę na temat przechowywania i obrotu surowcami zielarskimi. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz opanował wymaganą wiedzę w stopniu wystarczajacym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-11_U03 Słuchacz potrafi właściwie dobrać warunki przechowywania i obrotu surowców zielarskich, pozwalające na zachowanie odpowiedniego poziomu zawartości związków aktywnych. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz dostatecznie opanował zasady dotyczące terminu zbioru oraz zastosować zasady suszenia poszczególnych surowców. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-11_K05 Słuchacz potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz potrafi w dostatecznym stopniu myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jachwicz R., Farmacja praktyczna, PZWL, Warszawa, 2007
- Prawo farmaceutyczne z 6 września 2001 (Dz. U. Nr 126, poz 1381)
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 27 marca 2003 roku w sprawie dopuszczenia do obrotu pozaaptecznego i punktach aptecznych produktów leczniczych (Dz.U. Nr 76, poz 682)
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 19 grudnia 2002 roku w sprawie suplementów diety (Dz.U. Nr 27, poz 236)
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 12 grudnia 2003 roku w sprawie podmiotów uprawniinych do zakupu produktów leczniczych w hurtowni farmaceutycznej (Dz.U. Nr 216, poz. 1831)
- Rozporządzenie Ministra Zdowia z dnia 10 stycznia 2003 roku w sprawie kwalifikacji osób wydajacych produkty lecznicze w placówkach obrotru pozaaptecznego, a także wymogów, jakim powinien odpowiadać lokal i wyposażenie tych placówek oraz punków aptecznych (Dz.U. Nr 23, poz 196)