Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie

Sylabus przedmiotu Zasady przechowywania i obrotu produktami leczniczymi:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo zielarskie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Zasady przechowywania i obrotu produktami leczniczymi
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 6 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość norm ISO z zakresu oceny jakości surowców zielaskich.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapozananie słuchaczy z zasadami przechowywania i obrotu produktami leczniczymi.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Zasady przechowywania produktów leczniczych zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu na dopuszczenie do obrotu.1
T-W-2Utrzymanie właściwego stanu technologicznego i sanitarnego lokalu; zasady i tryb przyjmowania i wydawania produktów leczniczych.1
T-W-3Organizacja i warunki transportu i załadunku surowców zielarskich.1
T-W-4Wykrywanie wad jakościowych produktów leczniczych i procedury ich zgłaszania.1
T-W-5Procedury wstrzymywania, wycofania z obrotu i stosowania produktów leczniczych.1
T-W-6Procedury rejestracji leku roślinnego i suplemenetu diety.1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2konsultacje4
A-W-3przygotowanie do zaliczenia4
A-W-4opracowanie zasad przechowywania produktów6
A-W-5zapoznanie się z rozporzadzeniami dotyczących zasad wstrzymywania i wycofania z obrotu produktów leczniczych5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-11_W09
Słuchacz ma wiedzę na temat przechowywania i obrotu surowcami zielarskimi.
TOZ_10-_W09C-1T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-11_U03
Słuchacz potrafi właściwie dobrać warunki przechowywania i obrotu surowców zielarskich, pozwalające na zachowanie odpowiedniego poziomu zawartości związków aktywnych.
TOZ_10-_U06C-1T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-5, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-11_K05
Słuchacz potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TOZ_10-_K05C-1T-W-4, T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-11_W09
Słuchacz ma wiedzę na temat przechowywania i obrotu surowcami zielarskimi.
2,0
3,0Słuchacz opanował wymaganą wiedzę w stopniu wystarczajacym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-11_U03
Słuchacz potrafi właściwie dobrać warunki przechowywania i obrotu surowców zielarskich, pozwalające na zachowanie odpowiedniego poziomu zawartości związków aktywnych.
2,0
3,0Słuchacz dostatecznie opanował zasady dotyczące terminu zbioru oraz zastosować zasady suszenia poszczególnych surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-11_K05
Słuchacz potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
2,0
3,0Słuchacz potrafi w dostatecznym stopniu myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jachwicz R., Farmacja praktyczna, PZWL, Warszawa, 2007
  2. Prawo farmaceutyczne z 6 września 2001 (Dz. U. Nr 126, poz 1381)
  3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 27 marca 2003 roku w sprawie dopuszczenia do obrotu pozaaptecznego i punktach aptecznych produktów leczniczych (Dz.U. Nr 76, poz 682)
  4. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 19 grudnia 2002 roku w sprawie suplementów diety (Dz.U. Nr 27, poz 236)
  5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 12 grudnia 2003 roku w sprawie podmiotów uprawniinych do zakupu produktów leczniczych w hurtowni farmaceutycznej (Dz.U. Nr 216, poz. 1831)
  6. Rozporządzenie Ministra Zdowia z dnia 10 stycznia 2003 roku w sprawie kwalifikacji osób wydajacych produkty lecznicze w placówkach obrotru pozaaptecznego, a także wymogów, jakim powinien odpowiadać lokal i wyposażenie tych placówek oraz punków aptecznych (Dz.U. Nr 23, poz 196)

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zasady przechowywania produktów leczniczych zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu na dopuszczenie do obrotu.1
T-W-2Utrzymanie właściwego stanu technologicznego i sanitarnego lokalu; zasady i tryb przyjmowania i wydawania produktów leczniczych.1
T-W-3Organizacja i warunki transportu i załadunku surowców zielarskich.1
T-W-4Wykrywanie wad jakościowych produktów leczniczych i procedury ich zgłaszania.1
T-W-5Procedury wstrzymywania, wycofania z obrotu i stosowania produktów leczniczych.1
T-W-6Procedury rejestracji leku roślinnego i suplemenetu diety.1
6

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2konsultacje4
A-W-3przygotowanie do zaliczenia4
A-W-4opracowanie zasad przechowywania produktów6
A-W-5zapoznanie się z rozporzadzeniami dotyczących zasad wstrzymywania i wycofania z obrotu produktów leczniczych5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-11_W09Słuchacz ma wiedzę na temat przechowywania i obrotu surowcami zielarskimi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_W09Ma wiedzę na temat przechowywania i obrotu surowcami zielarskimi.
Cel przedmiotuC-1Zapozananie słuchaczy z zasadami przechowywania i obrotu produktami leczniczymi.
Treści programoweT-W-2Utrzymanie właściwego stanu technologicznego i sanitarnego lokalu; zasady i tryb przyjmowania i wydawania produktów leczniczych.
T-W-4Wykrywanie wad jakościowych produktów leczniczych i procedury ich zgłaszania.
T-W-3Organizacja i warunki transportu i załadunku surowców zielarskich.
T-W-1Zasady przechowywania produktów leczniczych zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu na dopuszczenie do obrotu.
T-W-5Procedury wstrzymywania, wycofania z obrotu i stosowania produktów leczniczych.
T-W-6Procedury rejestracji leku roślinnego i suplemenetu diety.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz opanował wymaganą wiedzę w stopniu wystarczajacym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-11_U03Słuchacz potrafi właściwie dobrać warunki przechowywania i obrotu surowców zielarskich, pozwalające na zachowanie odpowiedniego poziomu zawartości związków aktywnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_U06Praktycznie stosuje różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół.
Cel przedmiotuC-1Zapozananie słuchaczy z zasadami przechowywania i obrotu produktami leczniczymi.
Treści programoweT-W-6Procedury rejestracji leku roślinnego i suplemenetu diety.
T-W-4Wykrywanie wad jakościowych produktów leczniczych i procedury ich zgłaszania.
T-W-1Zasady przechowywania produktów leczniczych zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu na dopuszczenie do obrotu.
T-W-5Procedury wstrzymywania, wycofania z obrotu i stosowania produktów leczniczych.
T-W-2Utrzymanie właściwego stanu technologicznego i sanitarnego lokalu; zasady i tryb przyjmowania i wydawania produktów leczniczych.
T-W-3Organizacja i warunki transportu i załadunku surowców zielarskich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz dostatecznie opanował zasady dotyczące terminu zbioru oraz zastosować zasady suszenia poszczególnych surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-11_K05Słuchacz potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Zapozananie słuchaczy z zasadami przechowywania i obrotu produktami leczniczymi.
Treści programoweT-W-4Wykrywanie wad jakościowych produktów leczniczych i procedury ich zgłaszania.
T-W-1Zasady przechowywania produktów leczniczych zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu na dopuszczenie do obrotu.
T-W-6Procedury rejestracji leku roślinnego i suplemenetu diety.
T-W-5Procedury wstrzymywania, wycofania z obrotu i stosowania produktów leczniczych.
T-W-3Organizacja i warunki transportu i załadunku surowców zielarskich.
T-W-2Utrzymanie właściwego stanu technologicznego i sanitarnego lokalu; zasady i tryb przyjmowania i wydawania produktów leczniczych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz potrafi w dostatecznym stopniu myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
3,5
4,0
4,5
5,0