Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Efekty kształcenia:

KODWiedza
MS_2A_W01Ma poszerzoną wiedzę w zakresie metod statystycznych, technik informatycznych i bioinformatyki wykorzystywanych w naukach przyrodniczych
MS_2A_W02Ma wiedzę w zakresie uwarunkowań pomiędzy fizjologią człowieka a genotypem
MS_2A_W03Ma poszerzoną wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomości rozwoju dziedzin mikrobiologii stosowanej i pokrewnych.
MS_2A_W04Student ma poszerzoną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
MS_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzących w pedosferze, hydrosferze i biosferze
MS_2A_W06Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą patogenów oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu
MS_2A_W07Ma wiedzę dotyczącą biotechnologii antybiotyków i lekooporności
MS_2A_W08Ma znajomość słownictwa fachowego na poziomie B2 w danej dziedzinie
MS_2A_W09Ma pogłębioną wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
MS_2A_W10Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności a także zna nowoczesne metody prognozowania mikrobiologicznego
MS_2A_W11Ma wiedzę dotyczącą metod wykrywania mikroorganizmów w produktach farmaceutycznych, kosmetycznych i innych gałęziach przemysłu
MS_2A_W12Ma wiedzę w zakresie hodowli komórkowych i ich zastosowania
MS_2A_W13Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji
MS_2A_W14Ma wiedzę dotyczącą systemów zarządzania i normalizacji w badaniach naukowych. Ma poszerzoną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy
MS_2A_W15Ma pogłębioną wiedzę o szkodliwych związkach w środowisku, procesach skażenia oraz metodach ich oznaczania
MS_2A_W16Ma wiedzę w zakresie nowoczesnych metod eliminacji drobnoustrojów
MS_2A_W17Ma poszerzoną wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania
MS_2A_W18Ma wiedzę dotyczącą bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych patogenów roślin
MS_2A_W19Ma wiedzę na temat inżynierii genetycznej i możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w różnych dziedzinach życia