Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)
Efekty kształcenia:
KOD | Wiedza |
---|---|
MS_2A_W01 | Ma poszerzoną wiedzę w zakresie metod statystycznych, technik informatycznych i bioinformatyki wykorzystywanych w naukach przyrodniczych |
MS_2A_W02 | Ma wiedzę w zakresie uwarunkowań pomiędzy fizjologią człowieka a genotypem |
MS_2A_W03 | Ma poszerzoną wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomości rozwoju dziedzin mikrobiologii stosowanej i pokrewnych. |
MS_2A_W04 | Student ma poszerzoną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności. |
MS_2A_W05 | Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzących w pedosferze, hydrosferze i biosferze |
MS_2A_W06 | Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą patogenów oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu |
MS_2A_W07 | Ma wiedzę dotyczącą biotechnologii antybiotyków i lekooporności |
MS_2A_W08 | Ma znajomość słownictwa fachowego na poziomie B2 w danej dziedzinie |
MS_2A_W09 | Ma pogłębioną wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu |
MS_2A_W10 | Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności a także zna nowoczesne metody prognozowania mikrobiologicznego |
MS_2A_W11 | Ma wiedzę dotyczącą metod wykrywania mikroorganizmów w produktach farmaceutycznych, kosmetycznych i innych gałęziach przemysłu |
MS_2A_W12 | Ma wiedzę w zakresie hodowli komórkowych i ich zastosowania |
MS_2A_W13 | Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji |
MS_2A_W14 | Ma wiedzę dotyczącą systemów zarządzania i normalizacji w badaniach naukowych. Ma poszerzoną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy |
MS_2A_W15 | Ma pogłębioną wiedzę o szkodliwych związkach w środowisku, procesach skażenia oraz metodach ich oznaczania |
MS_2A_W16 | Ma wiedzę w zakresie nowoczesnych metod eliminacji drobnoustrojów |
MS_2A_W17 | Ma poszerzoną wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania |
MS_2A_W18 | Ma wiedzę dotyczącą bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych patogenów roślin |
MS_2A_W19 | Ma wiedzę na temat inżynierii genetycznej i możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w różnych dziedzinach życia |