Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Sterylizacja i sanityzacja:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Sterylizacja i sanityzacja
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomiści z fizyki ichemii
W-2Mikrobiologia ogólna
W-3Mikrobiologia szczegółowa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z technikami sterylizacji i sanityzacji stosowanymi w medycynie i różnych gałęziach przemysłu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Fizyczne metody niszczenia drobnoustrojów10
T-A-2Chemizne metody niszczenia drobnoustrojów5
15
laboratoria
T-L-1Filtracja i ultrafiltracja5
T-L-2Wyjaławianie metodami termicznymi5
T-L-3Wyjaławianie instalacji przemysłowych - CIP5
T-L-4Oceny skuteczności wyjaławiania5
T-L-5Niekonwencjonalne metody wyjaławiania5
T-L-6Niszczenie drobnoustrojów środkami chemicznymi5
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie prezentacji15
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-A-4Studiowanie literatury15
60
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
A-L-3Opracowanie wyników badań laboratoryjnych15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy
M-2metoda eksponująca z użyciem komputera
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B7_W01
Efektem kształcenią jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności posługiawania się metodykami sterylizacyjnymi i sanitayzacyjnymi
MS_2A_W04, MS_2A_W09, MS_2A_W16P2A_W01, P2A_W02, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05C-1T-A-2, T-L-3, T-A-1, T-L-4, T-L-2, T-L-6M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B7_U01
Efektem kształcenia jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności sterylizacji i dezynfekcji
MS_2A_U02, MS_2A_U04P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U07, P2A_U08C-1T-A-1, T-A-2M-3, M-2, M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B7_K01
Student jest świadomy znaczenia stosowania właściwych metod sterylizacyjnych
MS_2A_K01P2A_K01, P2A_K05, P2A_K07C-1T-A-2, T-A-1M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B7_W01
Efektem kształcenią jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności posługiawania się metodykami sterylizacyjnymi i sanitayzacyjnymi
2,0
3,0Sudent wykazuje podstawą wiedzę i umiejętności dotyczące sanityzacji i sterykizacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B7_U01
Efektem kształcenia jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności sterylizacji i dezynfekcji
2,0
3,0Student ma umiejętność posługiwania się najprostrzymi technikami sterylizacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B7_K01
Student jest świadomy znaczenia stosowania właściwych metod sterylizacyjnych
2,0
3,0student udowadnia zdolność i ma świadmość zaczenia nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Zdzisława, Mikrobiologia Techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Zmiemba Zenon, Podstawy cieplnego utrwalania żywności, WNT, Warszawa, 1980

Literatura dodatkowa

  1. Block Seymour, Disinfection, setrilization and proservation, Lea & Febiger, Philadelphia, 1991

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Fizyczne metody niszczenia drobnoustrojów10
T-A-2Chemizne metody niszczenia drobnoustrojów5
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Filtracja i ultrafiltracja5
T-L-2Wyjaławianie metodami termicznymi5
T-L-3Wyjaławianie instalacji przemysłowych - CIP5
T-L-4Oceny skuteczności wyjaławiania5
T-L-5Niekonwencjonalne metody wyjaławiania5
T-L-6Niszczenie drobnoustrojów środkami chemicznymi5
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie prezentacji15
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-A-4Studiowanie literatury15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
A-L-3Opracowanie wyników badań laboratoryjnych15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B7_W01Efektem kształcenią jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności posługiawania się metodykami sterylizacyjnymi i sanitayzacyjnymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W04Student ma poszerzoną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
MS_2A_W09Ma pogłębioną wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
MS_2A_W16Ma wiedzę w zakresie nowoczesnych metod eliminacji drobnoustrojów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W01rozumie złożone zjawiska i procesy przyrodnicze
P2A_W02konsekwentnie stosuje i upowszechnia zasadę ścisłego, opartego na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w pracy badawczej i działaniach praktycznych
P2A_W03ma pogłębioną wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związany jest studiowany kierunek studiów (w szczególności biofizyka, biochemia, biomatematyka, geochemia, biogeochemia, geofizyka)
P2A_W04ma pogłębioną wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z technikami sterylizacji i sanityzacji stosowanymi w medycynie i różnych gałęziach przemysłu.
Treści programoweT-A-2Chemizne metody niszczenia drobnoustrojów
T-L-3Wyjaławianie instalacji przemysłowych - CIP
T-A-1Fizyczne metody niszczenia drobnoustrojów
T-L-4Oceny skuteczności wyjaławiania
T-L-2Wyjaławianie metodami termicznymi
T-L-6Niszczenie drobnoustrojów środkami chemicznymi
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład problemowy
M-2metoda eksponująca z użyciem komputera
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Sudent wykazuje podstawą wiedzę i umiejętności dotyczące sanityzacji i sterykizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B7_U01Efektem kształcenia jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności sterylizacji i dezynfekcji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i angielskim
MS_2A_U04Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U02biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U04planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P2A_U07wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P2A_U08wykazuje umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w zakresie prac badawczych z wykorzystaniem różnych środków komunikacji werbalnej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z technikami sterylizacji i sanityzacji stosowanymi w medycynie i różnych gałęziach przemysłu.
Treści programoweT-A-1Fizyczne metody niszczenia drobnoustrojów
T-A-2Chemizne metody niszczenia drobnoustrojów
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
M-2metoda eksponująca z użyciem komputera
M-1wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma umiejętność posługiwania się najprostrzymi technikami sterylizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B7_K01Student jest świadomy znaczenia stosowania właściwych metod sterylizacyjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
P2A_K05rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi i popularnonaukowymi, podstawowymi dla studiowanego kierunku studiów, w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy
P2A_K07systematycznie aktualizuje wiedzę przyrodniczą i zna jej praktyczne zastosowania
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z technikami sterylizacji i sanityzacji stosowanymi w medycynie i różnych gałęziach przemysłu.
Treści programoweT-A-2Chemizne metody niszczenia drobnoustrojów
T-A-1Fizyczne metody niszczenia drobnoustrojów
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2metoda eksponująca z użyciem komputera
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student udowadnia zdolność i ma świadmość zaczenia nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0