Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)
Sylabus przedmiotu Sterylizacja i sanityzacja:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Sterylizacja i sanityzacja | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomiści z fizyki ichemii |
W-2 | Mikrobiologia ogólna |
W-3 | Mikrobiologia szczegółowa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z technikami sterylizacji i sanityzacji stosowanymi w medycynie i różnych gałęziach przemysłu. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Fizyczne metody niszczenia drobnoustrojów | 10 |
T-A-2 | Chemizne metody niszczenia drobnoustrojów | 5 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Filtracja i ultrafiltracja | 5 |
T-L-2 | Wyjaławianie metodami termicznymi | 5 |
T-L-3 | Wyjaławianie instalacji przemysłowych - CIP | 5 |
T-L-4 | Oceny skuteczności wyjaławiania | 5 |
T-L-5 | Niekonwencjonalne metody wyjaławiania | 5 |
T-L-6 | Niszczenie drobnoustrojów środkami chemicznymi | 5 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie prezentacji | 15 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 15 |
A-A-4 | Studiowanie literatury | 15 |
60 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 15 |
A-L-3 | Opracowanie wyników badań laboratoryjnych | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy |
M-2 | metoda eksponująca z użyciem komputera |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca |
S-2 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B7_W01 Efektem kształcenią jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności posługiawania się metodykami sterylizacyjnymi i sanitayzacyjnymi | MS_2A_W04, MS_2A_W09, MS_2A_W16 | P2A_W01, P2A_W02, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05 | C-1 | T-A-2, T-L-3, T-A-1, T-L-4, T-L-2, T-L-6 | M-3, M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B7_U01 Efektem kształcenia jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności sterylizacji i dezynfekcji | MS_2A_U02, MS_2A_U04 | P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U07, P2A_U08 | C-1 | T-A-1, T-A-2 | M-3, M-2, M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B7_K01 Student jest świadomy znaczenia stosowania właściwych metod sterylizacyjnych | MS_2A_K01 | P2A_K01, P2A_K05, P2A_K07 | C-1 | T-A-2, T-A-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B7_W01 Efektem kształcenią jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności posługiawania się metodykami sterylizacyjnymi i sanitayzacyjnymi | 2,0 | |
3,0 | Sudent wykazuje podstawą wiedzę i umiejętności dotyczące sanityzacji i sterykizacji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B7_U01 Efektem kształcenia jest nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności sterylizacji i dezynfekcji | 2,0 | |
3,0 | Student ma umiejętność posługiwania się najprostrzymi technikami sterylizacji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B7_K01 Student jest świadomy znaczenia stosowania właściwych metod sterylizacyjnych | 2,0 | |
3,0 | student udowadnia zdolność i ma świadmość zaczenia nabytej wiedzy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Zdzisława, Mikrobiologia Techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Zmiemba Zenon, Podstawy cieplnego utrwalania żywności, WNT, Warszawa, 1980
Literatura dodatkowa
- Block Seymour, Disinfection, setrilization and proservation, Lea & Febiger, Philadelphia, 1991