Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Modyfikacje genetyczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Modyfikacje genetyczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 30 3,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, mikrobiologii, ogólnej technologii żywności.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie3
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów1
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych3
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych2
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami2
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska2
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym3
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.3
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM2
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM2
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych3
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do pracy w podgrupach30
A-A-3Studiowanie literatury tematu20
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
MS_2A_W19P2A_W02, P2A_W05C-1T-A-6, T-A-11, T-A-8, T-A-7, T-A-12, T-A-2, T-A-3, T-A-13, T-A-1, T-A-9, T-A-10, T-A-5, T-A-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_U01
Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
MS_2A_U08P2A_U01, P2A_U04C-1T-A-1, T-A-7, T-A-13, T-A-10, T-A-5, T-A-8, T-A-2, T-A-11, T-A-3, T-A-6, T-A-12, T-A-9, T-A-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
MS_2A_K04P2A_K02, P2A_K03, P2A_K04, P2A_K08C-1T-A-5, T-A-1, T-A-3, T-A-6, T-A-13, T-A-9, T-A-7, T-A-10, T-A-12, T-A-4, T-A-2, T-A-8, T-A-11M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_U01
Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
2,0
3,0Potrafi uzasadnić stosowanie modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6

Literatura dodatkowa

  1. Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie3
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów1
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych3
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych2
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami2
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska2
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym3
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.3
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM2
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM2
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych3
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do pracy w podgrupach30
A-A-3Studiowanie literatury tematu20
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B9_W01Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W19Ma wiedzę na temat inżynierii genetycznej i możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w różnych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W02konsekwentnie stosuje i upowszechnia zasadę ścisłego, opartego na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w pracy badawczej i działaniach praktycznych
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B9_U01Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U08Posiada umiejętności pracy z materiałem genetycznym. Potrafi ocenić efekty pozytywne i negatywne modyfikacji genetycznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U04planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi uzasadnić stosowanie modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B9_K01Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0