Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MS_2A_PO9-2_U01 | Posiada umiejetność doboru metody w zakresie oceny typu reakcji nadwrażliwości oraz prawidłowej interpretacji
wyników. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzowac główne
składniki żywności. Posiada umiejetność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MS_2A_U01 | Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie |
---|
MS_2A_U04 | Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych. |
MS_2A_U06 | Ma zdolność samodzielnego planowania własnej kariery |
MS_2A_U03 | Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | P2A_U01 | stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
P2A_U02 | biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim |
P2A_U03 | wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych |
P2A_U04 | planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego |
P2A_U06 | zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski |
P2A_U07 | wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł |
P2A_U08 | wykazuje umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w zakresie prac badawczych z wykorzystaniem różnych środków komunikacji werbalnej |
P2A_U09 | wykazuje umiejętność napisania pracy badawczej w języku polskim oraz krótkiego doniesienia naukowego w języku obcym na podstawie własnych badań naukowych |
P2A_U10 | posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym dotyczących, zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
P2A_U11 | samodzielnie planuje własną karierę zawodową lub naukową |
P2A_U12 | ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego |
Cel przedmiotu | C-2 | Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu mechanizmów alergii oraz metod wykrywania alergenów w żywności. |
---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu alergenów i alergii. |
Treści programowe | T-L-1 | Omówienie sposobów uczulania np. ovoalbuminą zwierząt laboratoryjnych (myszy). Metody określania miana przeciwciał całkowitych Ig E. Omówienie metod określania stężenia histaminy. |
---|
T-W-4 | Reakcje typu kompleksów immunologicznych. Przykładowe kompleksemie |
T-W-5 | Reakcja nadwrażliwości typu IV-komórkowego. Cytokiny, immunomodulacja |
T-L-6 | Wykrywanie alergenów w żywności-prezentacja |
T-L-4 | Omówienie i pokaz przeciwciał przeciwjądrowych, przeciwmitochondrialnych i innych w przebiegu niektórych chorób tkanki łącznej. |
T-W-7 | Czy bakterie, wirusy, grzyby mogą uczulać? |
T-L-3 | Testy cytotoksyczne. Wykonanie pośredniego i bezpośredniego odczynu Coombsa. |
T-W-6 | Alergeny |
T-W-8 | Rola drobnoustrojów w zapaleniach alergicznych. |
T-L-5 | Odczyn tuberkulinowy u świnki morskiej. Omówienie metod wykrywania cytokin. |
T-W-1 | Reakcja nadwrażliwości typu I. Immunoglobuliny, receptory, komórki. |
T-L-7 | Powtórzenie materiału z prowadzącym asystentem-zaliczenie |
T-W-3 | Mechanizmy i konsekwencje reakcji nadwrażliwości typu II |
T-L-2 | Rodzaje testów skórnych. Wykrywanie swoistych Ig E. Zagrożenia dla uczulonego wynikające z wykonywania testów. Problematyczna wartość dodatnich testów skórnych u małych dzieci. |
T-W-2 | Atopia i choroby atopowe |
Metody nauczania | M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne - opanowanie metod immunologicznych oraz metod wykrywania alergenów. |
---|
M-4 | Przygotowanie referatów zgodnie z tematyką ćwiczeń. |
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem |
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń. |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu. |
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie zna, niewłaściwie dobiera oraz nie posługuje się podstawowymi pojęciami i specjalistyczną terminologią. |
3,0 | Student właściwie dobiera i stosuje podstawowe pojęcia i specjalistyczna terminologię. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |