Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0161
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia (blok)zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,083
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0161
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne1,00,087
seminariaaudytoryjne1,01,088
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5182
laboratoriapraktyczne2,00,5212
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektorataudytoryjne2,02,0201

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjnazaliczenie6,0praktykipraktyczne4,00,042
praktykipraktyczne2,00,024

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne3,01,0213
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,02,0211
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0212
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,00,082
Ekonomika i zarządzaniezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,081
Fizykaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0102
laboratoriapraktyczne2,01,0132
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
konwersatoriaaudytoryjne2,01,0211
Statystykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
konwersatoriaaudytoryjne3,01,0211

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0205
laboratoriapraktyczne4,02,0275
Chemia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0273
wykładyaudytoryjne2,01,0203
Inżynieria procesowaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
konwersatoriaaudytoryjne3,01,0213
Maszynoznawstwoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,0211
Ogólna technologia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne3,02,0232
Opakowania do żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,583
laboratoriapraktyczne1,00,583
Reologia żywnościzaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,083
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0167
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0167

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0125
laboratoriapraktyczne3,02,0275
Fizjologia żywieniaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0277
laboratoriapraktyczne3,02,0207
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,01,0238
konwersatoriaaudytoryjne3,02,0238
Mikrobiologia żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne1,01,0184
laboratoriapraktyczne4,01,0264
projektypraktyczne1,01,034
Nutrigenomikaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0167
laboratoriapraktyczne2,01,0167
Podstawy biotechnologiiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0185
laboratoriapraktyczne2,01,0135
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0264
projektypraktyczne1,01,034
laboratoriapraktyczne3,01,0184
Przetwórstwo mięsa drobiowegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne2,01,0186
projektypraktyczne1,01,036
Surowce rybnezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084
Surowce rzeźneegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0185
wykładyaudytoryjne1,01,0185
projektypraktyczne1,01,035
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,01,0187
laboratoriapraktyczne3,01,0217
Technologia mięsaegzamin7,0projektypraktyczne1,00,036
laboratoriapraktyczne3,02,0276
wykładyaudytoryjne3,02,0246
Technologia mleczarskaegzamin6,0wykładyaudytoryjne1,01,0184
projektypraktyczne1,01,034
laboratoriapraktyczne4,01,0264
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne1,01,0187
projektypraktyczne1,01,037
laboratoriapraktyczne3,01,0187
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0305
wykładyaudytoryjne1,01,0185
projektypraktyczne1,01,035
Technologia roślinnaegzamin5,0wykładyaudytoryjne1,01,0188
projektypraktyczne1,01,038
laboratoriapraktyczne3,01,0188
Technologia rybnaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0126
laboratoriapraktyczne3,01,0276
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0126
laboratoriapraktyczne3,01,0276

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
3 Technika mowy i emisja głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hotelarstwozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
2 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Wykrywanie alergenów w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
2 Obsługa ruchu turystycznegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084
3 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084
4 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
6 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriaaudytoryjne1,01,086
3 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aparatura przemysłu spożywczegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,087
laboratoriapraktyczne1,01,087
2 Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,087
laboratoriapraktyczne1,01,087
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,087
laboratoriapraktyczne1,01,087
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,087
laboratoriapraktyczne1,01,087