Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TZiZ_1A_PO5-9tzpw_U01 | Student ocenia możliwości wykorzystania i zastosowania poszczególnych wodnych kręgowców poddawanych eksploatacji |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TZiZ_1A_U01 | Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. |
---|
TZiZ_1A_U05 | Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych. |
TZiZ_1A_U12 | Potrafi rozpoznać surowce pochodzenia wodnego, określić adekwatny dla danego organizmu sposób jego pozyskiwania, umie dokonać identyfikacji i analizy czynników wpływających na efektywność eksploatacji organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności. |
TZiZ_1A_U17 | Potrafi scharakteryzować, ocenić i sklasyfikować surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i produkty uboczne, określić zachodzące w nich przemiany i oszacować ich przydatność technologiczną. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z różnorodnością taksonomiczną i morfologiczną kręgowców wodnych w ekosystemach słodkowodnych i morskich, wykorzystywanych przez człowieka |
---|
C-2 | Zapoznanie studentów z cechami użytkowymi wodnych kręgowców. |
Treści programowe | T-W-1 | Systematyka współczesnych kręgowców wodnych. Morfologia, budowa i biologia płazów wodnych mających znaczenie w żywieniu człowieka. Kuchnie świata wykorzystujace płazy jako surowiec spożywczy |
---|
T-W-4 | Cechy ogólne, morfologia, budowa i biologia ssaków wodnych. |
T-W-3 | Cechy ogólne, morfologia, budowa i biologia ptaków wodnych mających znaczenie w żywieniu człowieka. Gatunki ptaków wodnych wykorzystywanych jako surowiec spożywczy. Wartości odżywcze i tradycyjne potrawy kulinarne |
T-W-5 | Cechy ogólne, morfologia, budowa i biologia waleni mających znaczenie w żywieniu człowieka. Gatunki waleni wykorzystywanych jako surowiec różnych gałęzi przemysłu. Ochrona waleni na tle przepisów prawnych. |
T-W-7 | Kategorie zagrożeń dotyczące populacji ssaków morskich. Międzynarodowe organizacje i konwencje. Ochrona ssaków słodkowodnych i morskich. |
T-W-2 | Cechy ogólne, morfologia, budowa i biologia gadów wodnych mających znaczenie w żywieniu człowieka. Zagrożenia i ochrona prawna. Wykorzystanie gadów jako surowca spożywczego i w innych gałęziach przemysłu. |
T-W-6 | Cechy ogólne, morfologia, budowa i biologia wodnych ssaków drapieżnych wykorzystywanych przez człowieka jako surowiec w różnych gałęziach przemysłu. |
Metody nauczania | M-1 | Wykłady informacyjne - metody podajace, tradycyjne z wykorzystaniem środków mulimedialnych , połaczone z metodami problemowymi i aktywizujacymi (dyskusja dydaktyczna) |
---|
M-2 | Wykłady informacyjne połaczone z demonstracją i rozpoznwaniem obiektów biologicznych |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie pisemne z tematyki wykładów |
---|
S-2 | Ocena formująca: Praktyczne rozpoznawanie kręgowców wodnych wykozrsytywanych przez człowieka |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi zaprezentować kierunków i możliwości wykorzystania wodnych kregowców poddawanych eksploatacji |
3,0 | Student potrafi ogólnikowo zaprezentować kierunki i możliwości wykorzystania wodnych kregowców, nie zna jednak żadnego z reprezentantów poszczególnych gromad |
3,5 | Student potrafi zaprezentować i analizować kierunki i możliwości wykorzystania wodnych kregowców, zna jedynie pojedyncze gatunki przedstawicieli kręgowców w poszczególnych grupach eksploatacji |
4,0 | Student potrafi zaprezentować i analizować kierunki i możliwości wykorzystania wodnych kregowców, zna 50- 60% gatunków kręgowców ujętych w programie |
4,5 | Student potrafi zaprezentować i analizować kierunki i możliwości wykorzystania wodnych kregowców, zna 61- 75% gatunków kręgowców ujętych w programie, potrafi ocenić stopień zagrożenia poszczególnych grup kręgowców w wyniku ich niekontrolowanej eksploatacji |
5,0 | Student potrafi zaprezentować i analizować kierunki i możliwości wykorzystania wodnych kregowców, zna ponad75% gatunków kręgowców ujętych w programie, potrafi ocenić stopień zagrożenia poszczególnych grup kręgowców w wyniku ich niekontrolowanej eksploatacji |