Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0263
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0261
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0267
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,0302
laboratoriapraktyczne2,01,0352
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektoratpraktyczne1,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)zaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0353
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0351
Chemia organicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne3,01,0352
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ekonomika i zarządzanieegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0222
wykładyaudytoryjne1,01,0172
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
konwersatoriaaudytoryjne3,02,0351

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0336
laboratoriapraktyczne4,02,0456
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0336
wykładyaudytoryjne3,02,0456
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0331
laboratoriapraktyczne4,02,0451
Inżynieria procesowaegzamin4,0konwersatoriaaudytoryjne2,02,0262
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne3,02,0393
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne1,01,0134
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,5266
laboratoriapraktyczne2,00,5266
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
laboratoriapraktyczne2,01,0262
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Akwakultura śródlądowaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0265
laboratoriapraktyczne3,01,0265
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133
Biologia rybzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne1,01,0134
Biotechnologia żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0223
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135
Fizjologia rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne1,01,0134
Genetyka i selekcja rybegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0265
laboratoriapraktyczne2,01,0265
Gospodarka rybacka na wodach otwartychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne2,01,0263
Hydrobiologiaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne2,01,0264
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0wykładyaudytoryjne3,01,0397
konwersatoriaaudytoryjne3,02,0397
Parazytologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,0136
laboratoriapraktyczne1,01,0136
Podstawy techniki połowówzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0136
Podstawy żywienia człowiekaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
Porty i statki rybackiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Systematyka rybzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne4,01,0485
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0307
laboratoriapraktyczne3,02,0357
Technologia rybnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0336
laboratoriapraktyczne4,02,0456
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0394
wykładyaudytoryjne2,01,0394
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, drobiu, mleka)egzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0395
laboratoriapraktyczne4,02,0395
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0267
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0267
Zabezpieczenie surowców rybnychegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne2,01,0264

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0302
lektoratpraktyczne1,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,01,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0302
lektoratpraktyczne1,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,01,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
3 Technika mowy i emisji głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe technologii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,01,0136
2 Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,01,0136

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hydrochemiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0266
laboratoriapraktyczne3,01,0266
2 Zanieczyszczenie i ochrona wódegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0266
laboratoriapraktyczne3,01,0266

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergeny w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
2 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
3 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
laboratoriapraktyczne1,01,0132
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
3 Towaroznawstwo używekzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133
2 Owoce morzazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133
3 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133
4 Wodne organizmy użytkowezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne1,01,0134
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne1,01,0134
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne1,01,0134

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologia i wykorzystanie kręgowców wodnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135
2 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135
3 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135
4 Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135