Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy anatomii człowieka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy anatomii człowieka | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Mariola Friedrich <Mariola.Friedrich@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>, Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii |
W-2 | Znajomość chemii organicznej i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedstawienie powiązań morfologiczno-funkcjonalnych pomiędzy narządami a układami ustroju człowieka |
C-2 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie budowy organizmu ludzkiego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Tkanki i powłoka wspólna | 2 |
T-L-2 | Układ kostny | 2 |
T-L-3 | Połączenia kości | 2 |
T-L-4 | Układ mięśniowy | 2 |
T-L-5 | Kolokwium z ćwiczeń: tkanki, powłoka wspólna, układ kostny i mięśniowy | 2 |
T-L-6 | Układ naczyniowy i limfatyczny | 2 |
T-L-7 | Układ nerwowy ośrodkowy | 2 |
T-L-8 | Układ nerwowy obwodowy i dokrewny | 2 |
T-L-9 | Narządy zmysłów | 2 |
T-L-10 | Kolokwium z ukłądu naczyniowego, limfatycznego, nerwowego, dokrewnego i narządów zmysłów | 2 |
T-L-11 | Układ oddechowy | 2 |
T-L-12 | Układ pokarmowy | 2 |
T-L-13 | Układ wydalniczy | 2 |
T-L-14 | Układ rozrodczy | 2 |
T-L-15 | Kolokwium z układu oddechowego, pokarmowego, wydalniczego i rozrodczego | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia anatomiczne. Osie i płaszczyzny ciała. | 2 |
T-W-2 | Tkanki | 2 |
T-W-3 | Powłoka wspólna | 2 |
T-W-4 | Ogólna budowa, rodzaje i funkcje kości. | 2 |
T-W-5 | Szkielet osiowy i dodatkowy. Połaczenia kości | 2 |
T-W-6 | Układ mięśniowy | 2 |
T-W-7 | Układ naczyniowy | 2 |
T-W-8 | Układ nerwowy ośrodkowy | 2 |
T-W-9 | Układ nerwowy obwodowy | 2 |
T-W-10 | Układ dokrewny | 2 |
T-W-11 | Narządy zmysłów | 2 |
T-W-12 | Układ oddechowy | 2 |
T-W-13 | Układ pokarmowy | 2 |
T-W-14 | Układ wydalniczy | 2 |
T-W-15 | Układ rozrodczy żeński i męski | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w ćwiczeniach | 30 |
A-L-2 | przygotwanie się do zajęć | 10 |
A-L-3 | przygotowanie sie do kolokwiów | 5 |
A-L-4 | godziny kontaktowe z nauczycielem | 10 |
A-L-5 | analiza wskazanej literatury | 5 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 30 |
A-W-2 | analiza wskazanej literatury | 20 |
A-W-3 | zajęcia kontaktowe z nauczycielem | 15 |
A-W-4 | przygotwanie do zaliczenia pisemnego | 25 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium ustne i pisemne sprawdzające wiedzę z poszczególnych działów |
S-3 | Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C3_W01 Student posiada podstawowe wiadomości o powiązaniach morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | MS_1A_W11 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15, T-L-13, T-L-12, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-15, T-L-14 | M-1, M-2 | S-1, S-3, S-2 |
MS_1A_C3_W02 Student posiada podstawowe wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. | MS_1A_W11 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15, T-L-13, T-L-12, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-15, T-L-14 | M-1, M-2 | S-1, S-3, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C3_U01 Student posiada umiejetność posługiwania się nazewnictwem anatomicznym; rozumienia zależności pomiędzy budową a czynnością narządu w stopniu niezbędnym w zawodzie dietetyka. | MS_1A_U02 | — | — | C-1, C-2 | T-L-13, T-L-12, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-15, T-L-14 | M-2 | S-1, S-3, S-2 |
MS_1A_C3_U02 Student ma umiejętność samokształcenia w zakresie budowy organizmu człowieka, korzystania z fachowych źródeł wiedzy. | MS_1A_U03 | — | — | C-1, C-2 | T-L-13, T-L-12, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-15, T-L-14 | M-1, M-2 | S-1 |
MS_1A_C3_U03 Student posiada umiejętność rozpoznawania podstawowych struktur ludzkiego ciała. Potrafi określić ich lokalizację. | MS_1A_U03 | — | — | C-1, C-2 | T-L-13, T-L-12, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-15, T-L-14 | M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C3_K01 Ma świadomość potrzeby popularyzacji wiedzy i umiejętności z zakresu prawidłowej budowy człowieka w zachowaniu zdrowia. | MS_1A_K05 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15 | M-1, M-2 | S-1, S-3, S-2 |
MS_1A_C3_K02 Ma świadomość istonej roli budowy organizmiu człowieka w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Rozumie potrzebę dbania o organizm w aspekcie zachowania zdrowia. | MS_1A_K01 | — | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15, T-L-13, T-L-12, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-15, T-L-14 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C3_W01 Student posiada podstawowe wiadomości o powiązaniach morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | 2,0 | Student nie posiada podstawowych wiadomości o powiązaniach morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. |
3,0 | Student posiada niepełne wiadomości o powiązaniach morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | |
3,5 | Student posiada podstawowe wiadomości o powiązaniach morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | |
4,0 | Student posiada ponadpodstawowe wiadomości o powiązaniach morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | |
4,5 | Student posiada poszerzone wiadomości o powiązaniach morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | |
5,0 | Student rozległą wiedzę o powiązaniach morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | |
MS_1A_C3_W02 Student posiada podstawowe wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. | 2,0 | Student nie posiada podstawowych wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. |
3,0 | Student posiada niepełne wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych | |
3,5 | Student posiada podstawowe wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. | |
4,0 | Student posiada ponadpodstawowe wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. | |
4,5 | Student posiada poszerzone wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. | |
5,0 | Student rozległą wiedzę o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C3_U01 Student posiada umiejetność posługiwania się nazewnictwem anatomicznym; rozumienia zależności pomiędzy budową a czynnością narządu w stopniu niezbędnym w zawodzie dietetyka. | 2,0 | Student - nie potrafi wymienić kości, mięśni, podstawowych narządów w ustroju człowieka - nie potrafi powiązać budowy ustroju z czynnościami - nie posługuje się prawidłowym nazewnictwem anatomicznym - nie odnajduje obrazu preparatów histologicznych przy użyciu mikroskopu |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym - potrafi wymienić kości, mięśnie, podstawowe narządy w ustroju człowieka - powiązać budowę ustroju z czynnościami - posługiwać się prawidłowym nazewnictwem anatomicznym - odnajdywać z niewielką trudnością obrazy preparatów histologicznych przy użyciu mikroskopu | |
3,5 | Student w stopniu ponad dostatecznym - potrafi z niewielkimi błędami wymienić kości, mięśnie, podstawowe narządy w ustroju człowieka - powiązać budowę ustroju z czynnościami - posługiwać się swobodnie prawidłowym nazewnictwem anatomicznym - odnajdywać obraz preparatów histologicznych przy użyciu mikroskopu | |
4,0 | Student w stopniu dobrym - potrafi bez pomyłek wymienić kości, mięśnie, podstawowe narządy w ustroju człowieka - powiązać budowę ustroju z czynnościami poszczególnych układów narządów - posługiwać się prawidłowym nazewnictwem anatomicznym - odnajdywać bez trudności obrazy preparatów histologicznych przy użyciu mikroskopu | |
4,5 | Student w stopniu ponad dobrym - potrafi bez pomyłek wymienić kości, mięśnie, podstawowe narządy w ustroju człowieka - powiązać budowę ustroju z czynnościami poszczególnych układów narządów - posługiwać się prawidłowym nazewnictwem anatomicznym - odnajdywać bez trudności obrazy preparatów histologicznych przy użyciu mikroskopu - wyszukiwać zależności w budowie pomiędzy poszczególnymi układami | |
5,0 | Student w stopniu bardzo dobrym - potrafi bezbłednie wymienić kości, mięśnie, podstawowe narządy w ustroju człowieka - powiązać budowę ustroju z czynnościami poszczególnych układów narządów - posługiwać się prawidłowym nazewnictwem anatomicznym - odnajdywać sprawnie obrazy preparatów histologicznych przy użyciu mikroskopu oraz je interpretować - wyszukiwać zależności w budowie pomiędzy poszczególnymi układami - wypowiadać się fachowo na zadane tematy problemowe | |
MS_1A_C3_U02 Student ma umiejętność samokształcenia w zakresie budowy organizmu człowieka, korzystania z fachowych źródeł wiedzy. | 2,0 | Student: - nie korzysta z profosjonalnych źródeł wiedzy do opanowania treści progrmowych - nie integruje wiedzy z wielu źródeł |
3,0 | Student posiada w niewielkim stopniu umiejętności samokształcenia. Korzysta z niewielu pozycji specjalistycznego piśmiennictwa. | |
3,5 | Student posiada w znacznym stopniu umiejętności samokształcenia. Korzysta z wielu pozycji specjalistycznego piśmiennictwa. Korzysta z konsultacji. | |
4,0 | Student posiada w znacznym stopniu umiejętności samokształcenia. Korzysta z wielu pozycji specjalistycznego piśmiennictwa z zakresu profilaktyki, w tym zagranicznego. | |
4,5 | Student posiada w znacznym stopniu umiejętności samokształcenia. Korzysta z wielu pozycji specjalistycznego piśmiennictwa z zakresu anatomii człowieka. Potrafi wykazać się znajomością aktualnych wyników badań dotyczących budowy ustroju ludzkiego. | |
5,0 | Student posiada w znacznym stopniu umiejętności samokształcenia. Korzysta z wielu pozycji specjalistycznego piśmiennictwa z zakresu anatomii człowieka. Potrafi wykazać się znajomością aktualnych wyników badań dotyczących budowy ustroju ludzkiego i o nich dyskutować. | |
MS_1A_C3_U03 Student posiada umiejętność rozpoznawania podstawowych struktur ludzkiego ciała. Potrafi określić ich lokalizację. | 2,0 | Student - nie potrafi rozpoznać tkanek oraz narządów poszczególnych układów człowieka - nie potrafi określić anatomicznej lokalizacji poszczególnych narządów |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym - potrafi z niewielkimi błędami rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi z niewielkimi błędami określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów | |
3,5 | Student w stopniu ponad dostatecznym - potrafi z nielicznymi błędami rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi z nielicznymi błędami określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów | |
4,0 | Student w stopniu dobrym - potrafi bez pomyłek rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi bez pomyłek określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów | |
4,5 | Student w stopniu ponad dobrym - potrafi bez pomyłek rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi bez pomyłek określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów - potrafi dyskutować na zadane tematy problemowe | |
5,0 | Student w stopniu bardzo dobrym - potrafi bezbłędnie rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi bezbłędnie określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów - potrafi wypowiadać się fachowo na zadane tematy problemowe |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C3_K01 Ma świadomość potrzeby popularyzacji wiedzy i umiejętności z zakresu prawidłowej budowy człowieka w zachowaniu zdrowia. | 2,0 | Student nie uzyskał kompetencji, by rozumieć potrzebę popularyzacji prawidłowej budowy organizmu człowieka w zachowaniu zdrowia. |
3,0 | Student posiada podstawowe kompetencje, by rozumieć potrzebę popularyzacji prawidłowej budowy organizmu człowieka w zachowaniu zdrowia, ale posługuje się wiedzą i umiejętnościami w bardzo ograniczonym zakresie. | |
3,5 | Student posiada podstawowe kompetencje, by rozumieć potrzebę popularyzacji prawidłowej budowy organizmu człowieka w zachowaniu zdrowia, posługuje się wiedzą i umiejętnościami w ograniczonym zakresie. | |
4,0 | Student posiada kompetencje, by rozumieć potrzebę popularyzacji prawidłowej budowy organizmu człowieka w zachowaniu zdrowia, posługuje się wiedzą i umiejętnościami w wystarczającym zakresie. | |
4,5 | Student posiada kompetencje oceny dobrej, a ponadto potrafi posługiwać się wiedzą i umiejętnościami w szerokim zakresie. | |
5,0 | Student wykazuje się kreatywnością w zakresie wykorzystania wiedzy i umiejętności z zakresu budowy człowieka, jest dolny do wykorzystania w praktyce zdobytej wiedzy. | |
MS_1A_C3_K02 Ma świadomość istonej roli budowy organizmiu człowieka w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Rozumie potrzebę dbania o organizm w aspekcie zachowania zdrowia. | 2,0 | Student nie uzyskał kompetencji, by rozumieć rolę budowy organizmu człowieka w jego prawidłowym funkcjonowaniu i zachowaniu zdrowia. |
3,0 | Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczej wiedzy, świadczą o tym, że tylko w ograniczonym stopniu jest w stanie poradzić sobie z wprowadzeniem w życie wiedzy jaką posiada. | |
3,5 | Student posiada podstawowe kompetencje, by rozumieć problematykę budowy ludzkiego ciała, ale posługuje się wiedzą i umiejętnościami w bardzo ograniczonym zakresie w kontekście zachowania zdrowia. | |
4,0 | Student posiada kompetencje umożliwiające mu wykorzystanie w praktyce zdobytej wiedzy i umiejętności z zakresu budowy ustroju ludzkiego, ale posługuje się nimi w ograniczonym zakresie w kontekście zachowania zdrowia. | |
4,5 | Student posiada kompetencje oceny dobrej, a ponadto potrafi posługiwać się umiejętnościami w wystarczającym stopniu w kontekście zachowania zdrowia. | |
5,0 | Student wykaże się kreatywnością w zakresie wykorzystania wiedzy i umiejętności z zakresu budowy człowieka, będzie zdolny do wykorzystania w praktyce zdobytej wiedzy. |
Literatura podstawowa
- Gołąb B., Podstawy anatomii człowieka, PZWL, Warszawa, 2008, II
- Aleksandrowicz R., Mału atlas anatomiczny człowieka, PZWL, Warszawa, 2009, V
- Sokołowska-Pituchowa J., Anatomia człowieka, PZWL, Warszawa, 2008, VIII
- Zborowski A., Atlas anatomii człowieka, A-Z, Kraków, 2007, I
Literatura dodatkowa
- Krechowiecki A., Zarys anatomii człowieka, PZWL, Warszawa, 2006, VII
- Netter H., Atlas anatomii, Urban & PArtner, Wrocław, 2008, II