Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,451
Ochrona własności przemysłowejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,352
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Bioinformatykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,30,382
laboratoriapraktyczne2,70,2152
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,00,3181
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,581
projektypraktyczne1,00,471
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7102
wykładyaudytoryjne2,01,0102
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminaria dyplomoweaudytoryjne3,00,5153

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,382
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
Biotechnologia w hodowli zwierzątzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0181
wykładyaudytoryjne1,01,051
Biotechnologia w produkcji biopolimerówzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,081
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,071
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,4104
wykładyaudytoryjne1,00,384
Biotechnologia w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,081
laboratoriapraktyczne1,01,051
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,051
Biotechnologia w rozrodzie zwierzątzaliczenie4,0laboratoriaaudytoryjne1,00,5101
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,551
wykładyaudytoryjne2,01,081
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,483
laboratoriapraktyczne1,00,473
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,353
Hodowle tkankowe i komórkowe zwierzątegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,01,081
laboratoriapraktyczne1,00,581
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0projektypraktyczne1,00,354
laboratoriapraktyczne1,00,354
wykładyaudytoryjne1,00,384
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,353
laboratoriapraktyczne2,00,4103
wykładyaudytoryjne1,00,353
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,00,4132
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,70,481
laboratoriapraktyczne1,30,351
Metody inżynierii genetycznej zwierzątegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,582
laboratoriapraktyczne1,00,572
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,384
laboratoriapraktyczne0,50,354
Podstawy projektowania i rozwoju linii biotechnologicznych (w tym grafika inżynierska)zaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
wykładyaudytoryjne2,01,0101
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,010,004
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,453
laboratoriapraktyczne1,50,3103
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,354
wykładyaudytoryjne0,50,354
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0projektypraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,00,483

Przedmioty innego typu (8)

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka specjalizacyjnazaliczenie8,0praktykipraktyczne8,08,062

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,581
4 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,584
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,574
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,584
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,774
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,484
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,474

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,573
wykładyaudytoryjne1,50,383
3 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
4 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5202
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5202

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,392
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,392
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492