Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii4
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności6
T-L-6Mikroorganizmy estremofilne jako żródło cennych produktów wykorzystywanych w biotechnologii zywności4
T-L-7Parametryzacja hodowli w procesach biotechnologicznych4
30
wykłady
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie1
T-W-2Znaczenie biologii molekularnej w biotechnologii żywnosci4
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych1
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii4
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii4
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu6
T-W-11Biotechnologiczne metody analizy żywności2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Praca własna studenta30
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-L-4Podsumowanie wyników, przygotowanie sprawozdań15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do egzaminu30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
MS_1A_W07C-1T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
MS_1A_U01C-1T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
MS_1A_K01C-1T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0ma podstawową wiedzę na temat podstaw biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w rożnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
2,0
3,0Potrafi w sposób podstawowy poslugiwac się narzedziami i technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
2,0
3,0Potrafi w podstawowy sposob przedstawić znaczenie biotechnologi dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii4
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności6
T-L-6Mikroorganizmy estremofilne jako żródło cennych produktów wykorzystywanych w biotechnologii zywności4
T-L-7Parametryzacja hodowli w procesach biotechnologicznych4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie1
T-W-2Znaczenie biologii molekularnej w biotechnologii żywnosci4
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych1
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii4
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii4
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu6
T-W-11Biotechnologiczne metody analizy żywności2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Praca własna studenta30
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-L-4Podsumowanie wyników, przygotowanie sprawozdań15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do egzaminu30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-2_W01Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów i procesów zachodzęcych z ich udziałem w różnych gałęziach przemysłu i rolnictwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawową wiedzę na temat podstaw biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w rożnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-2_U01Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w sposób podstawowy poslugiwac się narzedziami i technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-2_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w podstawowy sposob przedstawić znaczenie biotechnologi dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0