Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Organizmy wodne zagrażające zdrowiu i życiu:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizmy wodne zagrażające zdrowiu i życiu
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Więcaszek <Beata.Wiecaszek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z dziedziny zoologii i biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem organizmów wodnych dla zdrowia człowieka, oraz przedstawienie zagrożeń związanych z różnymi właściwosciami surowców pochodzenia wodnego
C-2Przedstawienie studentom taksonów hydrobiontów, ze szczególnym uwzględnieniem ryb, które mają wpływ na zdrowie i życie człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Przegląd taksonomiczny gatunków sinic Cyanobacteria oraz gatunków należych do bezkręgowców wodnych: Cnidaria - parzydełkowców, Molusca - mięczaków i Echinoderma - szkarłupni. Określenie zagrożenia ze strony tych zwierząt dla zdrowia ludzkiego.4
T-L-2Określenie rodzaju zagrożeń ze strony ryb jadowitych - przegląd taksonomiczny gatunków z rzędów Perciformes, Scorpaeniformes, Siluriformes (Actinopterygii) oraz z gromady chrzęstników (Chondrichthys).4
T-L-3Ryby trujące z rzędu Tetraodontiformes oraz zawierające składniki niestrawialne dla człowieka - okoniokształtne Perciformes i beryksokształtne Beryciformes. Przegląd taksonomiczny gatunków podatnych na działanie mikroorganizmów - z podrzędu Scombroidei - makrelowców. Określenie możliwości zapobiegania pojawienia się czynników zagrożenia.Prezentacja gatunków i czynników zagrażających zdrowiu człowieka.2
T-L-4Gatunki ryb agresywne wobec człowieka - z gromady chrzęstników Chondrichtyes i ryb promieniopłetwych Actinopterygii. Rodzaje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.2
T-L-5Prezentacja ryb i bezkręgowców morskich zawierających silne alergeny dla człowieka. Określenie ich wpływu na zdrowie człowieka.1
T-L-6Prezentacja gatunków płazów (Amphibia) i gadów morskich (Reptilia), z określeniem czynników zagrożenia biologicznego dla człowieka.2
15
wykłady
T-W-1Funkcjonowanie hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym na rynku krajowym i światowym. Niebezpieczne hydrobionty w otoczeniu człowieka. Specyficzne właściwości technologiczne surowców pochodzenia wodnego, wpływające na życie i zdrowie człoieka.4
T-W-2Sposób odżywiania się i korzystanie z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym a zdrowie i funkcjonowanie organizmu ludzkiego2
T-W-3Czynniki zagrożenia biologicznego w kategorii taksonomicznej bezkręgowców i ich wpływ na stan zdrowia czowieka - charakterystyka parzydełkowców (Cnidaria), skorupiaków (Crustacea), małży (Bivalvia), jamochłonów (Coelenterata), parzydełkowców (Cnidaria) i szkarłupni (Echinodermata)4
T-W-4Ryby (Chondrostei, Actinopterygii), oraz płazy i gady wodne (Amphibia, Reptilia) zagrażające życiu i dla zdrowiu człowieka.5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie się do zajęć8
A-L-3Studiowanie literatury5
A-L-4Przygotowanie prezentacji3
31
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Uczestnictwo w konsultacjach5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu5
A-W-4Przygotowanie się do zaliczeń wykładów5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Prezentacja multimedialna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie ustne i pisemne poszczególnych ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne wszystkich ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin testowy

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO3-1_W01
Student ma wiedzę w zakresie funkcjonowania hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym oraz hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
MS_2A_W05C-1, C-2T-L-4, T-L-1, T-W-1, T-W-2M-2, M-3S-1, S-3
MS_2A_PO3-1_W02
Student ma wiedzę w zakresie rozpoznawania i zapobiegania skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka
MS_2A_W13C-1, C-2T-W-1, T-W-4M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO3-1_U01
Student ma umiejętność określania wpływu hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz doboru odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka
MS_2A_U01C-1, C-2T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO3-1_K01
Student ma kompetencje w zakresie określenia związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy spsobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka
MS_2A_K01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO3-1_W01
Student ma wiedzę w zakresie funkcjonowania hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym oraz hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
2,0Student nie ma żadnej wiedzy w zakresie funkcjonowania hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym ani hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
3,0Student ma wiedzę w zakresie funkcjonowania bardzo małej liczby gatunków hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym oraz hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma rozległą wiedzę w zakresie funkcjonowania hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym oraz hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
MS_2A_PO3-1_W02
Student ma wiedzę w zakresie rozpoznawania i zapobiegania skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka
2,0Student nie ma żadnej wiedzy w zakresie rozpoznawania i zapobiegania skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka
3,0Student ma bardzo małą wiedzę w zakresie rozpoznawania i zapobiegania niektórym skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma bogatą wiedzę w zakresie rozpoznawania i zapobiegania najważniejszym skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO3-1_U01
Student ma umiejętność określania wpływu hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz doboru odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka
2,0Student nie ma żadnych umiejętności określania jakiegokolwiek wpływu hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz nie umie dobrać odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka
3,0Student ma podstawowe umiejętności określenia wpływu niektórych hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz doboru odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma umiejętność określania wpływu hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz doboru odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO3-1_K01
Student ma kompetencje w zakresie określenia związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy spsobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka
2,0Student nie ma żadnych kompetencji w zakresie określenia związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy sposobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka
3,0Student ma kompetencje w zakresie określenia małej liczby związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy spsobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma kompetencje w zakresie określenia związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy spsobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka

Literatura podstawowa

  1. Więcaszek Beata, Krzykawski Stanisław, Keszka Sławomir, Antoszek Artur, Ryby w akwakulturze i akwaturystyce, Akademii Rolniczej, Szczecin, 2006
  2. Wolska-Neja B., Piasecki W., Mazurkiewicz-Zapałowicz K., Wolska M., Hydrozoologia. Część I.: Bezkręgowce. Przewodnik do ćwiczeń., Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2006
  3. Dr. Nancy Knowlton, Citizens of the Sea. Wondrous Creatures From the Census of Marine Life, National Geographic, Washington D.C., 2010

Literatura dodatkowa

  1. Błaszk Cz., Zoologia - Bezkregowce T.1, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2009
  2. Halstead B.W., Aurebach P.S., Campbell D., Dangerous Marine Animals. A Color Atlas., CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida, Ipswich, England, 1990
  3. Pigulaevskii S.W., Ryby opasnyie dla cheloveka, Izdatelstvo Meditsina, Leningrad, 1964

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przegląd taksonomiczny gatunków sinic Cyanobacteria oraz gatunków należych do bezkręgowców wodnych: Cnidaria - parzydełkowców, Molusca - mięczaków i Echinoderma - szkarłupni. Określenie zagrożenia ze strony tych zwierząt dla zdrowia ludzkiego.4
T-L-2Określenie rodzaju zagrożeń ze strony ryb jadowitych - przegląd taksonomiczny gatunków z rzędów Perciformes, Scorpaeniformes, Siluriformes (Actinopterygii) oraz z gromady chrzęstników (Chondrichthys).4
T-L-3Ryby trujące z rzędu Tetraodontiformes oraz zawierające składniki niestrawialne dla człowieka - okoniokształtne Perciformes i beryksokształtne Beryciformes. Przegląd taksonomiczny gatunków podatnych na działanie mikroorganizmów - z podrzędu Scombroidei - makrelowców. Określenie możliwości zapobiegania pojawienia się czynników zagrożenia.Prezentacja gatunków i czynników zagrażających zdrowiu człowieka.2
T-L-4Gatunki ryb agresywne wobec człowieka - z gromady chrzęstników Chondrichtyes i ryb promieniopłetwych Actinopterygii. Rodzaje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.2
T-L-5Prezentacja ryb i bezkręgowców morskich zawierających silne alergeny dla człowieka. Określenie ich wpływu na zdrowie człowieka.1
T-L-6Prezentacja gatunków płazów (Amphibia) i gadów morskich (Reptilia), z określeniem czynników zagrożenia biologicznego dla człowieka.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Funkcjonowanie hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym na rynku krajowym i światowym. Niebezpieczne hydrobionty w otoczeniu człowieka. Specyficzne właściwości technologiczne surowców pochodzenia wodnego, wpływające na życie i zdrowie człoieka.4
T-W-2Sposób odżywiania się i korzystanie z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym a zdrowie i funkcjonowanie organizmu ludzkiego2
T-W-3Czynniki zagrożenia biologicznego w kategorii taksonomicznej bezkręgowców i ich wpływ na stan zdrowia czowieka - charakterystyka parzydełkowców (Cnidaria), skorupiaków (Crustacea), małży (Bivalvia), jamochłonów (Coelenterata), parzydełkowców (Cnidaria) i szkarłupni (Echinodermata)4
T-W-4Ryby (Chondrostei, Actinopterygii), oraz płazy i gady wodne (Amphibia, Reptilia) zagrażające życiu i dla zdrowiu człowieka.5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie się do zajęć8
A-L-3Studiowanie literatury5
A-L-4Przygotowanie prezentacji3
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Uczestnictwo w konsultacjach5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu5
A-W-4Przygotowanie się do zaliczeń wykładów5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO3-1_W01Student ma wiedzę w zakresie funkcjonowania hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym oraz hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą mikroorganizmów (wirusów, bakterii, grzybów) i pasożytów oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem organizmów wodnych dla zdrowia człowieka, oraz przedstawienie zagrożeń związanych z różnymi właściwosciami surowców pochodzenia wodnego
C-2Przedstawienie studentom taksonów hydrobiontów, ze szczególnym uwzględnieniem ryb, które mają wpływ na zdrowie i życie człowieka
Treści programoweT-L-4Gatunki ryb agresywne wobec człowieka - z gromady chrzęstników Chondrichtyes i ryb promieniopłetwych Actinopterygii. Rodzaje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.
T-L-1Przegląd taksonomiczny gatunków sinic Cyanobacteria oraz gatunków należych do bezkręgowców wodnych: Cnidaria - parzydełkowców, Molusca - mięczaków i Echinoderma - szkarłupni. Określenie zagrożenia ze strony tych zwierząt dla zdrowia ludzkiego.
T-W-1Funkcjonowanie hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym na rynku krajowym i światowym. Niebezpieczne hydrobionty w otoczeniu człowieka. Specyficzne właściwości technologiczne surowców pochodzenia wodnego, wpływające na życie i zdrowie człoieka.
T-W-2Sposób odżywiania się i korzystanie z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym a zdrowie i funkcjonowanie organizmu ludzkiego
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie ustne i pisemne poszczególnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma żadnej wiedzy w zakresie funkcjonowania hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym ani hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
3,0Student ma wiedzę w zakresie funkcjonowania bardzo małej liczby gatunków hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym oraz hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma rozległą wiedzę w zakresie funkcjonowania hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym oraz hydrobiontów niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO3-1_W02Student ma wiedzę w zakresie rozpoznawania i zapobiegania skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W13Ma poszerzoną wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem organizmów wodnych dla zdrowia człowieka, oraz przedstawienie zagrożeń związanych z różnymi właściwosciami surowców pochodzenia wodnego
C-2Przedstawienie studentom taksonów hydrobiontów, ze szczególnym uwzględnieniem ryb, które mają wpływ na zdrowie i życie człowieka
Treści programoweT-W-1Funkcjonowanie hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym na rynku krajowym i światowym. Niebezpieczne hydrobionty w otoczeniu człowieka. Specyficzne właściwości technologiczne surowców pochodzenia wodnego, wpływające na życie i zdrowie człoieka.
T-W-4Ryby (Chondrostei, Actinopterygii), oraz płazy i gady wodne (Amphibia, Reptilia) zagrażające życiu i dla zdrowiu człowieka.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie ustne i pisemne poszczególnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma żadnej wiedzy w zakresie rozpoznawania i zapobiegania skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka
3,0Student ma bardzo małą wiedzę w zakresie rozpoznawania i zapobiegania niektórym skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma bogatą wiedzę w zakresie rozpoznawania i zapobiegania najważniejszym skutkom niebezpiecznego wpływu organizmów wodnych na zdrowie człowieka
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO3-1_U01Student ma umiejętność określania wpływu hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz doboru odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem organizmów wodnych dla zdrowia człowieka, oraz przedstawienie zagrożeń związanych z różnymi właściwosciami surowców pochodzenia wodnego
C-2Przedstawienie studentom taksonów hydrobiontów, ze szczególnym uwzględnieniem ryb, które mają wpływ na zdrowie i życie człowieka
Treści programoweT-L-2Określenie rodzaju zagrożeń ze strony ryb jadowitych - przegląd taksonomiczny gatunków z rzędów Perciformes, Scorpaeniformes, Siluriformes (Actinopterygii) oraz z gromady chrzęstników (Chondrichthys).
T-L-1Przegląd taksonomiczny gatunków sinic Cyanobacteria oraz gatunków należych do bezkręgowców wodnych: Cnidaria - parzydełkowców, Molusca - mięczaków i Echinoderma - szkarłupni. Określenie zagrożenia ze strony tych zwierząt dla zdrowia ludzkiego.
T-L-3Ryby trujące z rzędu Tetraodontiformes oraz zawierające składniki niestrawialne dla człowieka - okoniokształtne Perciformes i beryksokształtne Beryciformes. Przegląd taksonomiczny gatunków podatnych na działanie mikroorganizmów - z podrzędu Scombroidei - makrelowców. Określenie możliwości zapobiegania pojawienia się czynników zagrożenia.Prezentacja gatunków i czynników zagrażających zdrowiu człowieka.
T-W-3Czynniki zagrożenia biologicznego w kategorii taksonomicznej bezkręgowców i ich wpływ na stan zdrowia czowieka - charakterystyka parzydełkowców (Cnidaria), skorupiaków (Crustacea), małży (Bivalvia), jamochłonów (Coelenterata), parzydełkowców (Cnidaria) i szkarłupni (Echinodermata)
T-W-4Ryby (Chondrostei, Actinopterygii), oraz płazy i gady wodne (Amphibia, Reptilia) zagrażające życiu i dla zdrowiu człowieka.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie ustne i pisemne poszczególnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma żadnych umiejętności określania jakiegokolwiek wpływu hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz nie umie dobrać odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka
3,0Student ma podstawowe umiejętności określenia wpływu niektórych hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz doboru odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma umiejętność określania wpływu hydrobiontów na zdrowie i życie człowieka oraz doboru odpowiednich technik zapobiegania negatywnego wpływu na zdrowie i życie człowieka
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO3-1_K01Student ma kompetencje w zakresie określenia związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy spsobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem organizmów wodnych dla zdrowia człowieka, oraz przedstawienie zagrożeń związanych z różnymi właściwosciami surowców pochodzenia wodnego
Treści programoweT-W-1Funkcjonowanie hydrobiontów o znaczeniu gospodarczym na rynku krajowym i światowym. Niebezpieczne hydrobionty w otoczeniu człowieka. Specyficzne właściwości technologiczne surowców pochodzenia wodnego, wpływające na życie i zdrowie człoieka.
T-W-2Sposób odżywiania się i korzystanie z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym a zdrowie i funkcjonowanie organizmu ludzkiego
T-W-3Czynniki zagrożenia biologicznego w kategorii taksonomicznej bezkręgowców i ich wpływ na stan zdrowia czowieka - charakterystyka parzydełkowców (Cnidaria), skorupiaków (Crustacea), małży (Bivalvia), jamochłonów (Coelenterata), parzydełkowców (Cnidaria) i szkarłupni (Echinodermata)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne wszystkich ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma żadnych kompetencji w zakresie określenia związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy sposobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka
3,0Student ma kompetencje w zakresie określenia małej liczby związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy spsobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma kompetencje w zakresie określenia związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy spsobem odżywiania się i korzystaniem z usług turystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, a zdrowiem i życiem człowieka