Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Biochemiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,030
laboratoriapraktyczne2,01,030

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,030
wykładyaudytoryjne1,01,015
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,030
wykładyaudytoryjne2,01,030
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,015
laboratoriapraktyczne2,01,015
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,015
wykładyaudytoryjne1,01,015

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictwaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,015
laboratoriapraktyczne1,01,015
Podstawy technologii rybnejegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,015
laboratoriapraktyczne2,01,030
Surowce dla przetwórstwa spożywczego (blok)zaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,030
laboratoriapraktyczne1,01,015

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
2 Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
4 Probiotyki w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
5 Składniki żywności a odpornośćzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
6 Żywność funkcjonalna i dietetycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
3 Podstawy psychodietetykizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne1,01,0154

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
4 Zasady i organizacja pracy w gabinetach dietetycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
1 Analiza i ocena jakości żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Suplementy diety i preparaty dietetycznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
3 Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
5 Żywienie w sporciezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
6 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
7 Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
laboratoriapraktyczne1,01,0155