Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka
Sylabus przedmiotu Ochrona własności intelektualnej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ochrona własności intelektualnej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Klimatyzacji i Transportu Chłodniczego | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Sergiy Filin <Sergiy.Filin@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 0,0 | ECTS (formy) | 0,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomośc podstawowych pojęć prawniczych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Umiejętność rozeznania pojęć właśności intelektualnej |
C-2 | Zrozumienie istoty utworu |
C-3 | Zrozumienie wagi przestrzegania BHP |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Prawa autorskie (osobiste i majątkowe) | 1 |
T-W-2 | Zasady przenoszenia praw autorskich majątkowych | 1 |
T-W-3 | Własność przemysłowa | 1 |
T-W-4 | Patent i wynalazek | 2 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | udział w zajęciach | 5 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 10 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład konwersatoryjny |
M-2 | Prezentacja i dyskusja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena umiejętności syskusji i przedstawiania własnych racji |
S-2 | Ocena podsumowująca: Test wraz z pytaniami opisowymi |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A5_W01 Potrafi zidentyfikować przedmioty ochrony intelektualnej | TZZ_1A_W20 | — | — | C-2, C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A5_U01 Umiejętność i świadomość potrzeby ochrony właśności intelektualnej | TZZ_1A_U24 | — | — | C-2, C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A5_K01 Studetn jest zorientowany w zasadach ochrony BHP oraz własności intelektualnej | TZZ_1A_K05 | — | — | C-2, C-3, C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A5_W01 Potrafi zidentyfikować przedmioty ochrony intelektualnej | 2,0 | brak wiedzy |
3,0 | znajomość materiału w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Znajomość materiału w stopniu wiecej niż dostatecznym | |
4,0 | znajmomość materiału w stopniu dobrym | |
4,5 | znajmość materiału w stopniu więcej niż dobrym oraz zdolność do zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce | |
5,0 | znajomość materiału w stopniu bardzo dobrym i zdolność do zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A5_U01 Umiejętność i świadomość potrzeby ochrony właśności intelektualnej | 2,0 | brak umiejętności |
3,0 | Umiejętność rozpoznania utworów i sposobu ich ochrony w stopniu dostatecznym | |
3,5 | umiejętnośc rozpoznania utworów i sposobu ich ochrony w stopniu wiecej niż dostatecznym | |
4,0 | umiejętność rozpoznania utworów i sposobu ich ochrony w stopniu dobrym | |
4,5 | umiejętność rozpoznania utworów i sposobu ich ochrony w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | umiejętność rozpoznania utworów i sposobu ich ochrony w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A5_K01 Studetn jest zorientowany w zasadach ochrony BHP oraz własności intelektualnej | 2,0 | brak kompetencji |
3,0 | Student nabył wymagane kompetencje w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student nabył wymagane kompetencje w stopniu lepiej niż dostatecznym | |
4,0 | Student nabył wymagane kompetencje w stopniu dobrym | |
4,5 | Student nabył wymagane kompetencje w stopniu lepiej niż dobrym | |
5,0 | Student nabył wymagane kompetencje w stopniu Bardzo dobrym |
Literatura podstawowa
- E. Nowińska, U. Promińska, M. du Vall, Prawo własności przemysłowej, Warszawa, 2008, 4
- J. Barta (red.), Prawo autorskie, Warszawa, 2007
Literatura dodatkowa
- A. Kisielewicz, Własność przemysłowa, Warszawa, 2007