Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Aquaculture and Fisheries (S1)
Sylabus przedmiotu Fisheries management and new fish catching techniques:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Aquaculture and Fisheries | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Fisheries management and new fish catching techniques | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | 6 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic of technology, growth, and types of fishery. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Students will know about wordwilde fisheries, value chains, and ecological research. They will learn traditional methods to investigate exploited organisms, such as determination of population parameters, and field work for direct estimation of fish density. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | History of Polish fisheries management . Fisheries: recreation commercial. Institutions of fisheries management: domestic and international and fisheries law . Anadromous fish management. New fish catching technics. Fish collection in lake, rivers and Baltic sea. | 30 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Principles of fisheries management and methods for assessment and analysis of fish populations and aquatic habitats. Modelling and Quantitative Methods in Fisheries. Using new technics in fisheries. | 30 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Practice in lake and river | 30 |
A-L-2 | Self-study | 30 |
A-L-3 | Exercises | 30 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Lecture | 30 |
A-W-2 | Self-study | 30 |
A-W-3 | Partcicipation in classes | 30 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lectures/Laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Lecture - exam |
S-2 | Ocena formująca: Laboratory - grade |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C10a_W01 Students will learn about the role of the fisheries management authority in Poland, the importance of sustainable fishing and protecting the marine environment. | AQF_1A_W03, AQF_1A_W05, AQF_1A_W11 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C10a_U01 The student has the ability to lead a rational fishing management | AQF_1A_U09, AQF_1A_U12, AQF_1A_U13, AQF_1A_U16, AQF_1A_U19 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C10a_K01 The student has good competences to plan the fisheries management, exploitation and stocking of fish | AQF_1A_K01, AQF_1A_K02, AQF_1A_K03, AQF_1A_K04, AQF_1A_K05 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C10a_W01 Students will learn about the role of the fisheries management authority in Poland, the importance of sustainable fishing and protecting the marine environment. | 2,0 | the student has not knowledge of fishing and stocking on basic level |
3,0 | the student has knowledge of fishing and stocking on basic level | |
3,5 | the student has knowledge of fishing and stocking on upper than basic level | |
4,0 | the student has knowledge of fishing and stocking on good level | |
4,5 | the student has knowledge of fishing and stocking on upper than good level | |
5,0 | the student has knowledge of fishing and stocking on very good level |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C10a_U01 The student has the ability to lead a rational fishing management | 2,0 | The student has not the ability to lead a rational fishing management on basic level |
3,0 | The student has the ability to lead a rational fishing management on basic level | |
3,5 | The student has the ability to lead a rational fishing management on upper than basic level | |
4,0 | The student has the ability to lead a rational fishing management on good level | |
4,5 | The student has the ability to lead a rational fishing management on upper than good level | |
5,0 | The student has the ability to lead a rational fishing management on vary good level |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C10a_K01 The student has good competences to plan the fisheries management, exploitation and stocking of fish | 2,0 | The student has not any competences to plan the fisheries economy |
3,0 | The student has a good competences to plan the fisheries economy on the basic level | |
3,5 | The student has a good competences to plan the fisheries economy on the upper than basic level | |
4,0 | The student has a good competences to plan the fisheries economy on the good level | |
4,5 | The student has a good competences to plan the fisheries economy on the upper than good level | |
5,0 | The student has a good competences to plan the fisheries economy on the very good level |
Literatura podstawowa
- John C. Sainsbury, Commercial Fishing Methods: An Introduction to Vessels and Gears, Wiley 3 edition, 1996
- Ian Wellby, Ash Girder, Robin Welcomme, Fisheries Management: A Manual for Still - Water Coarse Fisheries, John Wiley & Sons, 2010
- R. Quentin Grafton, Ray Hilborn, Dale Squires, Meere Tait, Handbook of Marine Fisheries Conservation and Management, Oxford University Press, 2010