Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2022/2023 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,263
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,361
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,4108
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne1,00,493

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,8183
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7181
wykładyaudytoryjne3,00,8181
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7182
wykładyaudytoryjne3,00,8182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7182
wykładyaudytoryjne2,00,492
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,7181
wykładyaudytoryjne3,00,8181
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,0181
wykładyaudytoryjne2,00,491

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1277
wykładyaudytoryjne3,00,8187
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne1,00,493
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1271
wykładyaudytoryjne2,00,8181
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,6183
wykładyaudytoryjne2,00,7183
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,6181
wykładyaudytoryjne2,00,7181
Mikrobiologia ogólnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1272
wykładyaudytoryjne2,00,492
Mikrobiologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne1,00,493
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,7182
wykładyaudytoryjne1,00,492
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,5126
wykładyaudytoryjne2,00,6156
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,00,7187
wykładyaudytoryjne3,00,8187
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,493
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,491
wykładyaudytoryjne2,00,7181

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,8184
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7187
wykładyaudytoryjne2,00,8187
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,7188
wykładyaudytoryjne2,00,498
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,2187
wykładyaudytoryjne4,01,9277
Podstawy żywienia człowiekaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7185
wykładyaudytoryjne3,00,8185
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7184
wykładyaudytoryjne2,00,8184
Surowce rybnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,494
Surowce rzeźneegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,8183
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,01,1275
wykładyaudytoryjne3,00,7185
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,1274
wykładyaudytoryjne4,01,2274
Technologia mleczarskaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1274
wykładyaudytoryjne2,00,7184
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7187
wykładyaudytoryjne3,00,8187
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1276
wykładyaudytoryjne3,00,8186
Technologia roślinnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1275
wykładyaudytoryjne3,00,8185
Technologia rybnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1275
wykładyaudytoryjne3,00,8185
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,00,9186
wykładyaudytoryjne3,01,0186
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,6186
wykładyaudytoryjne2,00,7186

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,01806

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,01,2304
lektoratpraktyczne3,01,6405
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,01,2304
lektoratpraktyczne3,01,6405

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,4122
2 Bezpieczeństwo żywności a globalizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,4122
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,4122
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,4122
laboratoriapraktyczne1,00,492

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,5123
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,393
wykładyaudytoryjne1,00,4123
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,5123
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,393
wykładyaudytoryjne1,00,6123

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,5124
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,394
wykładyaudytoryjne1,00,4124
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,394
wykładyaudytoryjne1,00,4124
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,5124
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,394
wykładyaudytoryjne1,00,6124

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,696
wykładyaudytoryjne1,00,4126
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,396
wykładyaudytoryjne1,00,6126
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,6126
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,6126