Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia rybna

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,503
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0seminariaaudytoryjne1,00,6152

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Prawo żywnościowezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,21,2301
wykładyaudytoryjne0,80,6151
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6152
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6151
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,2302
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne0,80,6151
laboratoriapraktyczne1,21,2301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne1,00,7152
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8202
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne2,01,3302
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne2,01,3302
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,6401
wykładyaudytoryjne1,00,9201

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5102
laboratoriapraktyczne1,00,8202
Produkcja surowców do wytwarzania żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
laboratoriapraktyczne1,00,6151
Uwarunkowania zaleceń żywieniowych w różnych okresach życiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,20,8202
wykładyaudytoryjne0,80,5102
Wybrane działy w technologii produktów rybnychegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,6401
wykładyaudytoryjne1,00,9201
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,51,3301
laboratoriapraktyczne1,51,2301
Wybrane działy z technologii żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,6401
wykładyaudytoryjne1,00,9201
Wybrane zagadnienia z parazytologii organizmów wodnychegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,51,2302
wykładyaudytoryjne1,50,9202

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,01201

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,3301
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,3301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Filozofia przyrodyzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
2 Filozofia sztucznej inteligencjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
3 Intercultural Communicationzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
4 Wprowadzenie do kognitywistykizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,5103
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,20,8203
wykładyaudytoryjne0,80,5103
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,20,8203
wykładyaudytoryjne0,80,5103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
laboratoriapraktyczne1,00,8203

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioinżynieria w przetwórstwie ryb i owoców morzaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,4101
laboratoriapraktyczne1,00,8201
2 Przetwórstwo skorupiaków i mięczakówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8201
wykładyaudytoryjne1,00,5101

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne zasoby wódzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
laboratoriapraktyczne1,00,6151
2 Produkcja surowców rybackich - akwakulturazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,6151

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morzazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,6152
2 Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,6152

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Certyfikacja w produkcji rybackiej i przetwórstwie rybnymzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
laboratoriapraktyczne1,00,6152
2 Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
laboratoriapraktyczne1,00,6152