Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności

Sylabus przedmiotu Podstawy biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy biotechnologii
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Jan Udała <Jan.Udala@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Błaszczyk <Barbara.Blaszczyk@zut.edu.pl>, Dariusz Gączarzewicz <dariusz.gaczarzewicz@zut.edu.pl>, Tomasz Stankiewicz <Tomasz.Stankiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 35 2,00,41zaliczenie
wykładyW3 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z głównymi obszarami działalności biotechnologii i jej uwarunkowaniami prawnymi i etycznymi
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi procesach biotechnologicznych i bezpieczeństwem ich zastosowania
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia i potrzeby wykorzystania osiągnięć biotechnologicznych we współczesnym świecie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Organizacja laboratorium kultur in vitro. Metody biologii molekularnej wykorzystywane w pracy biotechnologa.2
T-A-2Biosynteza metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Zabiegi technologiczne zwiększające sekrecję metabolitów wtórnych.3
T-A-3Rozmnażanie roślin w kulturach in vitro.2
T-A-4Metody oznaczania żywności modyfikowanej genetycznie.4
T-A-5Metody analizy DNA wykorzystywane w hodowli roślin i zwierząt.2
T-A-6Bioreaktory-zwierzeta gospodarskie jako żywe bioreaktory.3
T-A-7Klonowanie i transgeneza, zapłodnienie in vitro u ludzi i zwierząt-nadzieje i obawy, opinie własne.4
T-A-8Pozytywne i negatywne aspekty współłczesnej biotechnologii.2
T-A-9Wykorzystanie metod biotechnologicznych w konserwacji materiału biologiucznego.2
T-A-10Zastosowanie wybranych technik w ocenie funkcji i żywotności komórek zwierzęcych.4
T-A-11Opinia publiczna a biotechnologia-przygotowanie ankiet, przeprowadzenie i ich analiza.3
T-A-12Zastosowanie biotechnologii w procesie uzyskiwania surowców ze źródeł odnawialnych.2
T-A-13Nanotechnologie i nanobiotechnologie.2
35
wykłady
T-W-1Rozwój współczesnej biotechnologii i nauki wchodzące w jej zakres. Biotechnologia i czynniki warunkujące jej rozwój.2
T-W-2Biotechnologia roślin, kultury in vitro i ich wykorzystanie2
T-W-3Biotechnologia w medycynie i farmacji, ochronie środowiska, przemysle, hodowli zwierząt, biogeotechnologia.2
T-W-4Żywność genetycznie modyfikowana-aspekty praktyczne i etyczne, stan obecny i perspektywy wykorzystania w Polsce i na świecie,2
T-W-5Biobezpieczeństwo-stosowanie, transport i wykorzystanie żywych modyfikowanych organizmów (LMO). Zasady bezpiecznej pracy z GMO.2
T-W-6Biokatalizatory - źródła i doskonaloenie biokatalizatorów. Konwencjonalne i niekonwencjonalne procesy biotechnologiczne.3
T-W-7Wybrane zagadnienia z zakresu działań legislacyjnych i regulacji prawnych w biotechnologii.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach35
A-A-2Przygotowanie prezentacji10
A-A-3Zaliczenie końcowe ćwiczeń2
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Przygotowanie sie do zaliczenia ćwiczeń5
A-A-6Przygotowanie sie do zajęć5
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Czytanie i studiowanie piśmiennictwa6
A-W-3Przygotowanie sie do zaliczenia wykładów6
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Zaliczenie wykładów1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metoda prezypadków i dyskusja panelowa
M-3pokaz z objaśnieniem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: - kontrola przygotowania do zajęć
S-2Ocena formująca: - kontrola aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: - kolokwium cząstkowe i końcowe z treści programowych ćwiczeń audytoryjnych w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
S-4Ocena podsumowująca: - zaliczenie końcowe wykładów podsumowujące treści programowe w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_fdss_W01
Zna możliwości wykorzystania podstawowych metod konwencjonalnych i biologii molekularnej w biotechnologii oraz przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego
BL_1A_W13, BL_1A_W17P1A_W01, P1A_W02, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W06, P1A_W07C-1, C-2, C-3T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-9, T-A-10M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4
BL_1A_fdss_W02
Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, główne obszary jej działalności oraz wyjaśnia wpływ osiągnięć z zakresu biotechnologii na rozwój nauki, społeczeństwa i gospodarki
BL_1A_W17, BL_1A_W18P1A_W01, P1A_W02, P1A_W03, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W07C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-A-7, T-A-8, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_fdss_U01
Student potrafi przedstawić źródła i metody doskonalenia biokatalizatorów oraz interpretować przygotowanie i przebieg procesu biotechnologicznego
BL_1A_U16, BL_1A_U17, BL_1A_U19, BL_1A_U09P1A_U01, P1A_U04, P1A_U06, P1A_U07, P1A_U09, P1A_U10, P1A_U11C-1, C-2, C-3T-W-2, T-W-6, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-9, T-A-10M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4
BL_1A_fdss_U02
Student potrafi weryfikować i oceniać znaczenie osiągnięć metod biotechnologicznych w rozwoju poszczególnych działów gospodarki i obszarów nauki
BL_1A_U16, BL_1A_U17, BL_1A_U19P1A_U01, P1A_U06, P1A_U07, P1A_U09, P1A_U10, P1A_U11C-1, C-3T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-A-7, T-A-8, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-1, M-2S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_fdss_K01
Student ma świadomość wpływu pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania biotechnologii na rozwój gospodarki, nauki i społeczeństwa
BL_1A_K01, BL_1A_K04, BL_1A_K06P1A_K01, P1A_K02, P1A_K04, P1A_K06C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-2S-2
BL_1A_fdss_K02
Student wykazuje zaangażowanie i kreatywność w pracy zespołowej i ma świadomość jej wpływu na wyniki pracy całej grupy
BL_1A_K03, BL_1A_K05, BL_1A_K07P1A_K01, P1A_K02, P1A_K03, P1A_K05, P1A_K06, P1A_K07, P1A_K08C-3T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_fdss_W01
Zna możliwości wykorzystania podstawowych metod konwencjonalnych i biologii molekularnej w biotechnologii oraz przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego
2,0Student nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć z zakresu biologii molekularnej i biotechnologii; prezentując wiedzę popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych; w zakresie stosunku do wiedzy biotechnologicznej wykazuje obojętność; nie zna podstawowych pozycji piśmiennictwa dotyczącego studiowanego przedmiotu;
3,0Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą metod konwencjonalnych w biotechnologii; zna zasadnicze etapy procesu biotechnologicznego ale nie potrafi ich objaśnić, w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje przeciętne, podstawowe zainteresowanie.
3,5Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą metod konwencjonalnych i niekonwencjonalnych w biotechnologii zna etapy procesu biotechnologicznego i niektóre z nich potrafi omówić, niemniej przy prezentacji wiedzy popełnia błędy.
4,0Student posiada szeroki, ponadprzeciętny zakres wiedzy dotyczący stosowanych metod w biotechnologii; rozumie podstawowe zjawiska zachodzące na etapie przygotowania proces biotechnologicznego; przy wyrażaniu wiedzy sporadycznie popełnia błędy.
4,5Student posiada wiedzę dotyczącą metod konwencjonalnych i niekonwencjonalnych w biotechnologii; rozumie zjawiska zachodzące na różnych etapach procesu biotechnologicznego, ma podstawową wiedzę o biokatalizatorach; przy wyrażaniu wiedzy nie popełnia większych błędów.
5,0Student posiada wiedzę dotyczącą metod konwencjonalnych i niekonwencjonalnych w biotechnologii; rozumie zjawiska zachodzące na różnych etapach procesu biotechnologicznego, ma dużą wiedzę o biokatalizatorach i zna źródła ich poszukiwania; przy wyrażaniu wiedzy nie popełnia błędów.
BL_1A_fdss_W02
Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, główne obszary jej działalności oraz wyjaśnia wpływ osiągnięć z zakresu biotechnologii na rozwój nauki, społeczeństwa i gospodarki
2,0Student nie potrafi przedstawić najważniejszych osiągnięć jakie miały wpływ na rozwój biotechnologii, nie zna obszarów jej działalności, nie potrafi przedstawić jej wpływu na rozwój nauki i społeczeństwa.
3,0Student zna najważniejsze osiągnięcia jakie miały wpływ na rozwój biotechnologii, zna jej główne obszary działalności, wie jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój różnych sfer życia i działalności człowieka.
3,5Student zna historię współczesnej biotechnologii, najważniejsze osiągnięcia jakie miały wpływ na jej rozwój, zna jej główne obszary działalności, wie jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój nauki i różnych sfer życia i działalności człowieka.
4,0Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, najważniejsze osiągnięcia jakie miały wpływ na jej rozwój, zna jej główne obszary działalności, wie jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój nauki i różnych sfer życia i działalności człowieka oraz potrafi częściowo je wyjaśnić.
4,5Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, najważniejsze osiągnięcia jakie miały wpływ na jej rozwój, zna jej obszary działalności, wie i potrafi objaśnić jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój nauki, społeczeństwa i gospodarki.
5,0Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, osiągnięcia jakie miały wpływ na jej rozwój, zna jej obszary działalności, wie i potrafi objaśnić jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój nauki, społeczeństwa i gospodarki; potrafi przekonać i obronić swoje stanowisko.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_fdss_U01
Student potrafi przedstawić źródła i metody doskonalenia biokatalizatorów oraz interpretować przygotowanie i przebieg procesu biotechnologicznego
2,0Student nie potrafi wyjaśnić znaczenia procesu biotechnologicznego, nie potrafi kojarzyć faktów
3,0Student potrafi wyjaśnić znaczenie procesu biotechnologicznego, przy pomocy prowadzącego analizuje i kojarzy fakty dotyczące źródeł biokatalizatorów.
3,5Student potrafi wyjaśnić znaczenie procesu biotechnologicznego, interpretuje samodzielnie pojęcie i łączy fakty dotyczące biokatalizatorów oraz metod ich doskonalenia. Potrafi formułować najważniejsze założenia przy przygotowywaniu procesu biotechnologicznego.
4,0Student potrafi wskazać najważniejsze obszary i działy gospodarki w których można wykorzystać biokatalizatory, potrafi wskazać możliwości wykorzystania osiągnięć biotechnologii w ochronie środowiska i pozyskiwaniu energii ze źródeł odnawialnych.
4,5W oparciu o posiadana wiedzę i nieznacznej pomocy prowadzącego student potrafi przedstawić szczególną złożoność procesów biotechnologicznych oraz zinterpretować możliwości biotechnologicznego wykorzystania zwierząt.
5,0W oparciu o posiadaną wiedzę student potrafi przedstawić szczególną złożoność procesów biotechnologicznych oraz zinterpretować możliwości biotechnologicznego wykorzystania zwierząt, jak również wskazać nowe obszary wykorzystania biotechnologii w produkcji zwierzęcej, roślinnej i ochronie środowiska.
BL_1A_fdss_U02
Student potrafi weryfikować i oceniać znaczenie osiągnięć metod biotechnologicznych w rozwoju poszczególnych działów gospodarki i obszarów nauki
2,0Student nie potrafi zinterpretować znaczenia i korzyści wynikających z osiągnięć współczesnej biotechnologii
3,0Student potrafi ocenić znaczenie niektórych odkryć z zakresu biologii molekularnej ii wykazać przy ukierunkowaniu prowadzącego, ich wpływ na rozwój niektórych obszarów biotechnologii.
3,5Przy pomocy prowadzącego student potrafi ocenić znaczenie metod biotechnologicznych w niektórych działach gospodarki.
4,0Student potrafi ocenić i wyjaśnić znaczenie osiągnięć biotechnologii dla rozwoju społeczeństwa i gospodarki oraz niektórych obszarów nauki.
4,5Poza oceną i interpretacją znaczenia osiągnięć biotechnologii dla społeczeństwa i gospodarki, student potrafi zinterpretować znaczenie najnowszych osiągnięć naukowych i wynikające z nich wnioski.
5,0Student swobodnie łączy fakty dotyczące znaczenia osiągnięć biotechnologii dla rozwoju społeczeństwa, gospodarki, nauki oraz wskazuje na możliwości wykorzystania metod biotechnologicznych w różnych sferach życia i działalności człowieka w przyszłości.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_fdss_K01
Student ma świadomość wpływu pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania biotechnologii na rozwój gospodarki, nauki i społeczeństwa
2,0Student nie zdaje sobie sprawy z możliwości oddziaływania współczesnych osiągnięć biotechnologii na rozwój społeczeństwa i gospodarki, przejawia postawę negującą i dezaprobatę we wszelkich działaniach
3,0Student zdaje sobie sprawę z możliwości oddziaływania biotechnologii na niektóre aspekty sfery życia społecznego i gospodarczego ale nie potrafi objaśnić na czym ten wpływ polega
3,5Student ma świadomość oddziaływania osiągnięć biotechnologii na większość sfer życia społecznego i gospodarczego ale ma trudności z wyjaśnieniem na czym on polega
4,0Student ma świadomość wpływu pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania biotechnologii na różne sfery życia społecznego i gospodarczego ale ma trudności z wyjaśnieniem na czym on polega i nie potrafi podać przykładów
4,5Student ma pełną świadomość znaczenia osiągnięć współczesnej biotechnologii i możliwości jej oddziaływania na różne sfery życia i otaczające środowisko ale wymaga pomocy i ukierunkowania w toku myślenia i interpretacji faktów
5,0Student ma pełną świadomość znaczenia osiągnięć współczesnej biotechnologii i możliwości jej oddziaływania na różne sfery życia i otaczające środowisko, potrafi doskonale kojarzyć i podawać fakty, przekonać do swoich racji
BL_1A_fdss_K02
Student wykazuje zaangażowanie i kreatywność w pracy zespołowej i ma świadomość jej wpływu na wyniki pracy całej grupy
2,0Student nie przejawia żadnej aktywności i unika podejmowania działań samodzielnych jak również na forum grupy
3,0Student przejawia zainteresowanie i nie unika pracy ale robi to w sposób nieudolny, przy planowaniu zadań wymaga pomocy prowadzącego
3,5Student wykazuje zainteresowanie i chęć przy podejmowaniu wspólnych działań w grupie ale sam nie przedstawia pomysłów i nie wnosi twórczego wkładu do wspólnego dorobku
4,0Student podejmuje działania z własnej woli, pomaga organizować pracę i rozdzielać zadania wśród członków grupy, dostosowuje się do danej sytuacji mając świadomość znaczenia pracy kolektywnej
4,5Student potrafi samodzielnie podjąć działania i podzielić zadania wśród członków grupy, dostosowuje się do danej sytuacji mając świadomość znaczenia pracy kolektywnej
5,0Student potrafi samodzielnie podjąć działania i podzielić zadania wśród członków grupy oraz ocenić efekty i wyciągnąć wnioski ze wspólnych przedsięwzięć

Literatura podstawowa

  1. Bednarski W., Repsa A. (red), Biotechnologia Żywności, Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003
  2. Zwierzchowski L., Jaszczak K., Modliński A., Biotechnologia Zwierząt, PWN, Warszawa, 1997
  3. Bielański A., Tischner M., Biotechnologia rozrodu zwierząt udomowionych, Drukol s.c., Kraków, 2001

Literatura dodatkowa

  1. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, Warszawa, 2000
  2. Twardowski T (red.)., Biotechnologia - kwartalnik, Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań, 2011, również lata poprzednie

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Organizacja laboratorium kultur in vitro. Metody biologii molekularnej wykorzystywane w pracy biotechnologa.2
T-A-2Biosynteza metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Zabiegi technologiczne zwiększające sekrecję metabolitów wtórnych.3
T-A-3Rozmnażanie roślin w kulturach in vitro.2
T-A-4Metody oznaczania żywności modyfikowanej genetycznie.4
T-A-5Metody analizy DNA wykorzystywane w hodowli roślin i zwierząt.2
T-A-6Bioreaktory-zwierzeta gospodarskie jako żywe bioreaktory.3
T-A-7Klonowanie i transgeneza, zapłodnienie in vitro u ludzi i zwierząt-nadzieje i obawy, opinie własne.4
T-A-8Pozytywne i negatywne aspekty współłczesnej biotechnologii.2
T-A-9Wykorzystanie metod biotechnologicznych w konserwacji materiału biologiucznego.2
T-A-10Zastosowanie wybranych technik w ocenie funkcji i żywotności komórek zwierzęcych.4
T-A-11Opinia publiczna a biotechnologia-przygotowanie ankiet, przeprowadzenie i ich analiza.3
T-A-12Zastosowanie biotechnologii w procesie uzyskiwania surowców ze źródeł odnawialnych.2
T-A-13Nanotechnologie i nanobiotechnologie.2
35

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rozwój współczesnej biotechnologii i nauki wchodzące w jej zakres. Biotechnologia i czynniki warunkujące jej rozwój.2
T-W-2Biotechnologia roślin, kultury in vitro i ich wykorzystanie2
T-W-3Biotechnologia w medycynie i farmacji, ochronie środowiska, przemysle, hodowli zwierząt, biogeotechnologia.2
T-W-4Żywność genetycznie modyfikowana-aspekty praktyczne i etyczne, stan obecny i perspektywy wykorzystania w Polsce i na świecie,2
T-W-5Biobezpieczeństwo-stosowanie, transport i wykorzystanie żywych modyfikowanych organizmów (LMO). Zasady bezpiecznej pracy z GMO.2
T-W-6Biokatalizatory - źródła i doskonaloenie biokatalizatorów. Konwencjonalne i niekonwencjonalne procesy biotechnologiczne.3
T-W-7Wybrane zagadnienia z zakresu działań legislacyjnych i regulacji prawnych w biotechnologii.2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach35
A-A-2Przygotowanie prezentacji10
A-A-3Zaliczenie końcowe ćwiczeń2
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Przygotowanie sie do zaliczenia ćwiczeń5
A-A-6Przygotowanie sie do zajęć5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Czytanie i studiowanie piśmiennictwa6
A-W-3Przygotowanie sie do zaliczenia wykładów6
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Zaliczenie wykładów1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_fdss_W01Zna możliwości wykorzystania podstawowych metod konwencjonalnych i biologii molekularnej w biotechnologii oraz przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W13zna podstawowe procesy, rozłożone w czasie i w różnych środowiskach, prowadzące do przekształcania się cech i właściwości organizmów żywych
BL_1A_W17zna zasady przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego oraz zna możliwości wykorzystania materiału biologicznego w różnych dziedzinach powiązanych z naukami przyrodniczymi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W06ma wiedzę w zakresie statystyki i informatyki na poziomie pozwalającym na opisywanie i interpretowanie zjawisk przyrodniczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z głównymi obszarami działalności biotechnologii i jej uwarunkowaniami prawnymi i etycznymi
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi procesach biotechnologicznych i bezpieczeństwem ich zastosowania
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia i potrzeby wykorzystania osiągnięć biotechnologicznych we współczesnym świecie
Treści programoweT-W-2Biotechnologia roślin, kultury in vitro i ich wykorzystanie
T-W-3Biotechnologia w medycynie i farmacji, ochronie środowiska, przemysle, hodowli zwierząt, biogeotechnologia.
T-W-6Biokatalizatory - źródła i doskonaloenie biokatalizatorów. Konwencjonalne i niekonwencjonalne procesy biotechnologiczne.
T-A-1Organizacja laboratorium kultur in vitro. Metody biologii molekularnej wykorzystywane w pracy biotechnologa.
T-A-2Biosynteza metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Zabiegi technologiczne zwiększające sekrecję metabolitów wtórnych.
T-A-3Rozmnażanie roślin w kulturach in vitro.
T-A-4Metody oznaczania żywności modyfikowanej genetycznie.
T-A-5Metody analizy DNA wykorzystywane w hodowli roślin i zwierząt.
T-A-6Bioreaktory-zwierzeta gospodarskie jako żywe bioreaktory.
T-A-9Wykorzystanie metod biotechnologicznych w konserwacji materiału biologiucznego.
T-A-10Zastosowanie wybranych technik w ocenie funkcji i żywotności komórek zwierzęcych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metoda prezypadków i dyskusja panelowa
M-3pokaz z objaśnieniem
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: - kontrola aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: - kolokwium cząstkowe i końcowe z treści programowych ćwiczeń audytoryjnych w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
S-4Ocena podsumowująca: - zaliczenie końcowe wykładów podsumowujące treści programowe w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć z zakresu biologii molekularnej i biotechnologii; prezentując wiedzę popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych; w zakresie stosunku do wiedzy biotechnologicznej wykazuje obojętność; nie zna podstawowych pozycji piśmiennictwa dotyczącego studiowanego przedmiotu;
3,0Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą metod konwencjonalnych w biotechnologii; zna zasadnicze etapy procesu biotechnologicznego ale nie potrafi ich objaśnić, w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje przeciętne, podstawowe zainteresowanie.
3,5Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą metod konwencjonalnych i niekonwencjonalnych w biotechnologii zna etapy procesu biotechnologicznego i niektóre z nich potrafi omówić, niemniej przy prezentacji wiedzy popełnia błędy.
4,0Student posiada szeroki, ponadprzeciętny zakres wiedzy dotyczący stosowanych metod w biotechnologii; rozumie podstawowe zjawiska zachodzące na etapie przygotowania proces biotechnologicznego; przy wyrażaniu wiedzy sporadycznie popełnia błędy.
4,5Student posiada wiedzę dotyczącą metod konwencjonalnych i niekonwencjonalnych w biotechnologii; rozumie zjawiska zachodzące na różnych etapach procesu biotechnologicznego, ma podstawową wiedzę o biokatalizatorach; przy wyrażaniu wiedzy nie popełnia większych błędów.
5,0Student posiada wiedzę dotyczącą metod konwencjonalnych i niekonwencjonalnych w biotechnologii; rozumie zjawiska zachodzące na różnych etapach procesu biotechnologicznego, ma dużą wiedzę o biokatalizatorach i zna źródła ich poszukiwania; przy wyrażaniu wiedzy nie popełnia błędów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_fdss_W02Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, główne obszary jej działalności oraz wyjaśnia wpływ osiągnięć z zakresu biotechnologii na rozwój nauki, społeczeństwa i gospodarki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W17zna zasady przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego oraz zna możliwości wykorzystania materiału biologicznego w różnych dziedzinach powiązanych z naukami przyrodniczymi
BL_1A_W18ma wiedzę z zakresu różnych aspektów ochrony przyrody i sozologii jak również zna mechanizmy przepływu informacji ustrój-otoczenie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W03ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z głównymi obszarami działalności biotechnologii i jej uwarunkowaniami prawnymi i etycznymi
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi procesach biotechnologicznych i bezpieczeństwem ich zastosowania
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia i potrzeby wykorzystania osiągnięć biotechnologicznych we współczesnym świecie
Treści programoweT-W-1Rozwój współczesnej biotechnologii i nauki wchodzące w jej zakres. Biotechnologia i czynniki warunkujące jej rozwój.
T-W-4Żywność genetycznie modyfikowana-aspekty praktyczne i etyczne, stan obecny i perspektywy wykorzystania w Polsce i na świecie,
T-W-5Biobezpieczeństwo-stosowanie, transport i wykorzystanie żywych modyfikowanych organizmów (LMO). Zasady bezpiecznej pracy z GMO.
T-W-7Wybrane zagadnienia z zakresu działań legislacyjnych i regulacji prawnych w biotechnologii.
T-A-7Klonowanie i transgeneza, zapłodnienie in vitro u ludzi i zwierząt-nadzieje i obawy, opinie własne.
T-A-8Pozytywne i negatywne aspekty współłczesnej biotechnologii.
T-A-11Opinia publiczna a biotechnologia-przygotowanie ankiet, przeprowadzenie i ich analiza.
T-A-12Zastosowanie biotechnologii w procesie uzyskiwania surowców ze źródeł odnawialnych.
T-A-13Nanotechnologie i nanobiotechnologie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metoda prezypadków i dyskusja panelowa
M-3pokaz z objaśnieniem
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: - kontrola aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: - kolokwium cząstkowe i końcowe z treści programowych ćwiczeń audytoryjnych w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
S-4Ocena podsumowująca: - zaliczenie końcowe wykładów podsumowujące treści programowe w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi przedstawić najważniejszych osiągnięć jakie miały wpływ na rozwój biotechnologii, nie zna obszarów jej działalności, nie potrafi przedstawić jej wpływu na rozwój nauki i społeczeństwa.
3,0Student zna najważniejsze osiągnięcia jakie miały wpływ na rozwój biotechnologii, zna jej główne obszary działalności, wie jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój różnych sfer życia i działalności człowieka.
3,5Student zna historię współczesnej biotechnologii, najważniejsze osiągnięcia jakie miały wpływ na jej rozwój, zna jej główne obszary działalności, wie jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój nauki i różnych sfer życia i działalności człowieka.
4,0Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, najważniejsze osiągnięcia jakie miały wpływ na jej rozwój, zna jej główne obszary działalności, wie jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój nauki i różnych sfer życia i działalności człowieka oraz potrafi częściowo je wyjaśnić.
4,5Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, najważniejsze osiągnięcia jakie miały wpływ na jej rozwój, zna jej obszary działalności, wie i potrafi objaśnić jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój nauki, społeczeństwa i gospodarki.
5,0Student zna historię tradycyjnej i współczesnej biotechnologii, osiągnięcia jakie miały wpływ na jej rozwój, zna jej obszary działalności, wie i potrafi objaśnić jaki może być wpływ niektórych osiągnięć na rozwój nauki, społeczeństwa i gospodarki; potrafi przekonać i obronić swoje stanowisko.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_fdss_U01Student potrafi przedstawić źródła i metody doskonalenia biokatalizatorów oraz interpretować przygotowanie i przebieg procesu biotechnologicznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U16umie zaprezentować metody biotechnologiczne w ograniczeniu skażenia środowiska; wykazuje powiązania pomiędzy środowiskiem a oddziaływaniem substancji szkodliwych; umie ocenić ich niebezpieczeństwo dla organizmów oraz wpływ na czynniki abiotyczne; zna fizykochemiczne metody oznaczania stężeń substancji niebezpiecznych; potrafi przeprowadzić proste analizy określające działanie substancji na układy biologiczne pod opieką prowadzącego; orientuje się w podstawach prawnych i zagadnieniach ekonomicznych dotyczących problemu ochrony środowiska; rozróżnia formy ochrony przyrody; posługuje się zagadnieniami z zakresu rozwoju biotechnologii;
BL_1A_U17analizuje zjawiska i procesy gospodarcze, polityczne i demograficzne; ocena ich skutki dla środowiska naturalnego;
BL_1A_U19umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych;
BL_1A_U09potrafi wskazać modyfikacje żywności GMO oraz normy prawne dotyczące kontroli żywności; umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt w stanach zdrowia i choroby; ma umiejętność rozumienia alternatywnych stylów życia oraz ziołolecznictwa;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P1A_U09umie przygotować w języku polskim i języku obcym dobrze udokumentowane opracowanie problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z głównymi obszarami działalności biotechnologii i jej uwarunkowaniami prawnymi i etycznymi
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi procesach biotechnologicznych i bezpieczeństwem ich zastosowania
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia i potrzeby wykorzystania osiągnięć biotechnologicznych we współczesnym świecie
Treści programoweT-W-2Biotechnologia roślin, kultury in vitro i ich wykorzystanie
T-W-6Biokatalizatory - źródła i doskonaloenie biokatalizatorów. Konwencjonalne i niekonwencjonalne procesy biotechnologiczne.
T-A-1Organizacja laboratorium kultur in vitro. Metody biologii molekularnej wykorzystywane w pracy biotechnologa.
T-A-2Biosynteza metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Zabiegi technologiczne zwiększające sekrecję metabolitów wtórnych.
T-A-3Rozmnażanie roślin w kulturach in vitro.
T-A-4Metody oznaczania żywności modyfikowanej genetycznie.
T-A-5Metody analizy DNA wykorzystywane w hodowli roślin i zwierząt.
T-A-6Bioreaktory-zwierzeta gospodarskie jako żywe bioreaktory.
T-A-9Wykorzystanie metod biotechnologicznych w konserwacji materiału biologiucznego.
T-A-10Zastosowanie wybranych technik w ocenie funkcji i żywotności komórek zwierzęcych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metoda prezypadków i dyskusja panelowa
M-3pokaz z objaśnieniem
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: - kontrola aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: - kolokwium cząstkowe i końcowe z treści programowych ćwiczeń audytoryjnych w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
S-4Ocena podsumowująca: - zaliczenie końcowe wykładów podsumowujące treści programowe w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wyjaśnić znaczenia procesu biotechnologicznego, nie potrafi kojarzyć faktów
3,0Student potrafi wyjaśnić znaczenie procesu biotechnologicznego, przy pomocy prowadzącego analizuje i kojarzy fakty dotyczące źródeł biokatalizatorów.
3,5Student potrafi wyjaśnić znaczenie procesu biotechnologicznego, interpretuje samodzielnie pojęcie i łączy fakty dotyczące biokatalizatorów oraz metod ich doskonalenia. Potrafi formułować najważniejsze założenia przy przygotowywaniu procesu biotechnologicznego.
4,0Student potrafi wskazać najważniejsze obszary i działy gospodarki w których można wykorzystać biokatalizatory, potrafi wskazać możliwości wykorzystania osiągnięć biotechnologii w ochronie środowiska i pozyskiwaniu energii ze źródeł odnawialnych.
4,5W oparciu o posiadana wiedzę i nieznacznej pomocy prowadzącego student potrafi przedstawić szczególną złożoność procesów biotechnologicznych oraz zinterpretować możliwości biotechnologicznego wykorzystania zwierząt.
5,0W oparciu o posiadaną wiedzę student potrafi przedstawić szczególną złożoność procesów biotechnologicznych oraz zinterpretować możliwości biotechnologicznego wykorzystania zwierząt, jak również wskazać nowe obszary wykorzystania biotechnologii w produkcji zwierzęcej, roślinnej i ochronie środowiska.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_fdss_U02Student potrafi weryfikować i oceniać znaczenie osiągnięć metod biotechnologicznych w rozwoju poszczególnych działów gospodarki i obszarów nauki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U16umie zaprezentować metody biotechnologiczne w ograniczeniu skażenia środowiska; wykazuje powiązania pomiędzy środowiskiem a oddziaływaniem substancji szkodliwych; umie ocenić ich niebezpieczeństwo dla organizmów oraz wpływ na czynniki abiotyczne; zna fizykochemiczne metody oznaczania stężeń substancji niebezpiecznych; potrafi przeprowadzić proste analizy określające działanie substancji na układy biologiczne pod opieką prowadzącego; orientuje się w podstawach prawnych i zagadnieniach ekonomicznych dotyczących problemu ochrony środowiska; rozróżnia formy ochrony przyrody; posługuje się zagadnieniami z zakresu rozwoju biotechnologii;
BL_1A_U17analizuje zjawiska i procesy gospodarcze, polityczne i demograficzne; ocena ich skutki dla środowiska naturalnego;
BL_1A_U19umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P1A_U09umie przygotować w języku polskim i języku obcym dobrze udokumentowane opracowanie problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z głównymi obszarami działalności biotechnologii i jej uwarunkowaniami prawnymi i etycznymi
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia i potrzeby wykorzystania osiągnięć biotechnologicznych we współczesnym świecie
Treści programoweT-W-1Rozwój współczesnej biotechnologii i nauki wchodzące w jej zakres. Biotechnologia i czynniki warunkujące jej rozwój.
T-W-3Biotechnologia w medycynie i farmacji, ochronie środowiska, przemysle, hodowli zwierząt, biogeotechnologia.
T-W-4Żywność genetycznie modyfikowana-aspekty praktyczne i etyczne, stan obecny i perspektywy wykorzystania w Polsce i na świecie,
T-W-5Biobezpieczeństwo-stosowanie, transport i wykorzystanie żywych modyfikowanych organizmów (LMO). Zasady bezpiecznej pracy z GMO.
T-W-7Wybrane zagadnienia z zakresu działań legislacyjnych i regulacji prawnych w biotechnologii.
T-A-7Klonowanie i transgeneza, zapłodnienie in vitro u ludzi i zwierząt-nadzieje i obawy, opinie własne.
T-A-8Pozytywne i negatywne aspekty współłczesnej biotechnologii.
T-A-11Opinia publiczna a biotechnologia-przygotowanie ankiet, przeprowadzenie i ich analiza.
T-A-12Zastosowanie biotechnologii w procesie uzyskiwania surowców ze źródeł odnawialnych.
T-A-13Nanotechnologie i nanobiotechnologie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metoda prezypadków i dyskusja panelowa
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: - kontrola aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: - kolokwium cząstkowe i końcowe z treści programowych ćwiczeń audytoryjnych w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
S-4Ocena podsumowująca: - zaliczenie końcowe wykładów podsumowujące treści programowe w formie testu jednokrotnego wyboru lub opisowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zinterpretować znaczenia i korzyści wynikających z osiągnięć współczesnej biotechnologii
3,0Student potrafi ocenić znaczenie niektórych odkryć z zakresu biologii molekularnej ii wykazać przy ukierunkowaniu prowadzącego, ich wpływ na rozwój niektórych obszarów biotechnologii.
3,5Przy pomocy prowadzącego student potrafi ocenić znaczenie metod biotechnologicznych w niektórych działach gospodarki.
4,0Student potrafi ocenić i wyjaśnić znaczenie osiągnięć biotechnologii dla rozwoju społeczeństwa i gospodarki oraz niektórych obszarów nauki.
4,5Poza oceną i interpretacją znaczenia osiągnięć biotechnologii dla społeczeństwa i gospodarki, student potrafi zinterpretować znaczenie najnowszych osiągnięć naukowych i wynikające z nich wnioski.
5,0Student swobodnie łączy fakty dotyczące znaczenia osiągnięć biotechnologii dla rozwoju społeczeństwa, gospodarki, nauki oraz wskazuje na możliwości wykorzystania metod biotechnologicznych w różnych sferach życia i działalności człowieka w przyszłości.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_fdss_K01Student ma świadomość wpływu pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania biotechnologii na rozwój gospodarki, nauki i społeczeństwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K01wykazuje zrozumienie podstawowych procesów i zjawisk biologicznych oraz przekonanie o ich empirycznej poznawalności w oparciu o metody matematyczne i statystyczne
BL_1A_K04ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
BL_1A_K06przejawia pozytywne przekonania i postawy wobec ludzi, organizmów i środowiska oraz wysoką wrażliwość na ich potrzeby i problemy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
Cel przedmiotuC-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia i potrzeby wykorzystania osiągnięć biotechnologicznych we współczesnym świecie
Treści programoweT-W-1Rozwój współczesnej biotechnologii i nauki wchodzące w jej zakres. Biotechnologia i czynniki warunkujące jej rozwój.
T-W-2Biotechnologia roślin, kultury in vitro i ich wykorzystanie
T-W-3Biotechnologia w medycynie i farmacji, ochronie środowiska, przemysle, hodowli zwierząt, biogeotechnologia.
T-W-4Żywność genetycznie modyfikowana-aspekty praktyczne i etyczne, stan obecny i perspektywy wykorzystania w Polsce i na świecie,
T-W-5Biobezpieczeństwo-stosowanie, transport i wykorzystanie żywych modyfikowanych organizmów (LMO). Zasady bezpiecznej pracy z GMO.
T-W-6Biokatalizatory - źródła i doskonaloenie biokatalizatorów. Konwencjonalne i niekonwencjonalne procesy biotechnologiczne.
T-W-7Wybrane zagadnienia z zakresu działań legislacyjnych i regulacji prawnych w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-2Metoda prezypadków i dyskusja panelowa
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: - kontrola aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zdaje sobie sprawy z możliwości oddziaływania współczesnych osiągnięć biotechnologii na rozwój społeczeństwa i gospodarki, przejawia postawę negującą i dezaprobatę we wszelkich działaniach
3,0Student zdaje sobie sprawę z możliwości oddziaływania biotechnologii na niektóre aspekty sfery życia społecznego i gospodarczego ale nie potrafi objaśnić na czym ten wpływ polega
3,5Student ma świadomość oddziaływania osiągnięć biotechnologii na większość sfer życia społecznego i gospodarczego ale ma trudności z wyjaśnieniem na czym on polega
4,0Student ma świadomość wpływu pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania biotechnologii na różne sfery życia społecznego i gospodarczego ale ma trudności z wyjaśnieniem na czym on polega i nie potrafi podać przykładów
4,5Student ma pełną świadomość znaczenia osiągnięć współczesnej biotechnologii i możliwości jej oddziaływania na różne sfery życia i otaczające środowisko ale wymaga pomocy i ukierunkowania w toku myślenia i interpretacji faktów
5,0Student ma pełną świadomość znaczenia osiągnięć współczesnej biotechnologii i możliwości jej oddziaływania na różne sfery życia i otaczające środowisko, potrafi doskonale kojarzyć i podawać fakty, przekonać do swoich racji
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_fdss_K02Student wykazuje zaangażowanie i kreatywność w pracy zespołowej i ma świadomość jej wpływu na wyniki pracy całej grupy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K03przejawia aktywny udział i zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej oraz grupowej wykazując odpowiedzialne współdziałanie zarówno jako członek jak i lider zespołu koleżeńskiego
BL_1A_K05ma otwartą i poszukującą postawę ogólnego i kierunkowego kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej w oparciu o różne naukowe źródła informacji
BL_1A_K07jest zdolny do kreatywnego propagowania i dzielenia się z innymi wiedzą dotyczącą znaczenia oraz uwarunkowań podstawowych zjawisk i procesów biologicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
P1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia i potrzeby wykorzystania osiągnięć biotechnologicznych we współczesnym świecie
Treści programoweT-A-1Organizacja laboratorium kultur in vitro. Metody biologii molekularnej wykorzystywane w pracy biotechnologa.
T-A-2Biosynteza metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Zabiegi technologiczne zwiększające sekrecję metabolitów wtórnych.
T-A-3Rozmnażanie roślin w kulturach in vitro.
T-A-4Metody oznaczania żywności modyfikowanej genetycznie.
T-A-5Metody analizy DNA wykorzystywane w hodowli roślin i zwierząt.
T-A-6Bioreaktory-zwierzeta gospodarskie jako żywe bioreaktory.
T-A-7Klonowanie i transgeneza, zapłodnienie in vitro u ludzi i zwierząt-nadzieje i obawy, opinie własne.
T-A-8Pozytywne i negatywne aspekty współłczesnej biotechnologii.
T-A-9Wykorzystanie metod biotechnologicznych w konserwacji materiału biologiucznego.
T-A-10Zastosowanie wybranych technik w ocenie funkcji i żywotności komórek zwierzęcych.
T-A-11Opinia publiczna a biotechnologia-przygotowanie ankiet, przeprowadzenie i ich analiza.
T-A-12Zastosowanie biotechnologii w procesie uzyskiwania surowców ze źródeł odnawialnych.
T-A-13Nanotechnologie i nanobiotechnologie.
Metody nauczaniaM-2Metoda prezypadków i dyskusja panelowa
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: - kontrola aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie przejawia żadnej aktywności i unika podejmowania działań samodzielnych jak również na forum grupy
3,0Student przejawia zainteresowanie i nie unika pracy ale robi to w sposób nieudolny, przy planowaniu zadań wymaga pomocy prowadzącego
3,5Student wykazuje zainteresowanie i chęć przy podejmowaniu wspólnych działań w grupie ale sam nie przedstawia pomysłów i nie wnosi twórczego wkładu do wspólnego dorobku
4,0Student podejmuje działania z własnej woli, pomaga organizować pracę i rozdzielać zadania wśród członków grupy, dostosowuje się do danej sytuacji mając świadomość znaczenia pracy kolektywnej
4,5Student potrafi samodzielnie podjąć działania i podzielić zadania wśród członków grupy, dostosowuje się do danej sytuacji mając świadomość znaczenia pracy kolektywnej
5,0Student potrafi samodzielnie podjąć działania i podzielić zadania wśród członków grupy oraz ocenić efekty i wyciągnąć wnioski ze wspólnych przedsięwzięć