Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
Informatykazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,31,3201
wykładyaudytoryjne0,70,7101
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
Podstawy ekonomii i zarządzaniazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,551
wykładyaudytoryjne0,50,5101

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka specjalizacyjnazaliczenie8,0praktykipraktyczne4,00,132
praktykipraktyczne4,00,134

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne1,51,0302
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5102
wykładyaudytoryjne3,01,5302
Biofizykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0102
laboratoriapraktyczne0,50,552
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,552
Chemia ogólna i organicznazaliczenie7,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,5151
laboratoriapraktyczne2,52,5301
wykładyaudytoryjne3,03,0301
Fizykazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,5101
wykładyaudytoryjne1,51,5151
Matematyka z elementami statystykizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Anatomiazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,02,0202
Botanika systematycznazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,70,7102
laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,31,3252
Fizjologia roślinzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Mikrobiologiazaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
laboratoriapraktyczne1,41,4203
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,6103
Ćwiczenia terenowe z botanikizaliczenie1,0zajęcia terenowepraktyczne1,01,0302
Ćwiczenia terenowe z zoologiizaliczenie1,0zajęcia terenowepraktyczne1,01,0302

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 17wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 18wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologia molekularnazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,51,5153
wykładyaudytoryjne2,52,5303
Botanikazaliczenie5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0101
wykładyaudytoryjne3,03,0251
Genetyka ogólnazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0153
wykładyaudytoryjne2,02,0153
Praca dyplomowa (licencjacka)egzamin8,0praca dyplomowaaudytoryjne8,00,506
Proteomikazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
Seminarium licencjackiezaliczenie4,0seminariaaudytoryjne2,02,0305
seminariaaudytoryjne2,02,0306
Warsztaty naukowezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne2,02,0106
Zoologia bezkręgowcówzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,02,0201
Zoologia kręgowcówzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,5252
wykładyaudytoryjne1,51,5252
Badania in vivo i in vitrozaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,70,7156
wykładyaudytoryjne0,30,3106
Biologia komórkizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
Biologia rozwojuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0205
Ekologia ogólnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,5154
wykładyaudytoryjne1,51,5104
Ekologia zwierzątzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0155
laboratoriapraktyczne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0205
Fizjologia zwierzątzaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,02,0154
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne2,02,0204
Genomikazaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5156
wykładyaudytoryjne0,50,5106
Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,054
wykładyaudytoryjne1,01,0104
Histologia zwierzątzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0254
wykładyaudytoryjne2,02,0154
Inżynieria genetycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0105
Metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie1,0laboratoriaaudytoryjne0,30,356
wykładyaudytoryjne0,70,7156
Ochrona bioróżnorodnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,71,7206
zajęcia terenowepraktyczne0,30,356
wykładyaudytoryjne1,01,0106
Ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0156
wykładyaudytoryjne1,01,0156
Podstawy biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0353
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Systemy zarządzania jakością żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0205
Towaroznawstwo żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5103
laboratoriapraktyczne0,50,553
wykładyaudytoryjne1,01,0103
Ćwiczenia terenowe z ekologiizaliczenie2,0zajęcia terenowepraktyczne2,02,0404

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Wybrane elementy higieny człowiekazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0151
2 Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0301
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0302

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Filozofia przyrodyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Historia sztukizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
3 Podstawy etykizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
4 Podstawy psychologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
5 Podstawy socjologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Przyrodnicze inspiracje w sztucezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Ptaki w mitologii, religii i kulturzezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
3 Rośliny w kulturze i sztucezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
4 Zwierzęta w kulturze i sztucezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
5 Zwierzęta w sztuce prehistorycznejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Apifaunazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Migracje zwierzątzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Protozoologiazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
4 Łowiectwozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Wybrane zagadnienia z technologii żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Zioła i ich zastosowaniezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
4 Żywność funkcjonalnazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin12,0lektoratpraktyczne4,04,0603
lektoratpraktyczne4,04,0604
lektoratpraktyczne4,04,0605
2 Język niemieckiegzamin12,0lektoratpraktyczne4,04,0603
lektoratpraktyczne4,04,0604
lektoratpraktyczne4,04,0605

Blok obieralny 7 - do wybrania 2 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bromatologia i edukacja żywieniowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
2 Człowiek i środowiskozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
3 Historia odkryć biologicznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
4 Historia przetwórstwa żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
5 Spożywanie mięsa - historia, religia, etykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0103
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Żywność ekologicznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0103
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5104
wykładyaudytoryjne1,01,0104
2 Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5104
wykładyaudytoryjne1,01,0104
3 Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne0,50,5104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5104
wykładyaudytoryjne1,01,0104

Blok obieralny 10 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologia w ochronie środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Biotransformacja wątrobowazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
3 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
4 Monitoring biologicznyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 11 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Antyoksydantyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0105
2 Mikologiazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0105
3 Mikrobiologia żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0105
4 Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0105

Blok obieralny 12 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Dokumentowanie systemu zarządzania jakościązaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
3 Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
4 Znaki jakości produktów spożywczychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,4105
wykładyaudytoryjne1,61,6155

Blok obieralny 13 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Opakowania do żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
3 Substancje konserwujące w produkcji żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,4105
wykładyaudytoryjne1,61,6155
4 Technologia przetwórstwa warzyw i owocówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,4105
wykładyaudytoryjne1,61,6155

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)zaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,456
wykładyaudytoryjne1,61,6106
2 GMOzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Zafałszowania jakościowe żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
4 Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
2 Podstawy prawa żywnościowegozaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
4 Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioaktywne składniki mlekazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
2 Bioaktywność jajzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
3 Dodatki do żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
4 Nutriproteomikazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
5 Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156

Blok obieralny 17 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie mlecznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
2 Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Tradycyjny wyrób serówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 18 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5106
laboratoriapraktyczne0,50,5106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
2 Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegozaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5106
laboratoriapraktyczne0,50,5106
wykładyaudytoryjne1,01,0106