Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BL_1A_BŻ-S-O3.3_W01 | Wykazuje podstawową wiedzę z zakresu historii przetwórstwa żywności. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BL_1A_W24 | wykazuje znajomość aspektu społeczno-humanistycznego koncepcji żywności funkcjonalnej oraz podstaw dietetyki i technologi żywności |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | P1A_W01 | rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze |
---|
P1A_W05 | ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami z historii przetwórstwa żywności i jej związku ze zwyczajami i tradycjami żywieniowymi różnych spoleczeństw na przestrzeni dziejów. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Wprowadzenie do historii żywności. Tradycje żywieniowe w Polsce i na świecie. |
---|
T-W-2 | Historia przemysłu mięsnego. Pierwsze zakłady przemysłowe uboju zwierząt i przetwarzania mięsa. Bekoniarnie. |
T-W-3 | Historia przetwórstwa piekarniczego i cukierniczego. Historia wypieku chleba. |
T-W-4 | Rozwój przemysłu browarniczego na przestrzeni wieków. Tradycyjne metody otrzymywania piwa. Historia piwa. |
T-W-6 | Historia herbaty. Przetwarzanie. Znaczenie lecznicze herbaty. Rytuały. |
T-W-7 | Historia kawy. Przetwarzanie. Działanie i wpływ na zdrowie. |
T-W-5 | Przemysł spirytusowy i winiarski. Tworzenie pierwszych zakładów na skalę przemysłowa na ziemiach polskich i na świecie. Tradycyjne metody otrzymywania wina i alkoholi.Historia wina. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład z użyciem użyciem komputera i projektora. |
---|
M-2 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne. |
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści programowych wykładów w formie pisemnej. |
---|
S-1 | Ocena podsumowująca: uczestnictwo w wykładach |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału |
3,0 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z pewnymi niedociągnięciami |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |