Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Sylabus przedmiotu Technologia przetwórstwa warzyw i owoców:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Technologia przetwórstwa warzyw i owoców | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu żywienia człowieka, przetwórstwa żywności. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów ze sposobami przetwarzania owoców i warzyw oraz ich znaczeniem w diecie człowieka. Znajomość składu chemicznego oraz cech fizycznych poszczególnych surowców, |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Metody przetwarzania i utrwalania owoców i warzyw (pasteryzacja, suszenie, sterylizacja, zagęszczanie, tyndalizacja). | 2 |
T-A-2 | Produkcja dżemów, marmolad i powideł. | 2 |
T-A-3 | Produkcja win, miodów pitnych i pochodnych wina w małych gospodarstwach. | 2 |
T-A-4 | Produkcja koncentratów z przecierów owocowych i warzywnych. | 2 |
T-A-5 | Produkcja mrożonek, kiszonek, konserw i marynat. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie przemysłu owocowo warzywnego. Podział owoców, skład chemiczny owoców i warzyw oraz ich znaczenie w diecie. | 2 |
T-W-2 | Ekologiczne i prozdrowotne metody przetwarzania owoców i warzyw pochodzących z gospodarstw ekologicznych. | 2 |
T-W-3 | Przyczyny psucia się surowców oraz produktów owocowych i warzywnych. Metody utrwalania owoców i warzyw. | 2 |
T-W-4 | Owoce i warzywa minimalnie przetworzone. | 2 |
T-W-5 | Wytwarzanie półproduktów i produktów owocowych i warzywnych. | 2 |
T-W-6 | Wytwarzanie soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Opakowania w przetwórstwie owocowo-warzywnym. | 4 |
T-W-7 | Wykorzystanie odpadów produkcyjnych. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 8 |
A-A-2 | Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych | 2 |
A-A-3 | Przygotowanie konspektu do zajęć praktycznych | 2 |
12 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział studenta w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 15 |
A-W-4 | Konsultacje | 7 |
47 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny. Zajęcia pokazowe. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Uczestnictwo w wykładach i ćwiczeniach. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści przedmiotu. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O9.1_W01 Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw oraz ich roli i znaczenia w diecie człowieka. | BL_1A_W01 | P1A_W01, P1A_W02, P1A_W03 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O9.1_U09 Student potrafi omówić, ocenić jakość owoców i warzyw i ich przydatność w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę i połączyć jak z praktyką. | BL_1A_U09 | P1A_U04, P1A_U06 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O9.1_K07 Ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywnośći poznawczej na temat technologii przetwórstwa warzyw i owoców. Jest zdolny do kreatywnego propagowania zdobytej wiedzy, szerzenia zasad zdrowego odżywiania. | BL_1A_K07 | P1A_K01, P1A_K02, P1A_K08 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O9.1_W01 Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw oraz ich roli i znaczenia w diecie człowieka. | 2,0 | |
3,0 | Student definiuje podstawowe pojęcia związane z technologią przetwórstwa owoców i warzyw. Student potrafi dokonać podziału owoców i warzyw, zna skład chemiczny owoców i warzyw oraz ich znaczenie w diecie. W stopniu dostatecznym omawia metody przetwarzania i utrwalania owoców i warzyw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O9.1_U09 Student potrafi omówić, ocenić jakość owoców i warzyw i ich przydatność w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę i połączyć jak z praktyką. | 2,0 | |
3,0 | Student umie zaprezentować podstawowe założenia przetwórstwa owocowo-warzywnego, przetwarzania i utrwalania owoców i warzyw oraz potrafi wykorzystywać je w życiu codziennym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O9.1_K07 Ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywnośći poznawczej na temat technologii przetwórstwa warzyw i owoców. Jest zdolny do kreatywnego propagowania zdobytej wiedzy, szerzenia zasad zdrowego odżywiania. | 2,0 | |
3,0 | Ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej związanej z przetwórstwem owoców i warzyw. W oparciu o różne źródła informacji jest zdolny do kreatywnego propagowania i dzielenia się wiedzą dotyczącą znaczenia owoców i warzyw w żywieniu człowieka. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Andrzej Jarczyk, Witold Płocharski, Technologia produktów owocowych i warzywnych tom 1/2., WSE-H, Skierniewice, 2010
- Pattie Vargas i Rich Gulling, Domowy wyrób wina i miodów pitnych., RM, 2011
- Hans Gerlach, Dżemy, marmolady, galaretki, Świat Książki, Warszawa, 2011