Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Sylabus przedmiotu Żywność ekologiczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Żywność ekologiczna | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii roślin i zwierząt |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom informacji dotyczących wytwarzania, przechowywania i promowania żywności uzyskanej metodami ekologicznymi. Zaprezentowanie różnic pomiędzy żywnością ekologiczą a konwencjonalną, tym samym podnoszenie świadomości studentów w kwestii bezpieczeństwa żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Żywność ekologiczna a "zdrowa żywność" | 1 |
T-A-2 | Wpływ technologii uprawy na zmniejszenie zawartości związków szkodliwych dla organizmu | 2 |
T-A-3 | Wpływ technologii uprawy na zawartość substancji odżywczych w produktach ekologicznych | 1 |
T-A-4 | Wpływ technologii chowu zwierząt w rolnictwie ekologicznym na walory żywności ekologicznej | 2 |
T-A-5 | Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego, zasady wprowadzania na rynek | 1 |
T-A-6 | Warunki przechowywania i dystrybucja żywności ekologicznej | 1 |
T-A-7 | Pobieranie próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów. Warunki pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych | 1 |
T-A-8 | Podsumowanie ćwiczeń | 1 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka. Pozyskiwanie żywności ekologicznej - zasady stosowane w rolnictwie ekologicznym | 2 |
T-W-2 | Certyfikacja i oznakowanie żywności ekologicznej. Przetwarzanie i przechowywanie żywności ekologicznej - regulacje prawne | 2 |
T-W-3 | Zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego. | 2 |
T-W-4 | Przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagania dotyczące higieny | 2 |
T-W-5 | Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział studenta w ćwiczeniach audytoryjnych | 10 |
A-A-2 | Samodzielne studiowanie tematyki zajęć audytoryjnych. Przygotowanie prezentacji z wybranej tematyki | 14 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo studenta w wykładach | 10 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie wykładów | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora |
M-3 | Wyklad konwersatoryjny |
M-4 | Film edukacyjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena w trakcie zajęć. Ocena samodzielnie przygotowanych prezentacji przez studentów z wybranych zagadnień |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O4.2_W01 W zakresie wiedzy student objaśnia znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka, jej pozyskiwanie, przetwórstwo i oznakowanie oraz regulacje prawne | BL_1A_W24 | P1A_W01, P1A_W05 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-5, T-A-6 | M-1, M-4, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O4.2_U01 Student ocenia wpływ czynników na stan środowiska rolniczegi i produkcję żywności ekologicznej | BL_1A_U19 | P1A_U06, P1A_U07 | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O4.2_K01 Student wykazuje zrozumienie dla zasad produkcji i promowania żywności ekologicznej | BL_1A_K07 | P1A_K01, P1A_K02, P1A_K08 | C-1 | T-W-4, T-W-5, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-7 | M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O4.2_W01 W zakresie wiedzy student objaśnia znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka, jej pozyskiwanie, przetwórstwo i oznakowanie oraz regulacje prawne | 2,0 | Student nie objaśnia znaczenia żywności ekologicznej, metod jej pozyskiwania, przetwórstwa, znakowania i regulacji prawnych |
3,0 | Student objaśnia tylko niektóre zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, nie potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji | |
3,5 | Student objaśnia tylko niektóre zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji | |
4,0 | Student objaśnia większość zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji | |
4,5 | Student objaśnia wszystkie zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć większość zasad jej produkcji, znakowania i regulacji prawnych | |
5,0 | Student objaśnia wszystkie zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć wszstkie jej zasady produkcji, znakowania i regulacji prawnych |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O4.2_U01 Student ocenia wpływ czynników na stan środowiska rolniczegi i produkcję żywności ekologicznej | 2,0 | Student nie potrafi logicznie ocenić czynników wpływających na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej |
3,0 | Student potrafi logicznie ocenić tylko niektóre czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego, nie potrafi w pełni ocenić ich szkodliwości w produkcji żywności | |
3,5 | Student potrafi logicznie ocenić czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego, nie potrafi w pełni ocenić ich szkodliwości w produkcji żywności | |
4,0 | Student potrafi logicznie ocenić większość czynników wpływających na stan środowiska rolniczego oraz ich szkodliwość w produkcji zwierzęcej | |
4,5 | Student potrafi logicznie ocenić wszystkie czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej | |
5,0 | Student potrafi logicznie ocenić wszystkie czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej oraz umiejętnie korzystać z dodatkowych materiałów |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O4.2_K01 Student wykazuje zrozumienie dla zasad produkcji i promowania żywności ekologicznej | 2,0 | Student nie dba o pogłębienie świadomości |
3,0 | Student dba o pogłębienie świadomości w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student dba o pogłębienie świadomości | |
4,0 | Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy | |
4,5 | Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy, świadomy promowania żywności ekologicznej | |
5,0 | Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy, świadomy promowania żywności ekologicznej, kreatywny |
Literatura podstawowa
- J. Tyburski, S. Żakowska-Biemans1., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa, 2007
- S. Żakowska-Biemans, K. Gutkowska, Rynek żywności ekologicznej w Polsce i krajach Unii Europejskiej, SGGW, Warszawa, 2003
- pod red. G.E Siebeneicher, Podręcznik rolnictwa ekologicznego, PWN, Warszawa, 1997
Literatura dodatkowa
- J. Carper, Apteka żywności., Vesper, Poznań, 2011
- W. Łuczka-Bakuła, Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, PWE, Warszawa, 2008
- S. Pilarski, M. Grzybowska, Stan i uwarunkowania popytu na żywność ekologiczną, Roczniki Nauk Rolniczych, 2002, t. 89, z. 2, s. 51-65